Energija

Lahko govorimo o sinhroniciteti?

C. G. Jung je izraz »sinhroniciteta« vpeljal na podlagi opažanj ponavljajočih se pojavov vzajemnih povezanih dogodkov. Zelo celovito in poglobljeno je preučeval človeka in dušo tudi z raziskovanjem alkimije, astrologije, daoizma, budizma in še drugih ved. Opazil je, da določena psihična situacija v zunanjem svetu izzove določen dogodek ali situacijo, ki je ne moremo poimenovati »naključje«, saj je v preočitni povezanosti s psihičnim stanjem posameznika. Torej sinhroniciteta označuje fenomen »naključij« – dogodkov ali situacij, ki se zgodijo istočasno ali sočasno in ki imajo nenavadno očitno sporočilo, da začnemo dvomiti o njihovi »naključnosti«.                             

Energijska psihologija s predpozicijo vsepovezanosti človekovega telesa, uma in duha, med povezuje astrologijo (znamenja, planete, hiše), energijske centre v telesu (čakre) in energijske tokove (meridiane).       

Človeško bitje deluje na treh ravneh                                          

1. raven je telo in je kot ladja, 2. raven je um in je motor, 3. raven je duh in je voznik ladje. Celostna slika zajema vse tri ravni, ki vodijo k zdravju in zadovoljstvu. Vse je v rokah duha, ki je naš notranji kompas in je nezmotljiv, če ga slišimo in mu sledimo. Um kot vmesnik med duhom in telesom spremeni sporočilo duha ter privede do »napak« na telesu ( negativna čustva, poslabšanje zdravja, bolezni, trpljenje …).                    

Natalna astrološka karta je ob našem rojstvu ob točno določenem dnevu, uri in koordinatah rojstnega kraja, naše magnetno kodiranje, ki vpliva na posameznika skozi vse življenje tudi prek njegovih energetskih centrov – čaker in energijskih kanalov –, meridianov v telesu. Čakre predstavljajo polja subtilne energije, v katerih se misli, čustva in energija spreminjajo v materijo in delujejo na fizično telo. Vse, kar se nam dogaja, je v nas samih in deluje skozi subtilno magnetno kodiranje naših energetskih centrov (čakre) in prek energijskih kanalov do fizičnega telesa, do naših organov. Zato lahko s spremembo notranjega ritma ali z notranjo spremembo spreminjamo tudi zunanje okoliščine in dogodke.    

»Kakor znotraj, tako zunaj« »Kakor zgoraj, tako spodaj« 

V horoskopu je zapisan vibracijski zapis določenega dogodka, situacije ali odnosa, ki ga doživljamo. Ko enkrat razumemo, s katerega planetarnega vidika se ta dogodek pojavlja, lahko uporabimo prakso energetske astrologije, da popravimo neravnovesje in usmerimo energijo v naše dobro.      

Neposredna povezava med čakrami in ravni uma, čustvi in dogodki nam omogoča, da prepoznamo, kje je zaklenjena problematična energija. Če se to energetsko neravnovesje ozdravi, se bodo spremenili tako dogodki kot določene psihološke, fiziološke težave, ki jih neravnovesje povzroča. Lahko rečemo, da so čakre fiziološka vrata, skozi katera se mentalne, energetske in čustvene reakcije spremenijo v fizično realnost, delujejo neposredno na telo, prek meridianov na organe telesa.          

Kakovost našega življenja je neposredno vezana na stanje vsake čakre (planeta), na raven njenega razvoja in kakovost njenega delovanja, saj ti energetski centri predstavljajo raven fiziologije, pri kateri se zavest spreminja v materijo. S skeniranjem čaker, s t. i. planetarnim testom čakre, in z natalnim horoskopom odkrijemo problematična področja življenja. Z izboljšanjem delovanja na ravni energijskih centrov (dihanje, energijske vaje itn.) razvijamo boljšo raven zavesti, ki osvobaja. Dih poganja našo življenjsko energijo prek energijskih kanalov. Energija naše telo drži skupaj, um je vmesnik med duhom in telesom, zato je umetnost doseči, da je pretočen, da ga ne zmedemo s prevelikim razčlenjevanjem. Tendenca je, da je celovit tokokrog (duh–um–telo) sklenjen tokokrog, ker potem naša življenjska energija nemoteno teče. Glavni cilj uravnovešenosti v energetskih centrih je zvišati raven zavesti. Vsaka čakra je povezana s točno določenim planetom in s tem z različnimi duhovnimi nauki in izzivi na poti evolucije, na poti zorenja duše. Prepoznavanje teh energij in zavestno delo z njimi nam daje priložnost, da se odločimo, ali bodo naši izzivi škodljivi ali nam bodo prinesli popolno obnovo in prebujanje našega telesa, uma, čustev in zavesti. Duhovnost je povsod okoli nas, samo ozreti se je treba.                                                          

Vse, kar imenujemo kriza, lahko postane vir energije, gorivo, ki nam pomaga premagati ovire. In te postanejo stopnice na naši poti v svetlejšo prihodnost. 

Pregled povezave med planeti in čakrami

7. TEMENSKA čakra = planet SATURN možganski privesek hipofiza, hipotalamus

6. ČELNA čakra = planet JUPITER             češerika, epifiza, tretje oko

5. GRLENA čakra = planet MERKUR          ščitnica, tiroidna žleza

4. SRČNA čakra = asteroid LUNA      priželjc, timus, imunski sistem

3. TREBUŠNA čakra = planet SONCE trebušna slinavka

2. SPOLNA čakra = planet VENERA nadledvična žleza, kortizol              

1. KORENSKA čakra = planet MARS   spolni hormoni

Pregled povezave med astrološkimi hišami in meridiani v telesu

 1. astrološka hiša je povezana z meridianom LEDVIC in NADLEDVIČNIH ŽLEZ.

 2. astrološka hiša je povezana z meridianom TROJNEGA GRELCA.

 3. astrološka hiša je povezana z meridianom JETER.

 4. astrološka hiša je povezana z meridianom ŽELODCA.

 5. astrološka hiša je povezana z meridianom SRCA.

 6. astrološka hiša je povezana z meridianom DEBELEGA ČREVESA.

 7. astrološka hiša je povezana z meridianom OSRČNIKA.

 8. astrološka hiša je povezana z meridianom MEHURJA.

 9. astrološka hiša je povezana z meridianom VRANICE.

10. astrološka hiša je povezana z meridianom ŽOLČA.

11. astrološka hiša je povezana z meridianom PLJUČ.

12. astrološka hiša je povezana z meridianom TANKEGA ČREVESA.

Sergeja Pene Traven