Sreča

Sreča je stanje, ki ga je treba ozavestiti, saj lahko le tako informacija iz našega uma prek živčnega, imunskega in endokrinega sistema pride v vsako našo celico, kjer deluje na biokemijske procese. Če je naša celica »srečna«, je tudi zdrava.

Izberite ljubezen in zahvalnost

Jabolčna pečka ima vse potrebno, da zraste v plodonosno drevo, kar je njeno življenjsko poslanstvo. Po analogiji ima tudi vsak človek v sebi vse, kar je potrebno za izpolnitev njegovega življenjskega poslanstva. Če kot vodilo vseh svojih dejanj izbere ljubezen in zahvalnost, je to zagotovo pot do srečnega življenja. Pot pa kot tudi vse ostale poti – ni vedno lahka.
V naravi človeka je, da se izogiba težkim situacijam in si za dosego ciljev izbere najlažjo pot, kar pa mu daje le kratkotrajno zadovoljstvo in srečo. Vsak alpinist pozna občutek nepopisne sreče, ki jo doživi na vrhu gore, kamor je splezal v težkih pogojih in z zadnjimi močmi. V eni izmed najobsežnejših študij, ki so jo izvedli na harwardski univerzi v obdobju 72 let, so 268 moških vprašali, kaj jih osrečuje. Leta 2009 je bila študija objavljena v časopisu Atlantik. Izsledki so razkrili, da je bil pri veliki večini moških odgovor – ljubezen. Beatlesi so davno enostavno zapeli All you need is love!. In res je: vse, kar delamo z ljubeznijo, nas osrečuje. Enako osrečuje tudi dajanje in sprejemanje ljubezni – do bližnjega, živali in vse narave.

Tisti, ki nikoli ne poskušajo tudi kaj narediti za srečo, se vse življenje pritožujejo nad nesrečnim življenjem. Naše sanje, želje in cilji imajo pomen le, če jih podpirajo dejanja.

Pravila za srečo

1. Pravilo zrcala

Ljudje okrog nas so naše zrcalo. Odsevajo podobo naše osebnosti, čeprav si to težko priznamo. Če je nekdo do nas nesramen ali nepošten, to pomeni, da imamo take lastnost i tudi sami. Morda le v podzavesti, pa vendarle. Razburjati
se nad nesramnostjo ali nepoštenostjo drugih je zato popolnoma odveč.

2. Pravilo izbire

Vsa dogajanja v našem življenju so sad naše lastne izbire, ki izvira iz naših misli, čustev in občutkov. Ustvarjalec svoje usode smo torej sami.

3. Pravilo ustreznosti

Imamo točno to in točno toliko, kolikor nam pripada, nič več in nič manj – ne glede na to, ali gre za odnose, denar, položaj.  pritoževati se nad kakršnim koli pomanjkanjem je nesmiselno. Ko spremenimo odnos do dogajanja, se spremenijo tudi razmere. Tisti, ki nikoli ne poskušajo kaj narediti za srečo, se vse življenje pritožujejo nad nesrečnim življenjem. Naše sanje, želje in cilji imajo pomen le, če jih podpirajo dejanja. Tudi če nimamo dovolj znanja in naredimo veliko napak, je to bolje kot imeti veliko znanja in ne narediti ničesar. Pravilo ustreznosti pomeni pravzaprav delovanje enega izmed univerzalnih zakonov – zakona vzroka in posledice ali »kar seješ, to žanješ«.

4. Pravilo prisotnosti (v času in prostoru – zdaj in tukaj)

Preteklosti ni, ker je že minila. Bodočega ni, ker se še ni zgodilo. Navezanost na preteklost pripelje do depresije, skrb za prihodnost povzroča tesnobo. Če ozavestimo, da smo živi zdaj, v tem trenutku, okusimo nesmrtnost, ki sicer pripada le bogovom, torej se na zelo preprost način zavemo svoje božanske narave. Nujen pogoj za srečo je živeti, ne le obstajati. Stari latinski rek carpe diem pravi »zagrabi ali ujemi trenutek «, kar pomeni, da je treba uživati v vsakem trenutku, se veseliti drobnih radosti in biti za to zahvalen.

Srečo omogoča svoboda

Vse preveč pravil in zakonov odreja naša življenja in nam krati svobodo izbire ter odločitve. Lev Nikolajevič Tolstoj je v epilogu svojega romana Vojna in mir izpostavil vprašanje človekove izbire odločitev in dejanj zaradi svobode ali zaradi nujnosti. Nujnost je vedno povezana z zakoni – narave in družbe. Svoboda pa je stanje duha in hrepenenje duše. Jasno je, da sreče ne odrejajo zakoni – vedno bolj se zdi, da nam jo jemljejo. Srečo omogoča svoboda. Ruski režiser Dimitrij Vasjukov se je pred leti odločil za svobodo. Umaknil se je iz Moskve in v težko dostopnih predelih Rusije posnel cikel dokumentarnih filmov z naslovom Srečni ljudje. Na Altaju je preživel leto dni in tam o srečnih ljudeh posnel štiri filme. V nekem intervjuju je na vprašanje novinarja, »zakaj naj bi bili tam ljudje srečni, ko pa živijo daleč od udobja in napredka«, odgovoril: »Ti ljudje so srečni, ker si ne morejo naročiti hrane po telefonu.« Odgovor je sarkastičen – človek, ki živi v udobju, zagotovo ne more razumeti, da je lahko srečen nekdo, ki od jutra do večer dela le zato, da preživi. Ravno od Altajcev pa se lahko naučimo treh
zapovedi, po katerih se ti ravnajo s ciljem po popolni harmoniji z naravo: vsaka misel ali dejanje mora imeti pravi namen, pravi čas in pravo mero. Tako živijo srečni ljudje.

Maria Ana kolman