Meditacija

Vihar v glavi. Kaj lahko naredim?

Naučite se ostati na rečnem nabrežju, brez da vas tok misli odnese s seboj in vas meče ob skale in čeri. Lahko se naučite prepoznati misli, občutke in čustva brez da jim date moč nad vami. Želim se naučiti opazovati svoje misli.

Meditacija vam da moč, da prepoznate kaj se dogaja v vaših mislih in v telesu, brez da to vpliva na vas.

Ko iz reke svojih misli splezate na nabrežje, jih lahko opazujete od zunaj, brez da se vas dotaknejo. Vi izbirate katera misel je prava in sami jo usmerite kam jo boste peljali.

Si predstavljate, da lahko v navalu jeze ustavite vaš podivjan miselni tok, stopite korak vstran in se tehtno odločite o naslednji potezi?

Kaj je meditacija?

V najenostavnejši razlagi je meditacija način kako izboljšati zavest in krepiti pozornost.

Izboljšati zavest pomeni izboljšati vaše notranje opazovanje brez, da instinktivno reagirate in s tem nenadzorovano postanete to, kar se v vas dogaja.

Predstavljajte si, da vaš partner ali šef reče nekaj, kar vas močno razjezi in vas vrže iz tira. Opazite kako vas to zagreje in dobivate napet občutek v prsih in grlu, sedaj pa že sledijo misli kot: ”Ne morem verjeti, da si to res rekel, kakšen bedak si.”. Temu nato praviloma sledi glasna pripomba in prepir je neobhoden. To se zgodi tako hitro, da vse skupaj dojemamo kot en sam dogodek.

Z meditacijo postanete bolj zavestni vsakega koraka v sosledju teh dogodkov. Še zmeraj boste začutili tisti topel občutek ali napetost v prsih, a v tem trenutku se boste točno zavedali kaj se z vami dogaja in to pomeni, da boste lahko izbrali kako boste odreagirali.

Kadar sami izbirate svoj odziv, namesto da reagirate kot da ste na avtopilotu, takrat niste več žrtev okoliščin.

Vzemite življenje v svoje roke. Razvoj zavestnega opazovanja sebe je del doseganja ciljev pri vseh življenjskih spremembah. Preberite več o življenju z zavedanjem.

Želite shujšati?

Imeli ste dolg in zelo naporen dan. Pridete domov in na pultu vas pričaka čips, ki ga je tam pustil vaš partner. Preden se zaveste, pojeste pol vrečke.

Meditacija je način za boljše zavedate svojih dejanj. Posledično se lahko ustavite preden izpraznite tisto vrečko čipsa. In vsaka naslednja skušnjava je lažja.

Lažje in hitreje se zaveste svojih občutkov in čustev in tudi želje po tem, da bi jih zadušili s hrano. Namesto tega lahko ZAVESTNO izberete drugo dejanje, ki bo zadovoljilo vašo trenutno čustveno potrebo.

Več zavedanja pomeni večjo svobodo odločanja. 

In večja svoboda odločanja pomeni večji nadzor nad vašo usodo. Skladno s povečevanjem zavesti, vas meditacija uči tudi kako povečati pozornost. 

Kvaliteta izkušenj je pogojena s stopnjo pozornosti. Z drugimi besedami – vaše stanje duha in počutje v danem trenutku je v veliki meri odvisno od tega čemu posvečate pozornost.

Usmerjena pozornost

Danes je naša pozornost razdeljena med tisoče nalog. Zaradi tega smo napeti, izmučeni in izčrpani. Živimo v svetu, polnem motenj. Telefoni, sporočila, pošta, obvestila iz socialnih omrežij, poročila in še kaj. Večinoma se na te motnje odzovemo avtomatsko in nezavedno, ne glede na pomembnost našega trenutnega opravila.

Predstavljaje si, da je lepo nedeljsko popoldne in se igrate z otroci. V žepu vam zavibrira telefon, dobili ste e-pošto. Avtomatsko sežete v žep in odprete sporočilo, ki vas obvešča o težavah v službi. Sedaj razmišljate samo še o tem in ste komajda prisotni v igri s svojimi otroci.

Ali pa ste v službi in delate na zelo pomembnem projektu, ko dobite Facebook sporočilo. Preden se zaveste, ga odprete, začnete brati in že vas je odpeljalo.

Takšne stvari se nenehno dogajajo, imam prav?

Trenirajte svojo pozornost

Trenirati svojo pozornost pomeni, da se osredotočite na to kaj počnete in ste prisotni v vsakem trenutku, brez da vas zunanji svet nenehno moti. To ni samo ključ do boljše produktivnosti in doseganja ciljev, temveč je tudi ključ do sreče in dobrega počutja. 

To pojasnjuje zakaj se toliko ljudi in odličnih podjetij odloča za meditacijo.

Ne-glede na to kaj slišite, meditacija ni samo za hipije in čudake ali zen duhovnike, ki živijo na vrhovih gora.

Meditacije se poslužujejo tudi slavni in uspešni ljudje kot so Oprah Winfrey, Hugh Jackman, Arnold Schwarzenegger. Uvedla so jih zelo uspešna podjetja kot so Apple, Google in Nike.

Zaposleni v teh podjetjih so sprejeli meditacijo ker se počutijo bolje, so bolj samozavestni in se lažje soočajo s stresom. Na ta način so bolj produktivni in lažje dosegajo svoje cilje.

Meditacija ni le verska praksa in ni potrebe po tem, da ste duhovna ali religiozna oseba, da začutite njeno dobrobit.

Kako naj pričnem meditirati?

4 praktični nasveti za uspešno meditacijo meditacije

  1. Najdite si vodiča. Vodene avdio meditacije so odličen začetek. Enostavno vstavite slušalke v ušesa in se prepustite glasu, ki vas vodi. Vdihni.si vam nudi kvalitetne avdio meditacije, hipnoze in treninge čuječnosti v slovenskem jeziku. Preizkusite ga.
  2. Pogostost meditiranja je pomembnejša od dolžine meditiranja. Ko vam meditiranje preide v navado, boste začeli opažati pozitivne spremembe in takrat lahko mirno podaljšujete čas meditiranja na 20 ali več minut dnevno. Morda boste želeli meditirati celo 2x dnevno, odvisno od urnika, ki ga imate.
  3. Ne skrbite, če imate polno glavo. Velja neko čudno, splošno prepričanje, da naj bi med meditacijo popolnoma izklopili misli, vendar temu ni tako. Namen je treniranje opazovanja misli, čustev in občutkov, brez vas povlečejo s seboj. Ni ‘’slabe’’ ali ‘’dobre’’ meditacije. Edina slaba meditacija je tista, ki je ne naredite.
  4. Ustvarite rutino. Če je le mogoče, izberite določeno uro v dnevu in se je držite. Doma ali na delovnem mestu si ustvarite kotiček, kjer vas ne bodo motili. Izklopite vse motilce in povejte ljudem okrog vas, da nekaj časa ne boste dosegljivi. Vsi ti koraki vam bodo pomagali ustvariti navado.

 

Članek je napisala Petra Kmetec, vsebinski vodja portala Vdihni.si in Life coach. Petra se že več kot 20 let ukvarja z meditacijami in osebnostno rastjo. Ljudem pomaga najti njihovo bistvo, ter jim pomaga na poti do boljšega življenja, notranjega zadovoljstva in kreiranju osebne sreče.