Sreča je stanje, ki ga je treba ozavestiti, saj lahko le tako informacija iz našega uma prek živčnega, imunskega in endokrinega sistema pride v vsako našo celico, kjer deluje na biokemijske procese. Če je naša celica »srečna«, je tudi zdrava.

Izberite ljubezen in zahvalnost

Jabolčna pečka ima vse potrebno, da zraste v plodonosno drevo, kar je njeno življenjsko poslanstvo. Po analogiji ima tudi vsak človek v sebi vse, kar je potrebno za izpolnitev njegovega življenjskega poslanstva. Če kot vodilo vseh svojih dejanj izbere ljubezen in zahvalnost, je to zagotovo pot do srečnega življenja. Pot pa kot tudi vse ostale poti – ni vedno lahka.

V naravi človeka je, da se izogiba težkim situacijam in si za dosego ciljev izbere najlažjo pot, kar pa mu daje le kratkotrajno zadovoljstvo in srečo. Vsak alpinist pozna občutek nepopisne sreče, ki jo doživi na vrhu gore, kamor je splezal v težkih pogojih in z zadnjimi močmi. V eni izmed najobsežnejših študij, ki so jo izvedli na harvardski univerzi v obdobju 72 let, so 268 moških vprašali, kaj jih osrečuje. Leta 2009 je bila študija objavljena v časopisu Atlantik. Izsledki so razkrili, da je bil pri veliki večini moških odgovor – ljubezen. Beatlesi so davno enostavno zapeli All you need is love!. In res je: vse, kar delamo z ljubeznijo, nas osrečuje. Enako osrečuje tudi dajanje in sprejemanje ljubezni – do bližnjega, živali in vse narave.

Pravila za srečo

Mnogo teoretičnih nasvetov je najti o tem, kako biti srečen. V praksi pa so zakoni seveda na preizkušnji: lahko jih upoštevamo ali pa tudi ne. Najprej pa jih je seveda treba poznati. Ruski klinični psiholog dr. Aleksander Reutman je v svoji dolgoletni praksi prišel do ugotovitve, da je za to, da bi bili srečni, treba upoštevati štiri preprosta pravila:

Pravilo zrcala

Ljudje okrog nas so naše zrcalo. Odsevajo podobo naše osebnosti, čeprav si to težko priznamo. Če je nekdo do nas nesramen ali nepošten, to pomeni, da imamo take lastnosti tudi sami. Morda le v podzavesti, pa vendarle. Razburjati se nad nesramnostjo ali nepoštenostjo drugih je zato popolnoma odveč.

Pravilo izbire

Vsa dogajanja v našem življenju so sad naše lastne izbire, ki izvira iz naših misli, čustev in občutkov. Ustvarjalec svoje usode smo torej sami.

Pravilo ustreznosti

Imamo točno to in točno toliko, kolikor nam pripada, nič več in nič manj – ne glede na to, ali gre za odnose, denar, položaj. Pritoževati se nad kakršnim koli pomanjkanjem je nesmiselno. Ko spremenimo odnos do dogajanja, se spremenijo tudi razmere. Tisti, ki nikoli ne poskušajo kaj narediti za srečo, se vse življenje pritožujejo nad nesrečnim življenjem. Naše sanje, želje in cilji imajo pomen le, če jih podpirajo dejanja. Tudi če nimamo dovolj znanja in naredimo veliko napak, je to bolje kot imeti veliko znanja in ne narediti ničesar. Pravilo ustreznosti pomeni pravzaprav delovanje enega izmed univerzalnih zakonov – zakona vzroka in posledice ali »kar seješ, to žanješ«.

Pravilo prisotnosti (v času in prostoru – zdaj in tukaj)

Preteklosti ni, ker je že minila. Bodočega ni, ker se še ni zgodilo. Navezanost na preteklost pripelje do depresije, skrb za prihodnost povzroča tesnobo. Če ozavestimo, da smo živi zdaj, v tem trenutku, okusimo nesmrtnost, ki sicer pripada le bogovom, torej se na zelo preprost način zavemo svoje božanske narave. Nujen pogoj za srečo je živeti, ne le obstajati. Stari latinski rek carpe diem pravi »zagrabi ali ujemi trenutek«, kar pomeni, da je treba uživati v vsakem trenutku, se veseliti drobnih radosti in biti za to zahvalen.


Celoten članek si lahko preberete v reviji Karma+, ki jo lahko naročite tukaj.