Telo

V naši naravi je, da se ji poskušamo izogniti, pri čemer uporabljamo različne načine. Popravek telesne drže je tisti temelj, na katerega pogosto pozabljamo, a je njuno potreben, če želimo zdraviti mišično-skeletne bolezni, izboljšati svoje počutje ter dvigniti raven svoje življenjske energije. 

Zasnovani smo za dobro počutje

Naše telo ima zasnovo in modrost za pokončnost, funkcionalnost in dobro počutje. Elegantno gibanje Afričanke, ki na glavi nosi vodo na hrbtu pa še otroka, je primer naše dobre zasnove za pokončno držo brez bolečin. Fizični delavci v nekaterih kulturah po svetu (npr. Brazilija, Ekvador, Čad) še vedno ohranjajo znanja o fizičnem delu brez tveganj za poškodbe. Tudi majhni otroci vedo, kako glavo držati na vrhu hrbtenice, težišče nad petami in zadnjico zadaj. Pa vendar je znanje o uporabi telesa v naši zahodni družbi izredno pomanjkljivo. Prekinjen stik med generacijami, napačne paradigme o dobri telesni drži in C-oblikovani sedeži, so po raziskavah Esther Gokhale, avtorice gokhale metode, le del vzroka za pozabljeno modrost našega telesa. Namesto dobrega počutja tako izkušamo slabo telesno držo, kopičenje težav s hrbtenico in sklepi ter boj z bolečino.

Pomanjkanje znanja o dobri drži nam povzroča težave

Če želimo moč vzeti v svoje roke, moramo razlikovati, kaj nas v življenju podpira in kaj ne. Zavajajočih in škodljivih smernic o dobri telesni drži je v naši družbi veliko in običajno jih niti ne prepoznamo. Zelo pogosto se poskušamo držati pokonci z oponašanjem t. i. vojaške drže – prsi ven, glava gor. Pogosto ramena vlečemo nazaj z mišicami, medenico pa potiskamo podse v »nevtralen« položaj. Vse to je nenaravno, naporno in popolnoma nepotrebno, saj obremenjuje hrbtenico in povzroča več škode kot koristi. Ko je fizično telo v nelagodju, se to kaže tudi na našem psihičnem počutju. Pri težavah s hrbtenico se je vsekakor pametno zgledovati po tem, kaj drugače počnejo tisti ljudje, ki težav s hrbtom ne izkušajo. Lep zgled primarne telesne drže so naši predniki, majhni otroci in kulture po svetu, ki živijo bolj v stiku z naravo.

Namigi za odpravo bolečin

Marsikdo bi rekel, da so bolečine v hrbtu posledica »sedeče« družbe. Pa vendar je naše telo zasnovano tudi za sedenje, če ga izvajamo dobro in skladno s svojo anatomsko zasnovo. Ko se naučimo vrat zapeljati nazaj in podaljšati nad linijo hrbtenice, to opazno vpliva na razbremenitev vratu. Ravno tako pri odpravi bolečin izredno pomaga dobra postavitev prsnega koša, pri kateri podaljšamo ledveno hrbtenico. Sprostitev ramenskega obroča je daleč najučinkovitejša z rednim postavljanjem ramen na svoje mesto. Potreben je trenutek zavedanja in zaokroženja z vsako ramo posebej naprej, gor, nazaj in navzdol. To je le nekaj zelo osnovnih namigov za doseganje primarne telesne drže, povzetih po gokhale metodi, ki nas uči primarne telesne drže, na katero smo kot družba žal pozabili. 

Dobra drža močno vpliva na naš občutek zmogljivosti

Učinek dobre telesne drže na kakovost življenja je večplasten. Vpliva na fizično počutje, čustveno in mentalno stanje, občutek živosti, doživljanje duhovnih izkušenj itd. Dobra telesna drža, s katero smo anatomsko zasnovani, nam omogoči dobro pretočnost krvi, limfe, informacij in energije skozi telo. Posledica dobre pretočnosti je boljše osredotočanje, več jasnosti in budnosti. Lažje se soočamo z življenjskimi izzivi in tudi telo se lažje obnavlja. Ko odpremo prsni koš na sproščen način, nam to omogoča boljšo funkcijo dihanja, sčasoma večjo kapaciteto pljuč in v splošnem boljše počutje. Pokončno in sproščeno sedenje, ki je mogoče le, če je medenica rahlo nagnjena naprej, omogoča premikanje mišic hrbta z vsakim vdihom in s tem raztezanje, prekrvavitev hrbta ter dotok hranil v medvretenčne diske. Dobra struktura je tudi pogoj za zdravo gibanje, optimalno delovanje mišic pri gibanju ter njihovo krepitev ali raztezanje.

Vpliv drže na duhovno izkušnjo življenja

Dobra fizična postavitev telesa učinkuje na odpiranje meridianov in pretočnost prane oziroma či skozi telo. Ravno tako telesna drža vpliva na kakovost meditacije in ostalih tehnik za duhovni ali osebni razvoj. Minimalne spremembe v vertikalni postavitvi hrbtenice in glave se zrcalijo v kakovosti naše izkušnje. Če je medenica postavljena dobro (rahlo antevertirana), se lahko kosti hrbtenice in vratu postavijo v osi na svoje mesto. Pokončen položaj tako ne zahteva truda in uporabe mišic za »držanje pokonci« in nam zato omogoča sproščenost ter fizično udobje. 

Vzemimo moč nazaj v svoje roke

Že pred stoletjem je japonski raziskovalec Katsuzo Nishi trdil, da »lahko najmanjša motnja v hrbtenici negativno vpliva na stanje drugih delov telesa in privede do neubranosti med fizičnim in psihičnim stanjem. Za izboljšanje splošnega zdravja organizma je zato nujno treba pozdraviti hrbtenico.« 

Naj vas dober, pokončen in sproščen položaj opolnomoči ter pričara občutek udobja, s katerim lahko življenje preprosto postane bolj radostno.

Sabina Blumauer