V vrečki ni artiklov.

Alan Watts

Med duhovnimi iskalci številnih generacij je Alan Watts znan kot najbolj dostopen – in zabaven – razlagalec vzhodne filozofije na Zahodu. Od 16. leta naprej, ko je napisal članek za revijo Buddhist Lodge v Londonu, je Watts pridobil milijone bralcev in poslušalcev svojih knjig, posnetkov, radijskih oddaj in javnih govorov.

Napisal je več kot 25 knjig, ki vključujejo klasike, kot je Knjiga: O tabuju, zaradi katerega se ne poznate in To je to: in drugi eseji o zenu in duhovni izkušnji. Ko je zapustil Ameriško akademijo za azijske študije, je v 60. in70. letih prejšnjega stoletja nadaljeval s pisanjem in potovanji ter v tem času posnel na stotine intervjujev, predavanj, seminarjev ter dve televizijski seriji. Pisal je za Elle, Playboy, Redbook in Chicago Review, zagovorniki kontrakulture pa so si ga prisvojili za svojo duhovno ikono. 

Alan Watts

Alan Watts je bil britansko-ameriški filozof, popularizator vzhodnih filozofij. Znan je kot eden vodilnih svetovnih interpretov vzhodne filozofije sodobnemu Zahodu.

Filozof, pisatelj, predavatelj in strokovnjak za primerjalno religiologijo Alan Watts je avtor več kot 25 knjig in številnih esejev in člankov s temami o osebni identiteti, pravi naravi resničnosti in višji zavesti. Ob enem svoje doživljanje in izkustva navezuje na znanstveno dojemanje in nauke vzhodnih in zahodnih religij.

Alan Watts se je rodil leta 1915 v okolici Londona. Že od otroških let se je zanimal za azijsko umetnost, literaturo in filozofijo. Starši so v njem prepoznali radovedno naravo in ga spodbujali k pisanju. Leta 1932 je napisal svojo prvo knjižico, An Outline of Zen Buddhism, v kateri je povzel bistvo zena na podlagi esejev in knjig priznanega japonskega pisatelja D. T. Suzukija. Leta 1938 se je preselil v New York, kjer je začel s predavanji v knjigarnah in kavarnah.

Leta 1940 je Alan Watts objavil knjigo The Meaning of Happiness, ki je temeljila na njegovih predavanjih. Alan se je kmalu preselil v Chicago, kjer se je na Seabury-Western Theological Seminary popolnoma posvetil teologiji. Leta 1944 je bil Alan Watts posvečen za duhovnika episkopalne cerkve, vendar je to poslanstvo opustil leta 1950 in se preselil v severni del New Yorka. Bival je na majhni kmetiji zunaj Millbrooka in začel s pisanjem knjige Modrost negotovosti : sporočilo za dobo tesnobnosti. Leta 1951 se je ponovno preselil v San Francisco, kjer je na povabilo Frederica Spiegelberga začel poučevati budizem na Ameriški akademiji za azijske študije. Zaradi popularnosti so se njegova predavanja mnogokrat podaljšala v večerna predavanja odprta javnosti. Leta 1953 so vsako soboto na radiu predvajali njegovo oddajo The Great Books of Asia. Leta 1956 pa ji je sledila še oddaja Way Beyond the West, ki je potrdila njegovo popularnost.

V sredini 50. let so izobraženci iz San Francisca in New Yorka začeli slaviti ezoterične kvalitete vzhodne religije. Sledila je objava knjige Knjiga o tabuju spoznanja, kdo ste. Alan Watts je predaval na fakultetah po vsej Ameriki. Tedenske oddaje so pritegnile široko občinstvo in Alan je postal pomembna figura gibanja ameriške kontrakulture. S širjenjem gibanja je San Francisco z okolico postal žarišče radikalne politike in osrednja točka vzhodnjaških idej o razsvetljenstvu in osvoboditvi. Gibanje je združevalo aktiviste za državljanske pravice, protivojne protestnike in člane združenja za svobodo govora.

V poznih 60. letih je Alan Watts bival na trajektu v skupnosti budistov, umetnikov in drugih kulturnih upornikov. Trajekt je postal prostor, kjer je vse misli lahko osredotočil le na pisanje. Zaradi predavanj je začel tudi veliko potovati. Predaval je po Ameriki, Kanadi in Evropi. Izobraževalna potovanja so se nadaljevala v zgodnja sedemdeseta leta. Kmalu po vrnitvi iz predavateljske turneje je 16. novembra 1973 umrl v spanju. Njegovi zadnji deli sta bili avtobiografija In my Own Way ter delo, v katerem je podal svoje mnenje od smrti in umiranju Dao: pot vode.

V svojem življenju je Alan Watts skupaj napisal 25 knjig na temo filozofije in filozofije religije. Napisal je tudi več kot ducat krajših knjig in mnogo krajših sestavkov k drugim neavtorskim knjigam. Po smrti je bilo objavljenih še okoli 40 knjig, ki vključujejo dela iz mlajših let in dela, ki so nastala na podlagi njegovih predavanj. Obenem je pisal tudi akademske članke, veliko pa jih je napisanih in objavljenih tudi o njegovem življenju.

Naraščajoče Padajoče
po strani

Naraščajoče Padajoče
po strani