KNJIGA MESECA - svetovna uspešnica Moč Zemlje + GRATIS dostava:)

V vrečki ni artiklov.

Benjamin Graham

Benjamin Graham je bil največji investicijski svetovalec 20. stoletja, ki je predaval in navdihoval ljudi po vsem svetu. Grahamova filozofija vrednostnega investiranja, ki vlagatelje ščiti pred bistvenimi napakami in jih uči dolgoročnih strategij, je knjigo Modri investitor že ob njeni prvi izdaji, leta 1949, povzdignila v borzno biblijo.

Skozi vsa leta so borzna dogajanja potrjevala modrost Grahamovih načel. Medtem ko je Grahamovo besedilo v knjigi izvirno, ta revidirana izdaja vključuje komentarje finančnega časnikarja Jasona Zweiga o tekočih borznih dogajanjih. Zweig vleče vzporednice med Grahamovimi primeri in današnjimi dogajanji na finančnih trgih ter s tem bralcu ponuja popolnejše razumevanje Grahamovih načel in njihove uporabe. Nedvomno je knjiga Modri investitor najpomembnejša knjiga, ki jo boste kdajkoli brali z namenom, da bi dosegli svoje finančne cilje.

Benjamin Graham

Benjamin Graham je bil britansko-ameriški ekonomist, profesor in vlagatelj. Splošno znan je kot "oče vrednega vlaganja", pri neoklasičnem investiranju pa je napisal dve temeljni deli: Security Analysis (1934) in Modri investitor (1949). Njegova investicijska filozofija je poudarila psihologijo vlagateljev, minimalni dolg, naložbe »kupi in zadrži«, temeljne analize, koncentrirano diverzifikacijo, nakupe v mejah varnosti, aktivistična vlaganja in nasprotne miselnosti.

Po diplomi na univerzi Columbia pri 20 letih je Benjamin Graham svojo kariero začel na Wall Streetu in sčasoma ustanovil partnerstvo Graham-Newman. Po zaposlitvi nekdanjega študenta Warrena Buffetta je zasedel učiteljsko mesto na svoji univerzi in kasneje na UCLA.

Njegovo delo na področju menedžerske ekonomije in vlaganja je privedlo do sodobnega vala vrednostnih naložb znotraj vzajemnih skladov, hedge skladov, raznolikih holdingov in drugih nosilcev naložb. V svoji karieri je imel Benjamin Graham veliko pomembnih učencev, ki so v svetu naložb dosegali velik uspeh, med njimi Irving Kahn in Warren Buffett, slednji pa ga je opisal kot drugo najvplivnejšo osebo v življenju po očetu. Še eden izmed znanih učencev je bil sir John Templeton.

Benjamin Graham se je rodil v Londonu v Angliji judovskim staršem. Po materini strani je bil pravnuk rabina Yaakova Gesundheita in bratranec nevroznanstvenika Ralpha Walda Gerarda. Ko je bil Benjamin Graham star eno leto, se je z družino preselil v New York. Družina se je preimenovala iz Grossbauma v Graham v želji, da bi se asimilirala v ameriško družbo in se izognila antisemitskim in protinemškim občutkom.

Po smrti svojega očeta, ki je imel v lasti in je vodil uspešno trgovino s pohištvom, je družina doživela revščino, za katero je Benjamin Graham dejal, da je pozneje vplivala na njegove teorije vlaganja, tako da je zgodaj spodbudila nakup poceni ugodnih kupčij. Benjamin Graham je postal dober študent in diplomiral  na Columbiji. Zavrnil je ponudbo za poučevanje angleščine, matematike in filozofije, raje se je zaposlil na Wall Streetu, kjer je na koncu ustanovil partnerstvo Graham-Newman. Že zgodaj se je Benjamin Graham proslavil z "The Northern Pipeline Affair", zgodnjim primerom delniškega aktivizma, v katerega je sodeloval John D. Rockefeller. Grahamove raziskave so pokazale, da ima Northern Pipeline Co. ogromno denarnih sredstev in obveznic, za katere je Benjamin Graham menil, da se ne uporabljajo dobro, in kupil dovolj delnic, da je prisilno glasovanje razdelil delničarjem.

Njegova prva knjiga Security Analysis je bila objavljena leta 1934. V knjigi je predlagal jasno opredelitev naložbe, ki se razlikuje od tega, kar je menil, da je špekulacija. V njem se je pisalo: "Investicijska operacija je tista, ki po temeljiti analizi obljubi varnost glavnice in ustrezen donos. Operacije, ki ne izpolnjujejo teh zahtev, so špekulativne."

Warren Buffett opisuje knjigo Modri investitor kot "najboljšo knjigo o naložbah, ki je bila kdajkoli napisana." Benjamin Graham je pozval udeleženca na borzi, naj najprej naredi temeljno razliko med naložbami in špekulacijami.

Benjamin Graham je zapisal, da bi jih moral lastnik lastniških delnic v prvi vrsti šteti za delno lastništvo podjetja. Ob upoštevanju te perspektive lastnik delnic ne bi smel biti preveč zaskrbljen zaradi nerednih nihanj tečajev delnic, saj se kratkoročno borza obnaša kot glasovalna naprava, dolgoročno pa deluje kot tehtnica. Benjamin Graham je razlikoval med pasivnim in aktivnim vlagateljem. Benjamin Graham je vlagateljem priporočil, da porabijo čas in trud za analizo finančnega stanja podjetij. Ko je podjetje na voljo na trgu po ceni, ki je nižja od njegove lastne vrednosti, obstaja "meja varnosti", zaradi česar je primerna za naložbe.

Benjamin Graham je bil do takratnih korporacij kritičen zaradi zamegljenega in nepravilnega računovodskega poročanja, zaradi katerega so vlagatelji težko razumeli resnično stanje financ podjetja. Bil je zagovornik izplačil dividend delničarjem in ne podjetjem, ki so ves svoj dobiček ohranili kot zadržani dobiček. Prav tako je Benjamin Graham kritiziral tiste, ki so menili, da so nekatere vrste delnic dober nakup za vsako ceno zaradi možnosti trajne rasti delnic, brez dobre analize dejanskega finančnega stanja podjetja. Ta opažanja ostajajo pomembna še danes.

21. septembra 1976 je Graham umrl v Aix-en-Provence v Franciji v starosti 82 let.

Njegovi prispevki so zajemali številna področja, eno od njih je bilo vlaganje temeljne vrednosti.

Ob svojem delu na področju investicijskih financ je Benjamin Graham prispeval tudi k ekonomski teoriji. Predvsem je zasnoval novo podlago za ameriško in globalno valuto kot alternativo zlatemu standardu. Benjamin Graham je to teorijo valut obravnaval kot svoje najpomembnejše poklicno delo; v življenju je bil večinoma prezrt, vendar je dobil resno pozornost desetletja po njegovi smrti po finančni krizi 2007–2008.

Naraščajoče Padajoče
po strani

Naraščajoče Padajoče
po strani