Pilates

Zavedanje lastnega telesa

Eden glavnih razlogov za je življenje brez bolečin v križu, saj z redno vadbo aktiviramo tiste mišice, ki skrbijo za to, da je drža telesa močna, predvsem v predelu trupa.

Še kako pomembna za sodobnega človeka  je  pokončna in ravna drža telesa, saj s posebej izbranimi vajami odpremo prsni koš, poravnamo telo in začnemo uporabljati pravilno poravnano držo telesa tudi v drugih situacijah.

Ob redni vadbi lahko čez čas opazimo znatno izboljšano zavedanje lastnega telesa, kar pozitivno vpliva na vse ostale stvari, ki jih počnemo v življenju. Zaradi tega tudi hitreje opazimo spremembe pri sebi ter opozorilne znake bolezni.

Neposredni učinek vadbe je tudi  večja samozavest telesa, saj skozi redno izvajanje vaj veliko bolje čutimo svoje telo, kar zelo ugodno vpliva na večjo samozavest in dober odnos s svojim telesom, tudi na boljšo samopodobo. Pokončno, vzravnano in močno telo deluje psihično stabilno in neomajno. Tako bolje speljemo sestanek ali uspešno zaključimo dogovore.

Sproščanje energetskih blokad in napetosti

Zagotovo z redno vadbo tudi oblikujemo telo, predvsem v predelu pasu. Vse vaje krepijo celotno središče telesa, kar je tudi bistvo pilates vadbe.

Izrednega pomena za današnji čas pa je še en razlog za redno ukvarjanje s pilates vadbo, to je umirjenost telesa, ki jo dosežemo z globokim dihanjem in redno vadbo, ki povečuje zavedanje sebe. Dihanje telo prečisti in deluje nanj protistresno. Tako bolje spimo in lažje prenašamo stres. Redni trening sprošča energetske blokade in napetosti v telesu.

Ravno tako redna vadba prinaša gibalni napredek, poveča se gibljivost telesa, koordinacija in ravnotežje se izboljšata. Vse to z leti vedno bolj potrebujemo, da lahko opravljamo vsa življenjska opravila (vozimo avtomobil, nosimo vrečke iz trgovine,
dvigujemo otroke …).

Preprečevanje inkontinence

Redna vadba lahko veliko pripomore k preprečevanju inkontinence, tj. uhajanju urina v katerem koli življenjskem obdobju, oziroma preventivno poskrbi, da do tega sploh nikoli ne pride. Za to so odgovorne mišice medeničnega dna, ki se jih naučimo pravilno aktivirati.

Veliko vaj je uporabnih v primeru rehabilitacije telesa. Nekatere prilagojene, izvajane na pilates način, so ene najučinkovitejših v svetu fizioterapije. Pomagajo tako ženskam kot moškim, mlajšim in starejšim ter tudi otrokom. Posebne vaje so priporočljive v obliki individualnega pristopa.

Pomembno dejstvo je, da redna vadba pilatesa ugodno vpliva na spolno življenje, saj se z rednim izvajanjem vaj poveča občutek v predelu medeničnega dna in predvsem ženske (pa tudi moški) lahko zaradi povečane občutljivosti v tem predelu med spolnostjo veliko bolj uživamo.

RAZLOGOV ZA JE TOREJ VELIKO IN PRIVOŠČIM JIH TUDI VAŠEMU TELESU!

Tanja Želj