Branje vpliva na nas na načine, ki jih ne moremo niti razumeti. Raziskava dokazuje, da branje spremeni način, kako ljudje rešujejo težave, hranijo podatke, pripovedujejo zgodbe, si tolmačijo svet in razmišljajo o sebi. Branje spremeni celo obliko naših možganov! Ko se res ustavimo in pomislimo na ves vpliv, ki ga je imelo branje na naše življenje, osuplo obnemimo. 

Odlomek iz knjige Z branjem do bogastva:

Prava knjiga v pravem trenutku vam lahko spremeni življenje!

Sam sem živ dokaz, da lahko prava knjiga ob pravem času povsem spremeni življenje.

Pred manj kot dvanajstimi leti sem zaslužil pet dolarjev in pol na uro … z nosečo soprogo in najinim enoletnim sinom smo se stiskali v majhnem enosobnem stanovanju … vozil sem zarjavelega rdečega datsuna, letnik 1976, povsod zakrpanega s sivo plastiko … samemu sebi sem se smilil … gnusila sta se mi moje delo in življenje … niti sanjalo se mi ni, kako bi lahko karkoli spremenil.

Nekoč pa mi je moja svakinja podarila knjigo Oga Mandina – Največji prodajalec na svetu. Naveličala se je namreč mojega nenehnega pritoževanja, hkrati pa je v meni začutila zmožnosti, za katere še sam nisem vedel, da jih imam.

To je bil usodni preobrat v mojem življenju.

Mandinova knjiga me je navdihnila, da sem odpovedal svojo službo, ki je bila kot mrtev rokav, in si raje poiskal mesto prodajalca mobilnih telefonov. manj kot leto dni po tem, ko sem prodal prvi telefon, sem ustanovil svoje podjetje za prodajo mobilnih telefonov in ponosen sem, ker lahko zapišem, da sem od takrat naprej uspešen podjetnik.

Še vedno se ne morem dovolj načuditi ob misli, koliko mi je žepna izdaja, ki je stala manj kot deset dolarjev obogatila življenje!

Z branjem do bogastva

Naslov knjige izvira iz naslova večne knjižne uspešnice Napoleona Hilla z naslovom Z idejo do bogastva, čudovito prodorno knjigo, ki je čez vse meje obogatila moje življenje, pa tudi življenje milijonov drugih ljudi.

Hillova knjiga Z idejo do bogastva namreč uči, kako si lahko povprečen človek finančno opomore, če upošteva načela bogatenja največjih ameriških industrijalcev denimo Andrewa Carnegieja, Johna D. Rockefellerja ali Henryja Forda.

Ta knjiga, Z branjem do bogastva, pa razlaga, kako lahko skrite moči branja podprejo vaše bogatenje v najbolj splošnem smislu te besede. Ta namreč ne pomeni le denarnega bogastva, marveč tudi bogastva ljubezni, sreče, družine, zdravja, zadoščenja. Tudi bogastvo vaših odnosov z Bogom. Skratka gre torej za bogatitev vseh vaših življenjskih vidikov.

Branje ima bolj kot vse druge dejavnosti moč, da sprosti potencial in nato postopno osvobodi “boljše angele naše narave”, če uporabimo priljubljeno izrazoslovje Abrahama Lincolna, strastnega bralca, ki se mu je z močjo pisane besede uspelo spremeniti iz revnega podeželskega dečka v morebiti največjega ameriškega predsednika.

Strašna moč branja

Precej sem razmišljal o vplivu Mandinove in drugih velikih knjig na moje življenje. Želel sem namreč razumeti, od kod črnim črkam, natisnjenim na belem papirju, moč, da spremenijo mojo življenjsko usmeritev. Vselej sem se zavedal, da se med branjem zgodi nekaj čarobnega, a tega mi ni nikoli uspelo ubesediti. Vem pa, da med branjem dobre knjige začutim, kako se nekaj v meni spreminja, mi dviga razpoloženje in spreminja življenje.

Navsezadnje sem našel članek Pulitzerjevega nagrajenca Daniela J. Boorstina, ki v samo enem preprostem, a tudi globokem stavku povzema dragocenosti branja : Z branjem odkrivamo svet, zgodovino in sebe.

Ta navedek zelo dobro pojasnjuje strašno moč branja. Bolj kot vse druge duševne dejavnosti nas branje spreminja in izboljšuje. Prisili nas namreč, da razmišljamo, si predstavljamo, raziskujemo, rastemo, postopno pa tudi “odkrivamo svoj svet, svojo zgodovino in sebe.”

Branje navdihujočih in k premisleku spodbujajočih knjig nas bogati na prav vseh življenjskih področjih. Skratka, branje ima moč, da nas spremeni iz tega, kar SMO zdaj, v tisto, kar BI LAHKO POSTALI v prihodnosti.

Knjigo Z branjem do bogastva lahko delno prelistate in kupite tudi v naši spletni knjigarni.