Spanje

Skoraj tretjino življenja prespimo

Približno tretjino našega življenja prespimo. To je več časa, kot ga porabimo za vzgajanje naših otrok, druženje z našimi prijatelji in celo več časa, kot ga porabimo za delo. Pomislite, koliko truda namenimo za skrb za otroke, prijateljstva in naše delo ter kako malo časa po drugi strani namenimo razmišljanju o izboljšanju našega spanca. Nagnjeni smo k temu, da jemljemo spanje kot samoumevno – o njem razmišljamo kot o procesu revitalizacije, ki bi se nekako kar moral "zgoditi".

Rojeni smo z blagoslovom spanja brez napora: ko so otroci utrujeni, preprosto zaprejo oči in potonejo v spanje. Toda do odrasle dobe se naučimo prilagajati spalne navade skladno z običaji naše družbe in našimi obveznostmi. To naučeno vedenje izpodbija našo sposobnost naravnega spanja. Hitro lahko nastopi nespečnost.

Spanje je več kot le počitek

Spanje prinaša mnogo več kot le počitek, saj nas ob ustreznih pogojih poživi in napolni z dovolj energije za nov dan. Vsi to počnemo in vsi vemo iz osebnih izkušenj, da se njegova oblika, globina, intenzivnost in sposobnost, da nas osveži, precej razlikujejo. Spanec je temeljno gorivo, ki nas poganja pri vseh aktivnostih tekom dneva.

Raztegovalne vaje pred spanjem

Sedeč življenjski slog lahko negativno vpliva na vašo držo, zato se veliko ljudi pritožuje nad bolečim vratom in togo hrbtenico. Ker se večino napetosti preko dneva shrani v hrbtu, lahko raztegovalne vaja pred spanjem pomaga ublažiti napetost, vam pomaga lažje zaspati in prepreči, da bi se ponoči ali zjutraj zbudili z bolečimi mišicami.

  1. Pokleknite, vrh stopal je na tleh, usedite se nazaj na pete. Sklonite se naprej, raztegnite roke pred seboj in »zložite« zgornji del telesa čez stegna, da se s čelom dotikate tal. Zaokrožite z rokami, tako da ležijo poleg telesa, dlani so obrnjene navzgor. Eno minuto globoko dihajte.
  2. Usedite se na vse štiri, roke so v širini ramen, kolena so naravnost pod boki. Vdihnite, dvignite glavo, potisnite zadnjico navzven in spustite hrbtenico, kot se rade raztegujejo mačke. Izdihnite in ritmično dihajte približno 30 sekund v tem položaju.
  3. Vdihnite in spustite glavo, kot bi želeli pogledati med noge. Ko izdihnete, potisnite brado proti prsim. Usločite hrbtenico navzgor in spustite zadnjico. Ritmično dihajte in držite položaj približno 30 sekund.
  4. Vrnite se v položaj v prvem koramu, eno minuto globoko in počasi dihajte.

S tem priročnim vodnikom se boste naučili tehnik, s pomočjo katerih boste lahko hitreje zaspali in uživali v globljem spancu. S pomočjo skrbnega preučevanja vaših spalnih navad in načina življenja vam dr. Chris Idzikowski na podlagi svojih 30-letnih izkušenj poda zanesljive nasvete, kako premagati najpogostejše težave s spancem, kot so nespečnost, nočne more, smrčanje in težave s spancem pri ljudeh vseh starosti.

 

Knjiga Skrivnosti dobrega spanca je popoln vodnik za izboljšanje telesnega in duševnega zdravja s pomočjo doseganja večje kakovosti spanja, delno prelistate in kupite jo lahko tukaj.