Srčna čakra

Čakra je sanskrtska beseda, ki pomeni kolo. Vizualne upodobitve čakre prikazujejo kot kolesa, v mnogih primerih pa jih simbolizira tudi lotus, ki je pomembna cvetlica v verskih prepričanjih na Vzhodu. Lotus v hinduizmu predstavlja lepoto, plodnost, blaginjo, duhovnost in večnost.

V astrologiji Luna predstavlja obdobje od rojstva do četrtega leta starosti, ko smo najbolj ranljivi in nebogljeni ter smo povsem odvisni od drugih. Luna v horoskopu kaže, v kolikšni meri so bile naše čustvene potrebe v zgodnjem otroštvu zadovoljene, kako smo doživljali odnos z mamo in v družini. Od tega je odvisno, v kolikšni meri lahko v poznejšem obdobju zaupamo drugim. 

Duša

V karmičnem smislu je Luna Duša, ki ohranja spomin na izkušnje iz preteklih inkarnacij, prijetne in travmatične. S tem je povezano vse naše čustveno doživljanje in tudi, kako se na dražljaje iz okolja instinktivno odzivamo.

Srčna čakra se nahaja v predelu srca, pod prsnico, energijsko pa povezuje spodnje, telesne čakre z zgornjimi mentalnimi.

Lunina čakra deluje kot prevodnik energije, kjer se izmenjujejo in harmonizirajo energije med čakrami, zato je ključnega pomena za uravnoteženje energijskega telesa. Če srčna čakra ni odprta in normalno pretočna, naša vitalna energija ne more neovirano krožiti. Zastoj v energijskem pretoku pa pomeni, da imamo na eni strani blokado ali primanjkljaj energije, v drugi čakri pa presežek in zato pretirano odprtost.

Bistvo zdravega uravnoteženega delovanja srčne čakre je sposobnost, da se čustveno povezujemo z drugimi in dajemo ter sprejemamo ljubezen, brezpogojno in brez pričakovanja povračila. Iskreno čutimo sočutje, smo bolj strpni in zaupljivi, v sebi občutimo popoln mir. 

Težave

Zaprta srčna čakra je povezana z neprijetnimi čustvi in s čustvenimi ranami, ki so nastale že v zgodnjem otroštvu ali pozneje, v vseh vrstah odnosov, bodisi zaradi čustvenih izgub, s katerimi se nismo zmogli soočiti, ali zavrnitev, ki so pustile globoke rane in jih nismo predelali.

Če je srčna čakra preveč odprta, se razdajamo za druge, da bi s tem pridobili njihovo naklonjenost. Ko od njih ni pričakovanega odziva, predvsem izkazovanja hvaležnosti, se počutimo prazne, zavržene in neizpolnjene. To povezujemo s šibkim temeljem. Tega predstavlja Sončeva čakra, to pa so samozavest, volja in občutek notranje moči.

Kako občutimo neravnovesje Lunine čakre

Čustvene in mentalne težave, kot so težave pri navezovanju pristnih medčloveških odnosov, pomanjkanje empatije, nezaupanje, žalost, zamera in sovraštvo, maščevalnost, nihanje razpoloženja, občutek nesprejetosti, depresivnost in izoliranost ali »kupovanje« naklonjenosti drugih s pretiranim razdajanjem in žrtvovanjem.

Če se s temi čustvi ne soočamo in jih potiskamo v podzavest, se sčasoma lahko razvijejo tudi zdravstvene težave, kot so težave s srcem, z dihali (astma, kronični bronhitis), tiščanje v prsih in bolečine v predelu lopatic, zastajanje vode v telesu (ciste, edemi), oslabljen imunski sistem, avtoimunske bolezni in motnje hranjenja.

Nekaj tehnik za odpiranje in uravnoteženje Lunine čakre

  1. astrohealing terapija z esencami,
  2. meditacija,
  3. energijske in joga vaje,
  4. afirmacije, s katerimi izražamo sprejemanje, ljubezen in hvaležnost,
  5. EFT tehnike (npr. »tapkanje« timus točke nad prsnico).

V astrohealing terapiji uporabljamo različne esence, ki nosijo energijski zapis kot vibracijo, in z njimi na izjemno subtilni ravni, na nivoju eteričnega telesa, postopoma vzpostavljamo mentalno in čustveno ravnovesje. Za vsako čakro (planet) uporabljamo določen komplet esenc, ki ga sestavljajo osnovna planetarna esenca, cvetne esence za povezovanje z elementom (zrak, ogenj, voda, zemlja), cvetne esence za povezovanje planetarnih aspektov (npr. Luna – Mars, Luna – Saturn in drugih) in esence za aktiviranje jang energije čakre (esence prostora in živalske esence).

Dubravka Oberžan