Uspeh

V pomoč vsem, ki želijo uspeti je osnoval nekaj načel in pravil, ki vodijo do svetovnega uspeha - lahko jih postavimo v sedem glavnih stebrov. Pozorno si jih poglejte in skušajte ugotoviti, kaj vas drži nazaj in ovira pri doseganju nove stopnice na vaši lastni poti. Vrstni red ni pomemben, pomembna je vsebina.

Vaše sanje niso dovolj velike

Sanje morajo biti VELIKE, NEZNANSKO VELIKE. Kajti če nimate dovolj jasne, močne vizije – takšne, ki vas vznemirja in celo malce straši –, potem enostavno ne boste sposobni priti do konca, do uresničitve. Da bi dosegli svetovno slavo, potrebujete velike, drzne sanje, ki vas bodo gnale v njihovo uresničitev. Potrebujete vizijo, s katero boste globoko v sebi vključili radar, ki vam bo pomagal iskati in najti priložnosti ter veze. Brez velikih sanj – cilja, hrepenenja, vizije – boste sicer preživeli, ne boste pa uspeli, seveda boste obstajali, a ne boste resnično živeli.

Vaša dejanja niso dovolj dosledna

Najpomembneje je, da se v resnici tudi lotite stvari, pri čemer ne potrebujete podrobnega načrta, saj se boste sproti prilagajali situaciji. A dejanja morajo biti storjena. Vsako dejanje, celo prvi otroški korak, je premikanje v pravo smer. Če hočete, da se pred vami odpira pot, se morate premikati naprej, le tako pot namreč postaja vse jasnejša. To je tako, kot bi vozili avto ponoči, ko vidite le do tja, do kamor sežejo žarometi, a lahko s premikanjem na koncu vseeno dosežete cilj.  

Vaša prepričanja niso dovolj trdna

Ljudje, ki dosežejo svetovni uspeh na nepredstavljivo močan – celo trmast – način, verjamejo vase. Če ne verjamete vase ali v svoje sanje, verjetno tudi ničesar ne boste storili ali se lotili dela. Omejena prepričanja glede denarja, uspeha in vas samih lahko omejijo vaš pogled in vaše navdušenje. Vaša prepričanja krojijo vašo resničnost. Trdna prepričanja vam lahko pomagajo privabiti uspeh, ki si ga želite.

Manjka vam poguma

»Brez poguma ni slave.« Ta rek še kako drži. Le, če boste dovolj pogumni, se boste soočili s svojimi strahovi, verjeli vase in dosegli svetoven uspeh ali vpliv. Ni vam treba biti razkošen ali vpadljiv, biti pa morate pripravljeni na vstop pod žaromete. Gre za to, da ste se pripravljeni poigrati s svojimi sanjami, pri čemer ni nujno, da ste ekstrovertirani. Tudi če ste sramežljiv človek, lahko uspete, morate pa vsekakor trdno verjeti vase.

Ne marate oglaševanja

»Zgradite jo in prišli bodo.« Ta stavek se odlično obnese v zgodbah, a sprijaznimo se: noben izdelek ali storitev nista opažena, če ju ne oglašujemo. Vsi vizionarji, ki imajo kaj veljave in vpliva na svetovnem trgu, so se poslužili oglaševanja, pa naj so se ga lotili sami ali pa so si za to poiskali agencijo. Poglejte Freuda. Njegove ideje in knjige niso imele veliko bralcev, dokler zadeve ni vzel v roke njegov nečak, Edward L. Bernays, oglaševalec, oče stikov z javnostmi kot jih poznamo danes. Ko je videl, da se njegov stric trudi s prodorom na trg, mu je priskočil na pomoč. Danes je Freud, po zaslugi Bernaysa, svetovno znano ime.

Pozabili ste izstreliti raketo

Če želite doseči svetoven uspeh, morate stopiti iz množice. Če želite narediti velike stvari, morate izstreliti raketo, da se bo cel svet obrnil in gledal v zrak. Pomislite na Trumpa. Vseeno je, ali ga imate radi ali ga sovražite, ali ste volili zanj ali ne, svoje ime in znamko je ponesel v svet. Enako velja za Bransona. Njegova drzna dejanja in dobro oglaševane pustolovščine, od balonarstva do borb v vesolju, sta ga naredila slavnega.

Niste ravno presegli svojih pričakovanj

S svojim izdelkom ali storitvijo morate presenetiti ljudi. Obljubljati mora veliko več, kot se od njega pričakuje. Ljudi mora očarati, šokirati. Po tem je dobro znan Zappos, pa tudi druga podjetja, ki so požela svetovno slavo. Tudi Barnum je okrog leta 1800 storil isto, ko je v svojem muzeju razstavil sto in eno čudaštvo. Njegovo ime je še danes znano.


Še več koristnih nasvetov najdete v knjigi Prebujeni milijonar, ki jo lahko delno prelistate in kupite tukaj!