Mantra

Obračanje uma proč od težav k Božanskemu je prineslo novo življenje, pravzaprav kot bi menjala vrsto življenj v samo nekaj mesecih. Transformacija se je dogajala na mentalni, čustveni in telesni ravni. Mantra je postala moja najbližja pot do Boga – saj je lahko z menoj ob vsakem vdihu, ob vsakem gibu, ne glede na to, kje sem in kaj počnem. Ko je moj um z Bogom in Njegovo Ime na mojih ustnicah, se počutim povezana, z globokim občutkom v srcu, da je Bog tukaj z menoj in mi vedno stoji ob strani. In ta občutek Ljubezni, ki ga začutim v globini srca, je kot ocean, neskončen vir tistega, po čemer hrepeni Duša. 

Tako sem na lastni koži spoznala, kar govorijo veliki modreci – šele ko se spremeni naš um, se lahko tudi naše življenje. In mantra je orodje, ki preobraža negativni um v pozitivnega ter nas vodi naravnost v srce. Moč mantre me je tako očarala, da sem želela svojo izkušnjo preobrazbe prenesti naprej. In danes lahko z blagoslovom svojega učitelja, pod okriljem Project mantre (40-dnevnega programa spoznavanj mantre), to dragocenost predajam tudi drugim. 

KAJ JE MANTRA? 

Mantra je beseda, ki prihaja iz sanskrta, starodavnega indijskega jezika, v katerem so zapisani največji spisi človeštva. Mantre izvirajo iz hindujske duhovne kulture, ampak ne pripadajo samo tej, saj je ponavljanje Božanskih imen univerzalna praksa in jo najdemo v jedru vsake religije ter duhovne prakse. 

Beseda »mantra« ima pravzaprav dva pomena. Lahko jo razdelimo na manas in tra. Manas pomeni um in tra zaščito. Torej je mantra zaščita pred umom in zaščita za um. Varuje nas pred negativnostjo, ki prihaja od zunaj, da naš um ostaja pozitiven. Istočasno nas pa ščiti pred negativnostjo, ki je že v našem umu. 

Man pomeni tudi srce in tra ponavljanje. Torej mantra pomeni tudi ponavljanje Božjega imena v našem srcu oziroma molitev iz srca. 

Dolgo sem to dvoje razumela kot ločeno, pa vendar je izkušnja prinesla drugo razumevanje. Kadar ponavljamo sveta imena Božanskega (mantro), se naravno znotraj nas prebuja molitev, ki prihaja iz srca, saj um postaja vedno tišji. 

BOŽANSKO IMA NEŠTETO IMEN IN OBLIK 

V hindujski duhovni tradiciji poznamo mnogo manter, vsako za drug vidik Božanskega. V zmoti včasih razumemo, da je hindujska kultura poligamna. Pravzaprav vsi različni Bogovi v hindujski kulturi predstavljajo zgolj različne vidike istega Boga. Obstaja en Bog, ki ima mnogo kvalitet. Kvaliteto matere (Maha Shakti), ki daje nešteto blagoslovov (Lakshmi), ki uniči vso temo (Kali), ki je umetnica (Saraswati) ali bojevnica (Durga), kvaliteto tistega, ki odstranjuje vse prepreke (Ganesha), ki ustvarja (Bramha), ki vzdržuje (Vishnu), in tistega, ki uničuje (Shiva). Vsak se obrača k tistemu, ki mu je najbliže, saj je cilj duhovnega iskalca zgraditi osebni odnos z Božanskim. 

MAHA MANTRA 

Kadar molimo k Božanstvu ter njegovemu vidiku ali kvaliteti, se proti njemu vedno obračamo z njegovim Imenom. Pa vendar obstajajo mantre, ki zajemajo vse ostale. Te se imenujejo Maha Mantre ali velike mantre. Mednje spadata na primer mantra OM Namo Narayanaya, ki predstavlja moški aspekt Božanskega (najvišjega Očeta), ter Gayatri mantra, ki predstavlja Božansko Mater. Med bolj znane Maha Mantre spadata še OM Nama Shivaya ter Hare Krishna mantra. 

Vedeti moramo, da med Bogom in Njegovim imenom ni nobene razlike. Skozi čas so ljudje v različnih verskih tradicijah prepoznavali, da imajo določene besede Božansko prisotnost. In to je najvišja lepota mantre oziroma ponavljanja Božanskega imena. Božansko samo zavzame obliko besede zavoljo nas, zato, da ga lahko dojamemo skozi um. Ali ni to lepo? 

Božansko ime je neomejena kozmična Ljubezen. Najlepše je, da si neomejena kozmična Ljubezen dovoli vstopiti v naše omejene ume. Vsakič ko ponovimo Božansko ime, Neomejeno vstopi v našo omejenost in postavi neomejeno v omejeno. In čutenje tega je prav posebno doživetje. 

JAPA 

Japa pomeni stalno ponavljanje Božjega Imena in ima najvišje mesto med vsemi jogijskimi praksami. Razsvetljeni duhovni učitelj Paramahamsa Sri Swami Vishwananda, rojen na Mavriciju, ki živi v osrčju Nemčije v duhovnem centru Shree Peetha Nilaya, večkrat poudari, da je molitev k Bogu, skozi Njegovo ime, najmočnejše orodje da vaša duhovnost napredovanje.

UČINEK ZVOKA 

Kadarkoli ponavljamo mantro, se nastavimo nanjo. Naša vibracija počasi postaja vibracija mantre, ki je Božanska. Tudi znanost je že dokazala vpliv zvoka na materijo na molekularni ravni. Delo dr. Masaruja Emotoja to dobro ilustrira na posnetkih zamrznjene vode. Na njeno kristalno strukturo vpliva vibracija okolja. Harmonične vibracije ustvarjajo kristale lepih heksagonalnih oblik, medtem ko moteči zvoki ustvarjajo dishramonijo in deformirane kristale. Ko ozavestimo, da je naše telo sestavljeno iz več kot dveh tretjin vode, se hitro tudi zavemo, kako močno vse vibracije in zvoki, ki nas obdajajo, vplivajo na nas. 

V primeru ko sami ponavljamo mantro, ta še bolj spreminja našo vibracijo, ker prihaja od znotraj. Ljudje imamo zelo močno energijsko polje. Zunanjost ima pomemben vpliv na nas, vendar je naše lastno stanje, ki ga imamo v umu, še pomembnejše. Naše čustveno ravnovesje ima veliko večji vpliv. Na tem mestu pokaže svojo moč mantra, ki nas od znotraj nastavi na Božansko. Seveda odvisno od tega, koliko se posvetimo Japi. 

AJAPA 

Cilj Jape je doseči Ajapo. Japa je uporaba uma za ponavljanje Božjega Imena. To pomeni, da še zmeraj obstaja razlika med Jazom in mantro. To je zavestni trud, tako imenovana Sadhana (osebna duhovna praksa). Ajapa se zgodi brez našega truda. Japa je zavestno ponavljanje Imena in Ajapa je tišina. Ta nastopi, ko srce stalno ponavlja Božje Ime, a ne z besedami, temveč z vibracijo. V tem stanju smo eno z mantro in eno z Bogom.

NEKAJ SPLOŠNIH UČINKOV JAPE 

 • Transformira negativnost v pozitivnost: ne samo navzven, temveč vpliva tudi na okolico.
 • Začnemo izžarevati Božanske kvalitete, kot so mir, radost in Ljubezen, vse bolj in bolj.
 • Čisti umazanijo uma: prekoračimo jezo, pohlep, zavist, ponos itd. ter začutimo mir. Ko je um očiščen, nastopi resnična modrost in takrat postanemo zadovoljni ter mirni.
 • Milost mantre čisti grehe in »kuri« karmo.
 • Ponavljanje mantre je hrana za lačno dušo: Jezus je rekel: »Težko je preživeti samo od kruha, lahko pa živiš samo od Božjega imena.«
 • Potegne našo pozornost iz zunanjosti, pomaga nam doseči otok miru in radosti v naši notranjosti, kjer lahko izkusimo Božjo prisotnost in blaženost.
 • Pomaga pri koncentraciji in fokusu.
 • Varuje um pred negativnostjo iz okolice.
 • Varuje nas pred negativnostjo uma.
 • To je molitev iz srca, ki nam omogoča komunicirati z Bogom.
 • Združi zavest z umom in s telesom: odpira omejeni um neomejenemu Božanskemu znotraj mantre.
 • Omogoča, da dosežemo Ajapo, enost z mantro. 

Mantra je neprecenljivo darilo človeštvu, saj nosi moč, da nas osvobodi. Nikoli ne smemo podcenjevati njene moči. Dovolj je, če samo enkrat izgovorimo mantro, s polno predanostjo, z ljubeznijo ter zaupanjem, in osvobojeni bomo iz kroga rojstva ter smrti, pravi Paramahamsa Sri Swami Vishwananda.

Prematmika Dasi, Bhakti Marga