Tišina

Koliko tišine prenesete? Tišine, v kateri ne izgubljate nepotrebne energije za razne mašilne pogovore, kot so tisti o vremenu in drugih splošnih stvareh, ki vas osebno ne vpletajo. Tišina, ki izpušča nepotrebne besede, da lažje najdete trenutek miru zase, se poglobite v svoja lastna doživljanja, razmišljanja in čutenja, je lahko za vaše zdravje izjemno blagodejna. Na tak način spoznate sebe, kaj vas osrečuje, kaj je za vas zares pomembno in kaj je tisto, kar vas duši. Tako ne spoznate le sebe, tudi okolico lahko opazujete iz distance, se ne vpletate in pustite, da drugi ljudje preprosto so. Takšni, kot so. Tišina omogoča povezavo s seboj, pomiritev, suverenost in novo perspektivo. Ko nastane tišina v odnosu, pa je treba pogledati globje. Ali se v njej počutite varno, sprejeto, mirno ali vam vzbuja neprijetne občutke nemira, strahu, tesnobe. Tišina, ki v odnosih oddaljuje, je neprijetna, onemogoča komunikacijo, hkrati pa je sama po sebi zelo zgovorna in je znak kakovosti odnosa. 

Pomembni pogovori

Kako je v vaši družini? Kakšni so vaši odnosi? Lahko govorite o vsem drugem, le o sebi ne? Kako spregledani se počutite v resnici? So pogovori iskreni, kjer lahko poveste, kar čutite, doživljate ali o čem razmišljate brez obsodb ali kritiziranja? Se lahko pogovarjate o svojih uspehih, veselju, bolečini ali žalosti, o stvareh, ki so za vas pomembne, ne glede na komentarje in razmišljanje drugih? Ste sproščeni, cenjeni in spoštovani? Ali se bojite spregovoriti, ker vas takoj ponižajo, spregledajo vaše bistvo in ste na koncu še bolj osamljeni in nerazumljeni? 

Dovolj izgovorov? Dovolj razočaranj?

Kar nekaj pomembnih vprašanj za vse nas in naše odnose. Včasih se kak odnos ne more razviti v potencialno dobrega, če komunikaciji ne damo priložnosti, zato je pomembno pokazati zanimanje za drugega, seveda ko je to pristno, s pravim namenom. Včasih je treba kakšen odnos tudi omejiti, postaviti mejo in se zaščititi, tudi tukaj je tišina izjemno pomembna. Kdaj odnehati? Kdaj je dovolj izgovorov, dovolj razočaranj, dovolj bolečine? Ob takih trenutkih moramo najprej dobro razmisliti, kaj si želimo in katera sta naša pot in cilj. Tišina, s katero prekinemo odnos, mora voditi v nov način komunikacije, s katerim ovrednotimo, zakaj je do tega prišlo. Potrebujemo novo komunikacijsko pot, novega poslušalca, novo priložnost za osebno dobrobit in dober odnos. Dovolimo si dovolj tišine, hkrati pa jo presezimo, ko je to potrebno.

Gabrijela Šnajder