Simpto-termalna metoda

Obstaja več načinov spremljanja, za katere ste morda slišali, kot so koledarska metoda, Billingsova metoda, Creightonova ali ritmična metoda. V nadaljevanju bomo z vami delili simpto-termalno metodo naravnega načrtovanja družine, »dvojno preverjeno« metodo, ki je znanstveno dokazana in odobrena s strani Svetovne zdravstvene organizacije. Simpto-termalna metoda uporablja kazalnike plodnosti, kot sta nožnični izcedek in občutljivost, skupaj s povišanjem bazalne telesne temperature za natančno napovedovanje časa plodnosti.

Simpto-termalna metoda se lahko uporablja tudi za preprečevanje nosečnosti (kot kontracepcija) in je zato dragocena življenjska spretnost.

Nožnični izcedek

Kakovost in količina nožničnega izcedka (barva, količina in tekstura) se med menstruacijskim ciklusom spreminjata. Na začetku ciklusa je gostejši in je lahko prozorne ali bele barve ter zagotavlja, da sperma ne more vstopiti v maternični vrat (na vrhu nožnice). V nadaljevanju ciklusa izcedek postaja bolj prijazno okolje za prenos spermijev in njihovo preživetje (postaja bolj tekoč, obilnejši in je lahko bolj raztegljiv), kar kaže, da bo kmalu nastopila ovulacija.

Kako: Ob vsakem obisku toalete pred uriniranjem obrišite območje vulve in preverite nožnični izcedek na toaletnem papirju. To delajte čez dan in povzetek zabeležite v tabelo plodnosti. Zabeleženi morajo biti vsi izcedki. Ne preverjajte sluzi na spodnjem perilu, saj boste dobili netočne informacije.

S svojimi besedami opišite CAT  – barvo, količino in teksturo. Zabeležiti morate en zapis v vsaki kategoriji, da boste lahko tabelo pravilno razlagali. Spodaj je nekaj primerov iz vsake kategorije:

•             barva – prozorna/bela/kremna;

•             količina – veliko/srednje/malo/nič;

•             tekstura – spolzka/raztegljiva/debela/zrnata.

Gre za vašo tabelo, zato uporabite besede, ki vam ustrezajo in jih lahko razumete. Naj bodo preproste.

Občutek

Poleg izcedka tudi občutek ob vhodu v nožnico pri tej metodi uporabimo kot drugi kazalnik plodnosti – bolj plodni ste v mokrem delu vašega ciklusa, tj. ob optimalnih pogojih za plavanje spermijev.

Kako: čez dan se osredotočite na občutek ob vhodu v nožnico (v predelu vulve). V času menstruacije boste na primer občutili veliko večjo mokroto kot sicer. Ali pa boste opazili, da ste bolj vlažni, kadar imate povečano spolno slo – dvig vašega libida je posledica hormonskih nihanj, ki povečujejo mokroto, vezano na plodnost. Ob koncu dneva povzemite svoja opažanja: suho, navlaženo, vlažno, mokro ali nič. Ko imate menstruacijo, pustite ta odsek prazen.

Položaj materničnega vratu

Spremembe na materničnem vratu je prav tako mogoče beležiti glede na položaj, odprtost in teksturo, ki se čez menstruacijski ciklus spreminjajo.

Spremembe položaja vašega materničnega vratu čez ciklus pomagajo tudi pri določanju plodnih dni. Te spremembe je mogoče s prsti začutiti na vrhu nožnice. Prva sprememba se običajno pojavi štiri do pet dni pred ovulacijo. Med fazo plodnosti je maternični vrat višje v nožnici, mehkejši, bolj odprt, ob vhodu v maternični vrat pa je čutiti malo vdolbino. To je uporabno dodatno preverjanje, kadar težko opišete svoj izcedek.

Kako: preverite svoj maternični vrat približno ob istem času vsak dan, vendar ne takoj zjutraj, ko vstanete, ali po opravljanju velike potrebe. Če ste kdaj uporabljali tampone ali menstrualno skodelico, je metoda enaka. Vstavite en ali dva prsta v nožnico stoje, rahlo čepe ali z eno nogo, dvignjeno na stol ali straniščno školjko.

Upoštevati morate položaj, občutek, odprtost in nagib materničnega vratu.

•             Položaj – je nizek/dvignjen/nekaj vmes?

•             Občutek – je čvrst (kot konica nosu)/mehek (kot ustnice)?

•             Odprtost – je odprt ali zaprt?

•             Nagib – je nagnjen nazaj, naprej ali navzgor? Morda tega ne boste mogli razlikovati – ne skrbite!

Opomba: Po vaginalnem porodu traja mesece, da se maternični vrat pravilno zapre in še vedno ostaja rahlo odprt. Zato je zelo priporočljivo, da pred beleženjem stanja materničnega vratu počakate tri mesece po porodu.

Bazalna telesna temperatura

Bazalna telesna temperatura (BBT) (temperatura v mirovanju) se med ciklusom spreminja ter v času ovulacije naraste zaradi sproščanja progesterona. Nenehno povišana temperatura brez menstruacije je znak, da je prišlo do zanositve.

Kako: naj bo to prva stvar zjutraj (pred kakršno koli dejavnostjo), medtem ko ste še vedno v postelji – ne smete se niti obrniti k partnerju in ga poljubiti! Izmerite jo ob približno istem času vsak dan. Vstavite termometer v usta, kolikor je mogoče nazaj pod svoj jezik.

Zabeležite svojo temperaturo v grafu, na polovici vodoravne linije (na eno decimalko natančno). Zabeležite tudi čas, ko ste izmerili temperaturo, v stolpcu »maternični vrat« ali kar samo s »piko«. Ko imate zabeleženih že nekaj temperatur, povežite pike v linijo, da jih boste lažje interpretirali.

Opomba: če ste bolni ali ste uživali alkohol, to zabeležite v grafu, saj lahko vpliva na rezultate.

Prednosti spremljanja plodnosti

Če začnete spremljati plodnost, boste lahko opazili naslednje prednosti:

• prihranek časa, energije in stresa, če se izkaže, da imate kakršne koli težave s plodnostjo in morate obiskati strokovnjaka, saj že imate edinstven zapis svojega ciklusa, ki ga usposobljeni strokovnjak lahko interpretira;

• realen vpogled, kako alkohol ali stres vplivata na vaš ciklus, kar vas motivira, da naredite potrebne spremembe;

• opazovanje, če in kdaj imate ovulacijo (ne ovulirajo vse ženske na 14. dan, kot trdijo nekateri zdravstveni delavci. Popolnoma normalno je, da do ovulacije ne pride v vsakem ciklusu, kljub vsemu pa poiščite strokovno pomoč, če je ta vzorec stalno prisoten);

• spremljanje vaše plodnosti v realnem času, da lahko opredelite najboljši čas za spočetje;

• čas, potreben od ovulacije do menstruacije (lutealna faza), mora biti več kot deset dni, da bi se izognili splavu, če načrtujete nosečnost.

 

Mnoge ženske so navdušene nad učenjem s pomočjo grafa, zlasti ob ponovnem seznanjanju z dejstvi o njihovem reproduktivnem sistemu, ki so jih že pozabile od časa učenja v šoli. Tudi moški z zanimanjem prisluhnejo informacijam o partnerkinem ciklusu, saj gre za razpravo, ki se (v normalnih okoliščinah) ne odvija. Spremljanje prinaša tudi zavedanje in razumevanje hormonskih sprememb in čustev zaradi PMS, zaradi česar se pari zbližajo.

Skupaj s partnerjem si lahko še več preberete v knjigi Modrost ženskega telesa, ki je na voljo tudi v naši spletni knjigarni.