Alternativna medicina se nanaša na vse prakse, katerih namen je doseči enake zdravilne učinke kot klasična zahodna medicina, vendar vanjo ne sodijo. Alternativno medicino označujejo tudi kot komplementarno medicino, integrativno medicino, holistično medicino, nekonvencionalno medicino, naravno medicino, New Age medicino in podobno. Alternativna medicina se pogosto povezuje s tako imenovanim placebo učinkom. Uporabljena terminologija se sčasoma spreminja, kar je odvisno tudi od ljudi, ki se z njo ukvarjajo.

Po ohlapni definiciji alternativne medicine gre za izdelke, prakse in teorije, za katere uporabniki menijo, da imajo zdravilne učinke klasične medicine, kar pa ni nujno utemeljeno na znanstvenih raziskavah. Spet drugi menijo, da je alternativna medicina potisnjena na rob družbe in politike v odnosu do klasične medicine, vendar se danes zaradi vse večje priljubljenosti tudi uči ponekod na medicinskih fakultetah.

Klasična definicija alternativne medicine pa pravi, da gre za sisteme, prakse in izdelke, ki na splošno ne veljajo za del konvencionalne medicine. Komplementarna medicina oziroma integrativna medicina se uporablja takrat, ko se alternativna medicina uporablja z metodo klasične medicine in naj bi veljala za tehniko, ki krepi delovanje zdravljenja klasične medicine.

Pri alternativni medicini se uporablja tudi izraz tradicionalna medicina, ki se nanaša na prakse določene kulture, ki so se razvile pred razvojem klasične medicine, mednje recimo uvrščamo tudi tako imenovano vzhodno medicino. Marsikdo je gotovo tudi že slišal za holistično medicino, ki naj bi upoštevala človeka kot celoto. Alternativna medicina se tudi po različnih državah razlikuje, saj lahko določena tehnika ponekod velja za konvencionalno, drugje pa za alternativno, zato je tudi važno upoštevati, kje se določena tehnika uporablja in na kakšen način.

Alternativna medicina uporablja najrazličnejše metodologije, različni narodi in kulture pa so lahko pred razvojem klasične medicine razvili tudi svoje tradicionalne medicine, kot je opredeljeno zgoraj. Med najbolj znane oblike alternativne medicine uvrščamo naturopatijo in homeopatijo na zahodu ter tradicionalno kitajsko medicino (priporočamo www.daotkm.si) in ajurvedo na Vzhodu. Tradicionalne medicine v alternativni medicini veljajo za alternativne, kadar se uporabljajo izven območja, kjer so nastale. Poznamo tudi bioenergijo, kiropraktike, reiki in podobne oblike alternativne medicine.

V knjižni rubriki alternativna medicina priporočamo knjige: Hildegardino zdravilstvo od A do Ž, Negativni ioni kot način zdravljenja, Zdravljenje notranje luči, Vsakodnevni stres, Dober dih, Kako ohraniti možgane, Spreminjamo sebe, spreminjamo svet, Kanon interne medicine rumenega cesarja, Celostna bioterapija, Pozdravimo multiplo sklerozo, Celostni reiki, Prebuditev zdravilne energije.

Alternativna medicina

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 79

na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 79

na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top