Po teoriji tradicionalne kitajske medicine (TKM) je vzrokov, ki sprožijo bolečino več, zato je najpomembnejše, da se pred zdravljenjem najprej odkrije sam vzrok bolečine. Bolečina se na splošno pojavi le na nekem mestu, zato zdravnik TKM najprej želi odkriti, kateri meridijani in notranji organi so vključeni, saj mu to pomaga pri natančnem določanju zdravljenja. Notranji organi so med seboj namreč tesno povezani preko meridijanov in kolateral, zato je mogoče opaziti bolečino, ki se pojavi na nekem mestu,a je pravzaprav posledica težave na drugem delu telesa.

Primer manifestacije bolečine po TKM: Kadar imamo v telesu blokado jetrne energije zaradi porasta jetrnega ognja (vročine) se lahko bolečina pojavi v prsih, občuti se polnost prsnega koša, kašelj, glavobol, živčnost in napetost. V tem primeru bolečina v prsih nima nič skupnega s samimi pljuči, temveč z motnjo jetrne energije. Pravilno zdravljenje je zato pomirjanje jeter in zmanjšanje jetrnega ognja.

Nemalokrat se v telesu pojavijo bolečine in pozornost namenjamo le lajšanju simptomov in postavitvi napačne samodiagnoze, zato je prava diagnoza in odpravljanje samega vzroka za nastanek težave tako ključnega pomena.

Zunanji vplivi, ki sprožijo bolečino

Po TKM ločimo škodljive vplive, ki lahko prodrejo v naše telo in so zunanjega izvora ali pa se pokažejo kot notranji vzrok zaradi nepravilne prehrane, slabih življenjskih navad, obojim pa je skupno to, da sprožijo bolečino.

VETER

ZUNANJI VETER
Bolečina zaradi invazije vetra običajno ni zelo močna in nenehna, je neredna in se seli, prihaja in gre kot veter. Bolečina se premika in se na primer najprej pojavi v enem in nato v drugem sklepu, en dan se lahko pojavi glavobol na levi strani, naslednji dan na desni. Tudi sama bolečina se spreminja, včasih je ostra, drugič se čuti otrplost, tretjič čutimo pulziranje. Simptomi so tako nenadni, akutni in tudi dokaj hitro izzvenijo.

NOTRANJI VETER
Če je bolečina posledica notranjega vetra je to zaradi porasta jetrnega ognja v telesu, zato se čutijo nemir, žeja, živčnost, pojavi se lahko glavobol, zaprtje, utrujenost, suhe in razdražene oči, otrplost v okončinah, tresavica. Jezik je živo rdeče barve in ima rumeno oblogo.
Dr. Wang Zili svetuje, da v primeru bolečine, ki jo povzroča veter, uživamo zelišče Mulberry form, ki razprši veter in omili bolečino. Odlična je akupunktura v kombinaciji z masažo ali guasha terapijo.

HLAD

ZUNANJI HLAD/MRAZ
V nasprotju z bolečino, ki je posledica vetra, je pri vdoru hladu bolečina fiksna, redko se seli in premika in je dobro lokalizirana. Bolečina je lahko ostra, zbadajoča, saj hlad povzorča zastajanje telesnih tekočin. Poleg bolečine je lahko prisotna tudi togost, ohromelost.

NOTRANJI HLAD
Notranji hlad je lahko posledica pomanjkanja tople energije Yang, še posebej v organih srca, ledvic in vranice. Pojavijo se lahko bolečine v prsih, hladne dlani in stopala, občutek prehlada, bolečine v križu, šibkost v kolenih, pogosto uriniranje, bolečine v trebuhu, driska itd.
Takrat je telo dobro segrevati s toplimi zelišči, kopelmi za noge in telo ter z zvitkom divjega pelina, mokse in gibanjem.
Dr. Wang Zili svetuje hrano, ki telo ogreje, na primer ingver, kardamom, cimet ter uporabo kopeli za noge s kitajskim pelinom. V tem primeru se priporoča akupunktura v kombinaciji z moksibustijo, ki pospešita cirkulacijo vitalne energije in krvi.

VLAGA

ZUNANJA VLAGA
Bolečina, ki jo povzroči vlaga, je lokalizirana in se nikoli ne premika, saj je za vlago, ki je enake narave kot voda, značilna teža in vztrajnost, zato ni gibanja. Obstaja občutek teže, utrujenosti, otrplosti zlasti v spodnjih okončinah. Lahko se pojavijo tudi otekline, pod kožo se lahko kopiči tekočina. Bolečina, ki jo povzroči vlaga ni ostra ali akutna, prej je globoka in dolgotrajna. Prav tako se ne pojavi nenadoma, ampak počasi, postopoma in je kronične narave. Bolečina, ki je posledica vlage se poslabša v vlažnih podnebnih razmerah, na primer v meglenem, vlažnem, mokrem in oblačnem vremenu. Poleg tega se bolečina lahko poslabša, če se kombinira še z dejavnikom vetra ali hladu.

NOTRANJA VLAGA
Bolečine, ki so posledica notranje vlage, se navadno poslabšajo z uživanjem preveč mastne hrane in hladnih živil, pitjem mrzlih pijač, sladoledov in podobno. Po TKM najbolj prizadane pljuča, vranico in ledvice. Pomembno je, da se pri tovrstni bolečini krepi omenjene organe, se iz njih odpravi vlaga in spodbudi uriniranje.
V primeru bolečine, ki jo povzroči vlaga, dr. Wang Zili svetuje, da uživate več kurkume, ingverja, tudi regrata. Terapija, ki se pogosto izvaja je akupunktura v kombinaciji z ventuzamu - vakuumski kozarci, ki se polagajo na telo. Tako telesu omogočimo hitrejše razstrupljanje.

VROČINA

ZUNANJA VROČINA
Vročina je tako kot ogenj, ki lahko povzoči bolečino, ki jo spremlja pordelost in otekanje sklepov in mišic. Sklepi so ponavadi boleči in otekli, topli na dotik in jih je težko premikati (na primer pri akutnem artritisu). Poleg omenjenih znakov se kaže tudi žeja, suha usta, razdražljivost, rahlo povišana telesna temepratura.

NOTRANJA VROČINA
Je posledica presežka energije Yang ali pomanjkanja energije Yin. Cilj je, da se iz telesa in organov izloči presežek energije Yang in spodbudi odvajanje blata, da se telo lažje in hitreje notranje očisti. Dobro je tudi uživanje tople vode, da se pospeši izločanje vode. Notranja vročina se kopiči počasi in je posledica slabih prehranjevalnih navad, uživanja preveč mastne hrane ali preveč sladkarij, čezmernega pitja alkoholnih pijač ter uživanja preveč vročih stvari, začimb, vročih juh.
Velikokrat pa se vročina kombinira še z drugimi škodljivimi vplivi, ki smo jih omenili zgoraj, torej z vetrom, hladom, vlago.
Dr. Wang Zili svetuje, da si takrat privoščimo čaj iz bele kitajske krizanteme, ki telo oladi, in regratovo solato. Dobrodošla je akupunktura v kombinaciji z aurikuloterapijo - ušesnimi nalepkami, ki jih pustimo na ušesih štiri dni ter jih večkrat na dan masiramo.

Kdaj bolečino hladiti in kdaj greti?

Dr. Wang Zili iz ordinacije Dao TKM svetuje, da se bolečina hladi le kadar gre za akutno stanje po poškodbi in to le največ 72 ur po poškodbi. Ostale bolečine, ki so predvsem kronične narave pa naj se grejejo.

Pripravite si grelno blazinico: V čisto blago ali nogavico dajte grobo mleto sol in jo zašijete. Nato jo postavite v mikrovalno ali navadno pečico, da se segreje, vendar bodite pozorni, da si na kožo ne položite prevroče blazine, saj se sol zelo ogreje. Na bolečem mestu jo postite 30 minut. Ponovite večkrat na dan. S tem se bo pospešila cirkulacija krvi in bolečina bo počasi izzvenela.

Moksa: Prav tako si je bolečino možno lajšati z mokso, ki je vrsta kitajskega divjega pelina v obliki cigare. Nad bolečim mestom, vsaj 3 cm od kože si mesto bolečine ogrevajte 15 min, dvakrat na dan, nekaj dni zapored. Pazite tudi, da telo ne bo izpostavljenu hladu (prhajte se s toplo vodo) ali vetru!

Ekipa DAO TKM