Katera je bila vaša najtežja življenjska preizkušnja?

Najtežja preizkušnja po vojni je bila, ko sem izvedela za bolezen lastne hčere in nisem vedela, kako bi ji pomagala. Zame sta bili torej najhujši preizkušnji lastna nemoč in brezglava panika, ko sem iskala rešitev.

Kako ste se po tem postavili na noge in ponovno dvignili?

Vse, kar počnemo v življenju, je boj za preživetje. V trenutkih, ko sem se borila za otroka, me je zajela panika, potem pa sem si naredila načrt A, B in C. V takih ekstremnih situacijah se naši možgani in sposobnosti najbolje aktivirajo. Večinoma smo ves čas v nekakšnem spečem stanju, ob takih težkih življenjskih preizkušnjah pa se vse aktivira le za ceno preživetja. Takrat se v nas vključi zelo močna koncentracija in takrat tudi sprejmemo najboljše rešitve. Tako je, kot bi bili prej brez adrenalina ... potem pa prejmemo močan sunek. Zavedati se moramo, da nas želi življenje nečesa naučiti, in z življenjskimi preizkušnjami se učimo najbolje ter najučinkoviteje.

Imate ogromno znanja za življenje. Kje oziroma na kakšen način ste ga pridobili?

Vsi imamo znanje, modrost, ki je v nas še iz naših prejšnjih življenj. Vprašanje je le, kako ga črpamo. Tudi znanje ljudi, s katerimi smo se nekoč srečali, in njihove življenjske situacije oblikujejo naše znanje in vedenje. To nam pomaga v naših situacijah, ob tem rastemo in se mentalno razvijamo.

Kaj storite najprej, kadar se znajdete v stiski?

Ko sem v stiski, grem skozi tri faze. Prva je faza jeze, agresije, žalosti ... Druga je anal izi ranje situacije in tretja iskanje rešitve. Vsaka faza traja določen čas. Prva nekje okoli deset minut, ko moraš dati iz sebe svoje emocije, kar izvira iz duše. Druga traja približno 15 minut, ker takrat že vklapljamo razum, v tretji pa se stabilizirata duša ter razum in šele takrat lahko začnemo iskati rešitve. Najboljše rešitve se nam porodijo po navadi šele naslednji dan, ko vse lepo prespimo. Takrat smo čustveno bolj umirjeni. Nikoli ne iščite rešitev, ko vas prežema panika, ker je ne boste našli ali pa bo ta popolnoma neustrezna. Vedno se je treba prej umiriti, stabilizirati. Situacije so sicer različne, vendar za vse velja enako, da se moramo najprej popolnoma umiriti. Če se preveč razburjamo, lahko tudi zbolimo in tako ne pomagamo ne sebi ne drugemu.

Od energijskih terapevtov pogosto slišimo, da bi se morali izogibati ljudem, ki so črnogledi in na tleh, saj ti na nas prenašajo negativne vibracije. Ampak glede na to, da ima vsak dobre in slabe dni ... Ali to pomeni, da bi se morali svojim prijateljem in bližnjim izogibati ravno takrat, ko nas najbolj potrebujejo?

Ne strinjam se s temi trditvami, saj nabiranje veliko pozitivne energije lahko pripelje do tega, da nas od nje raznese kot bombo. Črnogledi ljudje obstajajo z razlogom, saj nas na neki način praznijo in s tem uravnavajo našo energijo. Ko človek gleda grozljivke, se tudi energetsko prazni. Ne izogibajte se takih ljudi, ker so nam tudi oni učitelji. A to je odvisno tudi od življenjske situacije: če je nekomu umrl nekdo bližnji, mu lahko stojimo ob strani, vendar ne predolgo. Zakaj? Ker se sčasoma priklopi na nas in potem sam naenkrat ne zna naprej živeti samostojno.

Katere vrednote ali spoznanja so po vašem najpomembnejše v življenju?

Prva in najpomembnejša vrednota je: spoštovanje. Spoštuj starejše ljudi, ker boš ti tudi enkrat v njihovih letih, oni pa v tvojih nikoli. Starejši ljudje nosijo življenjsko modrost. Druga vrednota: Ne povzročaj škode drugemu. Preden sprejmeš odločitev, rešitev, jo dobro analiziraj, da ne bodo ob tvojih rešitvah nastradali drugi. In tretja vrednota: Nikoli nikogar ne kritiziraj. Če se boste držali teh treh pravil, boste dobro vozili skozi vaše življenje.

Pravite tudi, da je spoštovanje temelj življenja. Kako je spoštovanje videti v praksi?

Najprej moramo spoštovati vrednote naših prednikov. Veliko spoštovanje do narodov, kulture se vidi prek hrane in predvsem na pokopališču – odnos do umrlih. Naše vrednote so tiste, ki nas pripeljejo do tega, da spoštujemo sebe, naše bližnje, državo, naravo ter vse narode in pri tem ni pomembno, katere vere so.

Eden izmed nasvetov, ki jih pogosto dajete ljudem, je, naj se veliko pogovarjamo in pohvalimo drug drugega. Se vam zdi, da tega ne počnemo zadosti?

Ne, tega nikoli ni dovolj. Vse, kar počnemo, delamo zato, da nas nekdo pohvali. Če je ženska lepo oblečena, urejena ... je prav, da jo mož pohvali. Tudi otroci se trudijo v šoli, da jih starši pohvalijo. Moški, ki ga doma nihče ne pohvali, se umakne v gostilno k alkoholu, otrok lahko zapade v drogo, nasilje ... Potrudimo se, da pri vsakem vedno najdemo nekaj, za kar ga lahko pohvalimo. Pa četudi že samo zato, ker je ob nas. Najvažneje je, da prenehamo kritizirati in čim večkrat pohvalimo. Vsako jutro nas velikokrat objame sonček in v trenutku postanemo nekoliko boljše volje. Kako so nam šele živali hvaležne, če jih pohvalimo, kako so lepe in pridne. Tako nastane popolnoma drugačna vibracija, dobra vibracija. Poglejte, tudi če rastlino zalivate in hvalite, kako je lepa, boste opazili, kako se bo razbohotila in vas v zahvalo obdarila s cvetovi.

Kdo piše našo usodo?

Ob rojstvu ima vsak od nas svoj program in po njem funkcioniramo. V tem programu je lahko nekaj stresnih situacij, bolezni ... vendar nam je vse dano zato, da premislimo o tem, da moramo nekaj v življenju spremeniti. Če človek, denimo, doživi prometno nesrečo, se mu bo morda razvila intuicija, ki jo bo pozneje v življenju potreboval, ko bo delal z ljudmi. Vedno imamo dve poti in možnost izbire ene izmed njiju: ali gremo po dobri ali slabi. Včasih preveč dobrega tudi ni dobro, ker se izgubimo (nas odnese) in moramo okusiti tudi kaj slabšega, da se začnemo zavedati, kaj je dobro. Vse v nas se uravnava: dobro in slabo. Večinoma smo sami odgovorni za življenjske odločitve, ki smo jih sprejeli. Ali je to zaradi koristi (posodimo denar in pričakujemo obresti), pohlepa ... ali pa gremo preveč v drugo skrajnost, to je požrtvovalnost. Slej kot prej pa se bo vse uravnovesilo, uskladilo. Poslani smo v ta materialni svet zato, da se borimo s svojimi slabostmi in pri tem pridemo do svojih rešitev.

 

Povzeto po članku iz revije Karma+, avtorice Lare Jelen, ki je na voljo tukaj.

Na voljo sta tudi letna in dvoletna naročnina na revijo Karma+, kjer prihranite 10 ali 15 %.