Ko se pripravljate, da boste izvedli či samomasažo na katerem koli delu telesa, predstavljenem v tej knjigi, morate upoštevati nekaj preprostih navodil:

• Po jedi počakajte, da mine vsaj ena ura.

• Za najboljše učinke poskusite metodo izvajati takoj za notranjim nasmehom, mikrokozmično orbito ali šestimi zdravilnimi zvoki (glej knjigo Taoist Cosmic Healing - Taoistično kozmično zdravljenje).

• Sedite udobno na sedalnih kosteh na robu stola. Poskrbite, da bodo stopala trdno na tleh. Tisti, ki ne morejo iz postelje, lahko rutino izvajajo tam.

MOČ PRESREDKA

Ko se pripravljate na či samomasažo, je zelo pomembno, da dvignete či iz območja presredka in jo usmerite tja, kjer jo potrebujete. Predel presredka (hui yin) zajema zadnjik in spolne organe. Kitajski izraz hui yin pomeni »zbirna točka vse energije jin« ali najnižja trebušna energijska zbirna točka.

Poznana je tudi kot vrata življenja in smrti. Vrata ležijo med dvema drugima. Spolovilo, poznano kot prednja vrata, je velika odprtina življenjske sile, iz katere lahko energija enostavno uhaja in oslabi njegovo delovanje.

Zadnjik, poznan kot zadnja vrata, lahko prav tako izgublja življenjsko silo in spolna energija se lahko prelevi v »reko brez povratka«, ki odteka, a se ne obnavlja nazaj.

Zato taoistične metode – še posebej taoistične skrivnosti ljubezni, zdravilna ljubezen, železna srajca in či samomasaža – krepijo sposobnost predela presredka, da se napne in zapre ter posrka življenjsko silo nazaj navzgor po hrbtenici. 

MASAŽA KOLEN

Sila težnosti upočasnjuje pretok krvi v spodnjih okončinah, kar privede do nabiranja strupenih snovi, še posebej za koleni. Če boste to mesto udarjali s plosko roko, boste toksine razbili in telo jih bo lahko izločilo s sečem, blatom in potom. Vrh tega se zelo malo krvi steka v pogačico, ki je precej občutljiva, kar lahko pripomore k temu, da pogosto padamo. Z masažo kolen lahko izboljšate stabilnost in gibljivost.

Postopek masaže kolen

Začnite tako, da v dlani pošljete či, a tokrat ne pokrčite zadnjika.

1. Sklonite se oziroma postavite nogo na stol ali nižjo mizo, pri čemer je koleno iztegnjeno, in hitro udarite za kolenom devet- do osemnajstkrat (sl. 6.1). Čeprav boli, je to izjemno učinkovit način, kako sprostiti strupene snovi, ki so se nabrale. To lahko opazite po vijoličasti piki, ki se pojavi. Kot pri vsaki či samomasaži bodite previdni, da ne boste udarjali premočno. Ponovite na drugem kolenu.

2. S konicami prstov obeh rok masirajte desno pogačico, dokler ni topla, kar jo bo okrepilo. Zmasirajte še drugo pogačico.

3. Sprostite pogačico, nato jo premikajte gor in dol, v levo in v desno ter naokrog tako v smeri urinega kazalca kot v nasprotni. Ponovite na drugi pogačici. 

MASAŽA STOPAL

Močna stopala in kite povečajo stabilnost, tako da vas povežejo z zdravilno energijo Zemlje. Stopala poleg tega delujejo podobno kot daljinski upravljalniki za celo telo, saj se v podplatih nahajajo energijski meridiani, ki so povezani z vsemi telesnimi organi, žlezami in okončinami. Z masažo refleksnih predelov na stopalih boste spodbudili z njimi povezane organe in žleze ter povečali prekrvavitev.

Postopek masaže stopal

Kot običajno najprej pošljite či v dlani, pri tem ne krčite zadnjika.

1. Sezujte čevlje in nogavice ter s palcema in prsti masirajte vrh in dno vsakega stopala. Ko naletite na boleča mesta, jih masirajte, dokler bolečina ne izgine. S tem boste pomagali odpraviti vse zapore na kanalih, po katerih se pretaka či. Ne pozabite zmasirati točke ledvic, poznane tudi po imenu kipeči izviri – to je boleče mesto na vsakem od stopal na sredi med zaobljenim delom pod palcem in zraven ležečo blazinico. Če se vam mudi, zmasirajte obe celotni stopali naenkrat, tako da močno in previdno podrgnete podplat ene noge preko vrha drugega, začenši pri peti preko loka in vse do prstov.

2. Razprite in razmaknite vse prste, še posebej manjše, in nato popustite. Ponovite šest- do devetkrat. To je še posebej dobro za kite stopal.

3. Podrgnite stopala eno ob drugo. S tem jim boste pomagali, da bodo ostala topla, poleg tega pa bo to stimuliralo vse telesne organe.

 

Še več koristnih informacij o samomasaži drugih delov telesa lahko preberete v knjigi Či samomasaža: Taoistična pot do pomladitve, ki jo lahko delno prelistate in kupite tukaj.