V vrečki ni artiklov.
Biocentrizem: Kako sta življenje in zavest ključ do razumevanja resnične narave vesolja

Biocentrizem

V knjigi Biocentrizem boste odkrili številne vznemirljive ter vznemirjajoče informacije in izvedeli sledeče:

 • S kakšnimi težavami se srečuje sodobna znanost pri odkrivanju resnične narave vesolja in iskanju "teorije vsega"?
 • Ali lahko življenje in zavest res skrčimo zgolj na fiziko?
 • Kaj je kvantna fizika in do kakšnih zaključkov nas vodi?
 • Kaj nam sporoča najbolj poznan in največkrat ponovljen kvantni eksperiment z dvema režama?
 • Zakaj je vesolje natančno prikrojeno za obstoj življenja in zavesti?
 • Ali sta čas in prostor resnični entiteti, ki obstajata sami na sebi, neodvisno od živih bitij?
 • S kakšnimi težavami se soočamo pri rabi jezika, ki je že v osnovi dualističen, za pojasnjevanje vesolja kot celote?
 • Kaj so temeljne enote naše stvarnosti?
 • Kakšno je znanstveno, religiozno in biocentrično dojemanje sveta? 
 • Kako se je v zahodni kulturi izoblikoval pogled na svet, v katerega danes verjame večina ljudi?
 • Zakaj zavest znanstvenikom povzroča velike preglavice? Kaj je težek problem zavesti?
 • Kako biocentrično dojemanje sveta spremeni naše življenje?


»Izjemen um … Čeprav sem se pogovarjal z nekaterimi najimenitnejšimi umi znanstvenega sveta, se mi vpogledi dr. Roberta Lanze v naravo zavesti zdijo nadvse originalni in razburljivi. Njegova teorija biocentrizma sovpada s starodavnimi tradicijami sveta, ki učijo, da je zavest tista, ki si zamisli, določi in postane fizični svet. Je temelj našega Bitja, znotraj katerega se udejanjata tako subjektivna kot objektivna resničnost.«

– Deepak Chopra

Vsake toliko časa preprosta, a radikalna ideja na glavo postavi vse, za kar smo mislili, da vemo o svetu in o nas samih.

Za večino ljudi v srednjem veku je bila ideja Zemlje kot kamnite krogle čisti nesmisel. Toda presenetljivo odkritje, da Zemlja ni ravna ploskev, je navsezadnje spremenilo način, kako si ljudje zamišljamo sebe, svet in našo vlogo v njem. V zadnjih letih so izjemna odkritja kvantne fizike zahodno filozofijo ponovno prisilila, da spremeni mnogo svojih stališč, in vrgla senco dvoma na tradicionalno fizično razlago nastanka in zgradbe vesolja.

V knjigi skozi oči biologa in astronoma odklenemo kletko, v katero se je zahodna znanost nevede uspela zapreti. V njej eden vodilnih znanstvenih umov na svetu, biolog Robert Lanza, skupaj s priljubljenim fizikom Bobom Bermanom predlaga novo perspektivo: sedanje teorije o fizičnem svetu ne delujejo in ne bodo delovale, dokler ne bodo upoštevale življenja in zavesti. Knjiga predlaga, da življenje in zavest nista le zapoznel in postranski izid milijarde let mrtvih fizikalnih procesov, temveč sta povsem temeljna za razumevanje vesolja. To novo perspektivo sta avtorja poimenovala biocentrizem.

Biocentrizem izpopolni to nastajajočo spremembo v dojemanju sveta, tako da se spopade z enim od ključnih načel zahodnega mišljenja: da lahko življenje navsezadnje skrčimo na fiziko. Namesto tega ponudi revolucionaren vidik, da je biologija tista, ki je prvotna – da življenje ustvarja vesolje in ne obratno.

Knjiga nas popelje na dozdevno neverjetno, a navsezadnje neizogibno potovanje skozi čudaško vesolje – naše lastno – in ob tem poruši vse priučene ideje o življenju, času, prostoru in celo smrti. V nas prebudi čut za nove razsežnosti in nam ponudi toliko svežih ter vznemirjajočih perspektiv, da ne bomo na svet nikdar več gledali z istimi očmi. 

Lanza hkrati prepleta razmišljanja in ideje s svojo življenjsko zgodbo, skozi katero nam predaja sporočilo, da – tako kot nastanek življenja ni le posledica naključnih trkov med molekulami – tudi v našem osebnem življenju nismo žrtve zunanjih okoliščin, temveč svojo zgodbo lahko in jo napišemo mi sami. Njegov slog je pogovoren, njegovo čudenje nad svetom pa je obenem nalezljivo in očarljivo.

Biocentrizem se na prvi pogled morda zdi skrajen odmik od našega trenutnega mišljenja – in tudi je –, vendar se namigi zanj v znanosti pojavljajo že desetletja. Nekateri njegovi zaključki se pokrivajo z vidiki vzhodnih religij in določenih novodobnih filozofij. Čeprav je to nadvse zanimivo, na tej knjigi ni nič alternativnega. Zaključki biocentrizma imajo podlago v dokazani znanosti in so logično nadaljevanje dela nekaterih naših največjih znanstvenih umov.

V knjigi avtorja oblikujeta sedem načel biocentrizma:

Prvo načelo biocentrizma: Kar dojemamo kot resničnost, je proces, ki zahteva našo zavest. 

Drugo načelo biocentrizma: Naše zunanje in notranje zaznave so neločljivo prepletene. Predstavljajo dve strani istega kovanca in ne morejo biti ločene.

Tretje načelo biocentrizma: Vedenje osnovnih delcev – v bistvu vseh delcev in predmetov – je neločljivo povezano s prisotnostjo opazovalca. V odsotnosti zavednega opazovalca delci v najboljšem primeru obstajajo zgolj v nedoločljivem stanju valovne funkcije.

Četrto načelo biocentrizma: Brez zavesti se »snov« nahaja v nedoločljivem stanju verjetnosti. Vsakršno vesolje pred pojavom zavesti je obstajalo le v stanju verjetnosti.

Peto načelo biocentrizma: Samo zgradbo vesolja lahko pojasnimo le s pomočjo biocentrizma. Vesolje je namreč fino uglašeno za podporo življenja, kar je povsem smiselno, saj življenje ustvarja vesolje in ne obratno. Vesolje je enostavno celotna časovno-prostorska logika jaza.

Šesto načelo biocentrizma: Čas ne obstaja zunaj živalske čutne zaznave. Je zgolj proces, preko katerega dojemamo spremembe v vesolju.

Sedmo načelo biocentrizma: Tako kot čas, tudi prostor ni predmet ali stvar. Je oblika našega živalskega razumevanja in ne obstaja kot neodvisna resničnost. Čas in prostor bitja nosimo s sabo, kakor želve nosijo svoj oklep. Iz tega sledi, da ne obstaja nobena neodvisna resničnost, kjer se fizični dogodki odvijajo neodvisno od življenja.

Priznavanja vloge zavesti in živega na področjih, za katere se je pred tem domnevalo, da tam vladajo le fizikalni zakoni, so se že začela množiti in avtorja upata, da se bo to nadaljevalo, vse dokler ne postanejo uveljavljena paradigma, ne pa nadležne stranske opombe. Pričujoča knjiga je obenem tudi povabilo raziskovalcem raznolikih področij, da biocentrizem vključijo v svoje delo. V knjigi so ponujene tako kratkoročne kot dolgoročne priložnosti: po eni strani za dokazovanje biocentrične lastne resnice, po drugi strani pa kot odskočna deska za osmišljanje vidikov bioloških in fizikalnih znanosti, ki se v tem trenutku zdijo nerazrešljivi. 

       

Kvantna teorija

»Malo verjetno je, da avtorji mnogih knjig, ki absurdno pišejo o potovanju skozi čas ali upravljanju s tujimi mislimi – in pri tem uporabljajo kvantno fiziko 'kot dokaz' -, fiziko dejansko razumejo ali znajo vsaj pojasniti njena temeljna načela. Tipičen primer je popularen film iz leta 2004 z naslovom What the bleep do we know? Film se začne s trditvijo, da je kvantna fizika sprožila revolucijo našega mišljenja – kar drži -, nato pa brez pojasnitve ali podrobnejše razlage nadaljuje, da to dokazuje zmožnost nekaterih ljudi, da potujejo v preteklost ali 'si izberejo katero koli resničnost, ki jo želijo'. Kvantna teorija pa ne trdi nič takega. Kvantna fizika se ukvarja z verjetnostmi in verjetnimi mesti, kjer se bodo delci pojavili, ter z verjetnimi dejanji, ki jih bodo opravili. In čeprav delčki svetlobe in snovi zares spreminjajo svoje vedenje glede na to , ali so opazovani, pa to nikakor ne pomeni, da lahko ljudje potujejo v svojo preteklost ali spreminjajo lastno zgodovino.«

Naše razumevanje vesolja kot celote se je znašlo na mrtvi točki, trdi dr. Lanza, ki področja znanosti preučuje že več kot štiri desetletja. O pomenu kvantne fizike se razpravlja vse od njenega odkritja v tridesetih letih prejšnjega stoletja, pa vseeno danes nismo prav nič bližje njenemu razumevanju kot takrat, 'teorije vsega', ki so jo že pred desetletji obljubljali, pa prav tako še vedno ni na vidiku. Z nedokazanimi in nedokazljivimi rešitvami je obtičala v abstraktni matematiki teorije strun.

978-961-94387-9-4 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/b/i/biocentrizem_1.jpg 978-961-94387-9-4
25.9 EUR 2021-01-30 Zaloga: Na zalogi

Biocentrizem: Kako sta življenje in zavest ključ do razumevanja resnične narave vesolja

Biocentrizem: Kako sta življenje in zavest ključ do razumevanja resnične narave vesolja Bob Berman Robert Lanza

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 181 zlatnikov = 1,81 €.
V zadnjih letih so izjemna odkritja v kvantni fiziki zahodno filozofijo prisilila, da spremeni mnogo svojih stališč, in vrgla senco dvoma na tradicionalno fizično razlago nastanka in zgradbe vesolja. Biocentrizem izpopolni to spremembo v dojemanju sveta, tako da se spopade z enim ključnih načel zahodnega mišljenja: da lahko življenje navsezadnje skrčimo na fiziko. Namesto tega ponudi revolucionaren vidik, da je biologija tista, ki je prvotna – da življenje ustvarja vesolje in ne obratno.
Cena: 25,90 €
TOP 100

Podrobnosti artikla Biocentrizem: Kako sta življenje in zavest ključ do razumevanja resnične narave vesolja

ISBN 978-961-94387-9-4
Leto izdaje 2018
Število strani 240
Dimenzije 13,0 x 20,5
Vezava Mehka vezava
Izdal Zavod Gaia planet
Avtor Bob Berman
Robert Lanza

O avtorju Biocentrizem: Kako sta življenje in zavest ključ do razumevanja resnične narave vesolja

Bob Berman

Bob Berman

Bob Berman je najbolj bran astronom na svetu. Je avtor več kot tisočih objavljenih člankov v publikacijah in revijah, kot sta Discover in Astronomy, kjer ima tudi svojo mesečno kolumno. Poleg tega je urednik vsakoletne izdaje knjižice The Old Farmer's Almanac in avtor štirih knjig. Je izredni profesor astronomije na fakulteti Marymount, poleg tega piše in producira tedensko oddajo na radijski postaji North-East Public, ki jo vsak vikend oddaja tudi radijska postaja National Public Radio.

Več o Bob Berman
Robert Lanza

Robert Lanza

 

Ameriškega biologa Roberta Lanzo (www.robertlanza.com) mnogi uvrščajo med vodilne znanstvenike na svetu. Lanza je bil namreč član skupine, ki je prva na svetu klonirala človeški zarodek; prvi je kloniral ogroženo vrsto živali (indijskega bizona) in bil je prvi, ki je matične celice iz zarodka uspešno pridobil z metodo, ki ne zahteva njegovega uničenja. Trenutno je vodja znanstvenikov pri podjetju Advanced Cell Technology in izredni profesor na Medicinski univerzi Wake.

Lanzo so pod okrilje vzeli znanstveni velikani: Nobelovi nagrajenci, kot sta Gerald Edelman in Rodney Porter, psiholog B. F. Skinner (»oče sodobnega behaviorizma«), imunolog Jonas Salk in pionir presaditev src Christiaan Barnard. Njegovi mentorji so ga opisali kot »genija«, »uporniškega misleca« in ga celo primerjali s samim Einsteinom.

O njegovih uspehih so poročale skoraj vse medijske hiše po svetu, vključno s slovenski časopisi DeloDnevnik in Žurnal, ameriška revija Time pa ga je leta 2014 uvrstila na seznam 100-ih najvplivnejših ljudi na svetu.

Lanza je objavil že več sto publikacij in iznajdb ter več kot dva ducata strokovnih knjig, vključno s Principles of Tissue Engineering, ki je najbolj priznana in uporabljena referenca na tem področju. Druga dela vključujejo še One World: The Health & Survival of the Human Species in the 21st Century (katere predgovor je napisal bivši ameriški predsednik Jimmy Carter), Handbook of Stem Cells in Essentials of Stem Cell Biology, ki je dokončna referenca na področju raziskovanja človeških izvornih celic.

Po štiridesetih letih znanstvenega raziskovanja in sodelovanja z najimenitnejšimi umi našega časa je leta 2009 skupaj s priznanim fizikom Bobom Bermanom izdal knjigo Biocentrizem – kako sta zavest in življenje ključ do razumevanja resnične narave vesolja. V njej avtorja podajata revolucionarno teorijo vsega, v kateri sta biologijo postavila nad vse ostale znanosti.

Več o Robert Lanza

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(4)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).

Ocene in komentarji

Marjeta

Objavljeno 04.03.2020

Odlična knjiga, ob kateri se zamisliš, kaj vse je

Odlična knjiga, ob kateri se zamisliš, kaj vse je bilo, je in še bo. Kako je vse povezano, na kakšen način deluje življenje

Mirko

Objavljeno 03.04.2018

Nekaj kar ti da misliti

Nekaj kar ti da misliti

Fizik :)

Objavljeno 05.10.2017

Nekaj novega, inovativnega, poučnega. Super!

Nekaj novega, inovativnega, poučnega. Super!

Sanja

Objavljeno 25.08.2017

Priporočam vsem raziskovalcem zavesti.

Priporočam vsem raziskovalcem zavesti.

Biocentrizem: Kako sta življenje in zavest ključ do razumevanja resnične narave vesolja

Oglejte si tudi