Kamilica je enoletno zelišče iz družine košaric. Leta 1570 je sloviti zeliščar Hieronymus Bock zapisal, da je najboljši zdravnik povsem preprosta kamilica in da človek nima boljšega zdravila, kot je ta cvetlica, ki jo lahko uporabljamo skoraj pri vseh boleznih. Uporaba v zdravilstvu je tudi dandanes mnogostranska.

Opis

Je pokončna rastlina z dva- ali trikrat deljenimi listi. Njen cvet je majhna rumena glavica, ki je v sredini votla, z belimi venčnimi listki. Vsa rastlina prijetno aromatično diši.  Raste po celem svetu in na vsaki zemlji, podivjana, največ pa gojena. Cvetje nabiramo junija in avgusta, včasih celo rastlino.

Naše prvo srečanje s kamilico je že ob rojstvu in je skoraj nepogrešljiva do smrti. Porodnico in tudi dojenčka z njo umivamo, na vnete dojke polagamo mrzle obloge. Pri vnetju ledvic in mehurja s krči in bolečim uriniranjem pripravljamo tople, skoraj vroče delne ali popolne kopeli. Za dojenčke je nepogrešljiva pri prehladu. Pri krčih in napenjanju v trebuščku dojenčkom nanj polagamo tople obloge. Primerna je za umivanje in obloge na otekle ali vnete veke in oči od branja, pisanja, prehlada ali računalnika. Uporabna je za umivanje glave, pri boleznih lasišča in ranah, za izpiranje poškodovane kože, ekceme, luskavico, izpuščaje, mozolje in sploh za lepšo polt. Poživljajočo kopel pripravimo pri utrujenosti in glavobolu. Notranje odpravlja vnetja in napihnjenost, miri bolečine žolča, vranice, trebušne slinavke, želodca, vnetje ledvic in mehurja. Pomaga pri ginekoloških težavah z vnetjem in belim tokom. Pri razdražljivosti, živčnosti in nespečnosti kamilični čaj prinese mirno spanje. Uporabimo jo tudi za grgranje ob vnetju ustne votline, žrela in grla, ob krvavitvah in zobobolu.

1 malo žličko zmešamo v 2 dl vroče vode. Stati pustimo 3 minute. Vedno pijemo po požirkih. Za dojenčke je primerna v majhnih količinah, saj velja, da dojenčki zaradi nje radi bruhajo in imajo zeleno blato. Za dojenčke pri prehladu in krčih v trebuščku kamilico prepražimo na olju. Ko zadiši, je praženje končano. Pripravek zavijemo v pleničko, ki jo položimo na prsi ali trebušček. Pri tem pazimo, da dojenčka ne opečemo.

Uporaba

  • Za barvanje testa, pijač, likerjev in doma pripravljenih bombonov.
  • Za čistilne kopeli.
  • Eterična olja v kozmetiki uporabljajo v šamponih in milih.
  • Za vse naštete težave jo enako uporabljamo pri živalih.
  • Dobrodošla je v vrtnarstvu, saj vpliva na rastline in jih zdravi.
  • Hitro kompostira.
  • Z močnim kamiličnim čajem škropimo in zatiramo listne uši.
  • Rastline, poškodovane od toče, poškropimo s kamilico.

Kamilica je zaradi svojih zdravilnih snovi učinkovita na vrsto bolezni. Sestavljena je iz več kot 100 različnih snovi, zato so učinki kamilice tako izjemni, saj mikrobi niso sposobni razviti odpornosti na toliko različnih snovi hkrati, kar je prednost uživanja zelišč v svoji naravni obliki.


Še več si lahko preberete v knjigi prve slovenske zeliščarice, Terezije Nikolčič, z naslovom Čaji dobre misli Terezije Nikolčič, ki je na voljo tukaj.