Denar

Velikokrat smo slišali, kako moramo deset odstotkov od vsega denarja, ki pride v naše življenje, podariti (cerkvi, kot donacijo v dobre namene ipd.). Pri orodju, ki ga predstavljam danes, gre za podarjanje ravno v nasprotno smer – sebi. 

Kaj pravzaprav pomeni, da delamo desetodstotni račun? 

Pomeni, da deset odstotkov od vsega denarja, ki na kakršenkoli način pride v naše življenje, damo NAJPREJ na stran zase. 

Ko dobimo denar, običajno plačamo najprej vsem drugim in rečemo: »Če bo kaj ostalo, pa na koncu plačam še sebi.« Vendar ponavadi na koncu, ko poplačamo vse račune, ne ostane nič. Torej nič za nas. 

Orodje, o katerem govorim danes, postavi celotno stvar na glavo. Od vsakega zaslužka, denarnega darila, zadetka na lotu, celo najdenega denarja, damo najprej deset odstotkov na stran zase in šele potem plačamo vsem drugim. Ta denar lahko polagamo na bančni račun, lahko ga imamo shranjenega doma, lahko celo prosimo nekoga, ki mu zaupamo, da ga shrani za nas. Ni pomembno kdo. Pomembno je, da to naredimo. 

Ne zapravljajte 

Naslednja stvar, ki je tukaj prav tako ključnega pomena, je, da tega denarja NIKOLI ne zapravimo. Mogoče bo kdo med vami rekel: »Kaj? Kaj pa naj potem s tem denarjem? Je to varčevanje? Kdaj bom lahko ta denar porabil?«

Ja, večinoma menimo, da je denar namenjen zgolj temu, da ga na neki točki porabimo. Pravzaprav pa se moramo, če želimo spremeniti svojo finančno resničnost, naučiti denar imeti! In desetodstotni račun ne pomeni varčevanja. Če želite za nekaj varčevati, to naredite poleg desetodstotnega računa. Namen desetodstotnega računa je, da si prenehamo lagati o tem, kako nimamo denarja. Vsak naš pogled ustvarja našo resničnost. Torej če si dovolimo, da nimamo denarja, ustvarjamo resničnost brez denarja.

Ko pa boste začeli delati desetodstotni račun – in začnite ga delati ZDAJ –, se boste v določenem trenutku prenehali lagati sami sebi. To počnemo zelo dobro, namreč, lažemo sami sebi.

Ko boste spet razmišljali o tem, kako nimate denarja, boste v določenem trenutku rekli: »Opa, kaj mi je, saj imam denar!« Spomnili se boste namreč denarja na vašem desetodstotnem računu. 

In začeli boste delovati iz pogleda, da imate denar! Prvi korak do spremembe. 

Namen taktike 

Namen dajanja deset odstotkov od vsega denarja, ki kakorkoli pride v vaše življenje na stran zase, je tudi v tem, da vas začne ta denar energijsko podpirati. Vsak od nas ima določeno številko, ki je od osebe do osebe različna. Ko ta desetodstotni račun doseže to našo številko oziroma vsoto, naenkrat prenehamo razmišljati o denarju in skrbi o denarju izginejo. Celotna naša finančna resničnost se začne širiti. Denar začne veliko lahkotneje prihajati v naše življenje. 

Avtorica tega članka je sama doživela to prelomno točko in je res neverjetno, kako vse stvari okrog denarja naenkrat postanejo veliko veliko lahkotnejše, in tiste stvari, s katerimi smo prej pravzaprav denar odganjali od sebe, same po sebi izginejo. 

Poleg vsega povedanega ta račun predstavlja tudi način, da spoštujemo sebe. Se spoštujete toliko, da si boste z uporabo tega orodja omogočili miren spanec in brezskrbnejše življenje glede denarja? Če se ne, tega ne boste naredili. 

Če najprej na ta račun damo deset odstotkov zase, spoštujemo sebe. Če najprej plačamo račune, druge spoštujemo bolj kot sebe. 

Vesolje bo poskrbelo za vas 

Zanimivo je, kako, ko to počnemo – torej, dajemo deset odstotkov na stran zase –, življenje, vesolje, kakorkoli to imenujete, priskrbi še več denarja. Kot da bi bilo: »O, se spoštuješ z denarjem? Na, tukaj je še več.« 

Prepričana sem namreč, da se bo kdo med vami vprašal, kako naj to naredim, saj še za vse preostalo ni dovolj. 

Zgolj naredite to. Če je treba, najdite nove načine, da boste ustvarili dodatne tokove denarja. Mogoče bo na začetku nekoliko težje. Vendar če boste pri tem imeli v mislih, da s tem spoštujete sebe, bo to vsakič lažje. Sčasoma pa vam bo v pravo veselje! 

Ko se bo kupček nabiral, boste tudi sami začeli postajati energija, ki poraja denar. In v vaše življenje bo zato začelo prihajati več denarja. In tisti rek, da denar ustvarja še več denarja, še kako drži. 

Boste videli! 

Na začetku je bilo rečeno, da tega denarja, ki ga dajemo na stran zase, nikoli ne zapravimo. Ta denar ni namenjen za nakup avtomobilov, delnic, potovanj in podobnega. Lahko pa ga del sčasoma zamenjamo za stvari, ki imajo in ohranjajo vrednost skozi čas – na primer za zlato, srebro, drage kamne, nakit, antike. 

Sama imam rada del tega denarja v gotovini, saj mi to omogoča pristnejši stik z denarjem in tudi drugačen odnos do njega. Na ta način ga lahko štejem, se z njim igram in ta stik z njim mi prav tako daje občutek, da ga imam. 

Ta račun lahko poimenujete po svoje, recimo: imetniški račun, račun spoštovanja mene ali kaj podobnega. Zagotovo se boste spomnili česa zabavnega. Naredite tako, kot za vas deluje. Pomembno je le, da začnete!

Barbara Mali

V veliki pomoč vam bodo tudi knjige: Z idejo do bogastva, Prebujeni milijonar in Živeti po načelu 80/20.