Koncentracija

Koncentracija in spomin sta izjemno pomembni lastnosti vsakega posameznika. Če verjamete ali ne, sta med seboj povezana. Če se namreč res znate skoncentrirati, potem se bo izboljšal tudi vaš spomin. Z boljšo koncentracijo boste tako izboljšali tudi svoj spomin, posamezne informacije pa boste lahko dlje časa obdržali v umu.

Ni razloga, da ostrega uma ne bi obdržali tudi v visoki starosti. Vse, kar morate narediti, je, da svoj um malce trenirate. Dober spomin in zmožnost koncentriranja vam bosta namreč pomagala pri številnih poslovnih priložnostih in ne nazadnje tudi pri vsakodnevnih opravilih. 

Umske igre

Zelo dober način,kako trenirati um, je, da se igrate razne umske igre. Te so res odličen način treninga možganov, ob tem pa se lahko še zabavate. Določene raziskave so pokazale, da je bolje, če se igrate umske igre s prijatelji in v fizični obliki, zato se raje izognite računalnikom in telefonom, čeprav naj bi bile do določene mere učinkovite tudi te. Odlična umska igra je dobri stari spomin, ki verjetno leži malce zaprašen nekje v omari.

Dobro je tudi, če se začnete učiti novega jezika ali glasbenega inštrumenta. Naj vas to ne prestraši, saj ni nobene potrebe, da postanete mojstri v jeziku ali inštrumentu. Za svoj um boste ogromno naredili, če se boste samo trudili.

Izdelajte seznam

To je ena najpreprostejših stvari, ki jih lahko naredite. Izdelajte seznam stvari, ki bi jih radi napravili, recimo, v enem dnevu ali v enem tednu, in se ga držite. Tako boste postali osredotočeni in skoncentrirani. Seveda se ni mogoče povsem držati takšnega seznama, a poskusite biti čim bolj dosledni.

V modernem svetu je tudi pogosto, da za vsako stvar pogledamo na internet, da vsak izračun naredimo s kalkulatorjem. Ko boste v takšni situaciji, poskusite najprej pobrskati po spominu ali izračunajte na pamet ter šele nato preverite svoje ugotovitve. 

Meditacija

Verjetno ni skrivnost, da meditacija pomaga pri koncentraciji. Ni treba biti velik strokovnjak za meditacijo, dovolj je, če samo umirite sami sebe in svoj um ter se osredotočite na neko stvar, ki vas motivira v tistem dnevu. Nekateri imajo radi spremljevalno glasbo, drugi tišino, vse, kar potrebujete, je pač miren prostorček. Seveda je ogromno tehnik meditacije in v tem članku ni dovolj prostora, da bi lahko opisali vse. Zagotovo pa lahko sami najdete najprimernejšo zase in si privoščite nekaj miru vsak dan. Malce šaljivo pravilo pravi, da morate meditirati vsak dan vsaj pol ure, razen takrat, ko imate veliko »gužvo«. Takrat je treba vsaj tri ure. 

Telovadba

Da, pregovor Zdrav um v zdravem telesu drži. Slaba prehrana, dolgo sedenje ali ležanje, alkohol, cigarete in tako naprej bodo naredili izjemno škodo tako vašemu telesu kot umu. A človeško telo je res izjemen »stroj«. Z zmerno telovadbo, recimo nekje do ene ure trikrat tedensko, boste za svoje telo in um naredili čudeže. Če le imate možnost, pojdite na svež zrak v naravo, a tudi telovadba doma bo veliko pripomogla h koncentraciji. Joga, sprehod, tek … so treningi, ki ne zahtevajo veliko denarja, tako da pravzaprav ni izgovorov. Seveda se je včasih težko prisiliti, da se po napornem delovnem dnevu spravimo telovadit, a če želimo biti zdravi tako v telesu kot duhu, je to pravzaprav nujno. S telovadbo bo vaša energija stekla, sprožili se bodo hormoni sreče in življenje bo nenadoma lepše. A pazite, obstaja tudi pretirana telovadba, s katero lahko telesu naredimo več škode kot koristi. 

Multitasking

Verjetno boste mislili, da bom v tem poglavju poudaril, da je treba čim več izvajati tako imenovani multitasking, se pravi, da počnemo več stvari hkrati – ravno nasprotno. Izogibajte se ga, saj dejansko škoduje koncentraciji. Bolje je, če smo skoncentrirani na posamezno nalogo, in to izvršimo po najboljših močeh. Pri multitaskingu bomo morda sicer opravili več nalog, a je vprašanje, ali bodo te izvedene učinkovito ali zadovoljivo. Če boste to počeli nekaj časa, boste razvili sposobnost, da boste lahko delali več nalog hkrati uspešno. 

Tehnologija

Svet je pač takšen, da se težko povsem izognemo tehnologiji. In če smo pošteni, nam ta vendarle pomaga pri vsakdanjih opravilih. A pametno je, da nismo od nje povsem odvisni. V tem primeru niti ne govorim o tem, da imamo čedalje pogosteje nosove v telefonih in tablicah in da se skoraj ne pogovarjamo več osebno. To je spet svojevrsten problem. Govorim predvsem o tem, da so začele naprave namesto nas opravljati stvari, ki smo jih prej počeli sami. Starejši bralci se boste gotovo spomnili, da ste včasih vedeli vsaj dvajset ali trideset telefonskih številk na pamet. Znašli smo se brez elektronskih koledarjev in opomnikov. Seveda je pametno, da si stvari zapisujete, ampak če boste poskušali čim več uporabljati lasten spomin, potem boste napredek opazili v nekaj tednih. 

Spoznajte svoj proces učenja

Vsaka oseba ima specifičen način učenja, ki ji najbolj ustreza. Nekateri se lažje učijo ob pomoči fotografij, videov, diagramov, drugi raje prek slišnih procesov. Nekateri ljudje potrebujejo oboje. Težko je na daljavo reči, kateri način učenja bi najbolj ustrezal vam. Najbolje je, da malce pobrskate po preteklih izkušnjah in najdete najboljšo metodo. Ko jo boste odkrili, boste imeli izjemno orodje pri izostritvi koncentracije, spomina in drugih umskih sposobnosti.

A. Naglič