V vrečki ni artiklov.
Ali je sedenje res tako nevarno?

Nepravilna drža

Avtorjeve osebne izkušnje in težave, ki so se pojavile zaradi dolgotrajne in nepravilne drže pri sedenju za računalnikom, so bile povod, da se je odločil napisati priročnik. Posledice je trpel tako zaradi malomarnosti, kot zaradi nevednosti. 

Namen priročnika je seznaniti bralca, kako se lahko izogne vzrokom težav oz. kako lahko odpravi številne, že nastale posledice. 

Sedeči in stoječi položaj povzročata draženje tkiv in poškodbe hrbteničnih struktur z razmeroma majhnimi, vendar dolgotrajnimi, ponavljajočimi obremenitvami. 

Dokazano je, da zaradi dolgotrajne, še posebej nepravilne drže, lahko nastopi vsaj 50 posledic, ki jih omenjajo tudi v tem priročniku. 

Nekaj posledic dolgotrajne nepravilne drže, ki jih lahko najdete v priročniku: degenerativne spremembe hrbtenice, oslabele mišice, bolečine v hrbtu, vratu, križu, ledvenem delu, trtici, nogah, kolkih, kolenih, glavobol, okvara oči, okvara organov, razvoj bolezni, izguba koncentracije, zmedenost, depresija, nespečnost, vrtoglavica, utrujenost, neučinkovitost...

Ker dolgotrajno sedenje najpogosteje povzroča bolečine v hrbtu, ramenih in vratu, je potrebno delati več kratkih, aktivnih odmorov. Sprememba položaja pomaga, da sprostimo obremenjene dele telesa. Dalj časa kot bomo sedeli, pogostejši naj bodo odmori.

Po nekaterih raziskavah ima nepravilno držo že okrog 30% predšolskih otrok in celo 50-60% šolskih otrok med 8. in 10. letom. Na žalost ta problem še vedno preveč zanemarjamo. Po navadi rečemo, da bo nepravilna drža izginila, ko bo otrok zrasel, ali da je ta težava dedna, saj ima takšno držo oče ali mama. Temu žal ni tako in tako ne sme biti. Posledice dolgotrajnega nepravilnega sedenja se ne razvijejo takoj in jih niti ne opazimo. Ker se posledice običajno začnejo pojavljati šele v zrelih letih (vse več težav je zaznati že pri 30.letu), na varovanje mlajše populacije velikokrat pozabimo.

9789612886998 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/a/l/ali-je-sedenje-res-tako-nevarno.jpeg 9789612886998
19.9 EUR 2020-07-08 Zaloga: Na zalogi

Ali je sedenje res tako nevarno?

Ali je sedenje res tako nevarno? Rade Stamenkovič

Priročnik za pravilno držo - 70 nasvetov

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 99 zlatnikov = 0,99 €.
Sedeči in stoječi položaj povzročata draženje tkiv in poškodbe hrbteničnih struktur z razmeroma majhnimi, vendar dolgotrajnimi, ponavljajočimi obremenitvami. Namen priročnika je seznaniti bralca, kako se lahko izogne vzrokom težav oz. kako lahko odpravi številne, že nastale posledice.     
Cena: 19,90 €

Podrobnosti artikla Ali je sedenje res tako nevarno?

ISBN 9789612886998
Leto izdaje 2018
Število strani 83
Dimenzije 16,5 x 23,5
Vezava Mehka vezava
Izdal Samozaložba
Avtor Rade Stamenkovič

O avtorju Ali je sedenje res tako nevarno?

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).