Poporodna depresija

Poporodna depresija bi naj po statističnih podatkih (NIJZ) prizadela dve mamici od desetih. Pojavi se lahko nekje v četrtem tednu po rojstvu otroka in vse do šestega meseca ali še kasneje, traja pa več mesecev, odvisno od prepoznavanja simptomov in iskanja rešitev. Pojavi se lahko tudi pri moških. Raziskave iz ZDA kažejo, da bi naj 10 odstotkov očetov doživelo poporodno depresijo, kar sploh ni malo. 

Najpogostejše stiske

Simptomatika je zelo različna, treba pa je vedeti, da nista vsako nihanje razpoloženja in slaba volja ali žalost že kar depresivno stanje. Normalno je, da se vsi člani družine prve tedne privajajo na vse spremembe, vsak v svojem ritmu, čutijo nemoč, stres, utrujenost, zmedenost itd. Zaradi nespečnosti, nove obveznosti in odgovornosti je lahko stiska pri nekaterih večja, pri drugih manjša. Spet odvisno od tega, kako ste se že pred rojstvom otroka soočali s stresom, kako ste ga reševali in koliko odprti in fleksibilni ste bili za spremembe. Slabega dneva, ko ste popolnoma nenaspani, izčrpani, neurejeni in iz sebe, ko bi kar jokali brez posebnega vzroka, se zato ni treba bati. To je pogosto le poporodna otožnost, ki kmalu izzveni. Dajte si čas, saj se vam je življenje dobesedno obrnilo na glavo in v novo vlogo ste se tudi vi kot starši šele rodili.

O poporodni depresiji govorimo, ko občutki nemoči, jeze, bolečine, otopelosti, tesnobe, panike trajajo dlje časa. Ko vas pomanjkanje spanja jezi in v vas vzbuja bes, ko se težko povežete z dojenčkom, težko začutite njegove potrebe, ne prenesete njegovega joka, ki je klic na pomoč. Počutite se povsem nemočni, ne spite, ste zmedeni. Frustrirajo vas dojenček in vaša lastna občutja, pojavljajo se vam strahovi, da bi sebi ali dojenčku kaj naredili, ga poškodovali, ne zaupate si več. Mislite, da niste dobra mama, da sploh ne bi smeli biti mama, so trenutki, ko ne čutite več popolnoma nič, ne vidite več rešitev, svoje prihodnosti, in vse to traja več tednov. 

Poiščite pomoč

Če se prepoznate v teh občutkih, poiščite pomoč. Osebni zdravnik vas lahko napoti do psihoterapevta ali psihiatra, ki vam lahko predpiše antidepresive. Zelo učinkovite so tudi skupine za mamice, svetovalnice in skupine, kjer so mamice sprejete, slišane in se jih ne obsoja. Skrb zase, ki zajema pomoč partnerja in družine, da bo poskrbela za otroka ter s tem pomagala tudi mamici, pogovor s partnerjem, ki poglobi odnos, gradi intimnost in varnost, lahko pripomorejo k hitrejšemu okrevanju. Ob tem pa iskanje podpore v skupinah, kjer se srečujejo mamice s podobnimi težavami, saj prav one najbolje razumejo vse občutke, stanja in okoliščine, hkrati pa kažejo nove rešitve in nove poti. Seveda ob ustrezni svetovalni pomoči, da je skupina varna za vse. 

V Mariboru nudimo preventivno skupino za nosečnice in skupino za mamice po porodu v našem centru, kjer se srečujemo tedensko, govorimo o občutkih, realnem starševstvu, nudimo varnost in oporo, ki sta ključni za vaše zdravje in vaše zdrave odnose. Podobne skupine najdete v vseh večjih mestih. Vabljene, da se vključite, saj so dobra preventiva za vas in vaše vitalno starševstvo. 

Gabrijela Šnajder