Parasimpatikus

Parasimpatikus umirja srčni utrip in dihanje, spodbuja prebavo in hormone sreče. Sproži se v dobrem starem občutku varnosti, ko smo pomirjeni in srečni v družbi dobrih ljudi ali pa smo zadovoljni v svojem kotičku in ob ustvarjalnih dejavnostih. Spodbuda parasimpatikusa izboljša naravni odmerek alfa valov, ki jih možgani proizvajajo v svojem zdravem ravnovesju ali homeostazi. Alfa valove lahko prikličemo z geo pripomočki, ki oddajajo geo impulze Schumannove resonance. Geo impulzi Schumannove resonance so nevidni prijatelj, ki nežno nagovarja parasimpatikus, da zazna življenju prijazno energijo in lažje stopi v ospredje, s tem pa samodejno utiša simpatikus. Proizvodnja adrenalina se ustavi, ko je na čelu parasimpatikus. Potrebujemo trenutke regeneracije in premora, da lahko zares na polno in plodno soustvarjamo svoje življenje. Zavestno sodelovanje z življenjem v smislu preklopa simpatikus–parasimpatikus je umetnost, ki je naravno dana srečnim in uspešnim ljudem. Lahko pa se je priučimo, ker je vsakomur blizu skozi življenjska izkustva in učenje.

DOLG IZDIH SPODBUJA PARASIMPATIKUS

Po normalnem globokem vdihu izdihujmo počasi in postopoma, tako da izdih traja malo dlje kot vdih. Morda lahko po izdihu počakamo še trenutek, preden spet vdihnemo. Zadostujejo trije zaporedni vdihi in izdihi, ki naj bodo karseda naravni, da se ne utrudimo. Če se pri tem naprezamo, dihamo naprej normalno in kmalu spet ponovimo tri dolge izdihe. Ko ležemo v posteljo k nočnemu počitku, je nekajkratna ponovitev treh dolgih izdihov z naravnanostjo na umiritev odlično uspavalno sredstvo. Tudi čez dan lahko tu in tam naredimo kakšno serijo treh daljših izdihov. Morda celo z malim postankom na koncu, ko za trenutek počakamo, preden znova vdihnemo. Z umirjanjem dihanja vplivamo na magični preklop simpatikus–parasimpatikus, ki ga sicer ne moremo zavestno upravljati niti, ko bi to želeli in najbolj potrebovali. Za vzpostavljanje ravnovesja v samodejnem živčevju pa je odlično tudi »kvadratno dihanje«. Medtem ko štejemo do tri, vdihujemo, ko preštejemo do tri, je prva pavza pri polnih pljučih, ko štejemo do tri, izdihujemo, in ko preštejemo do tri, je druga pavza pri praznih pljučih. Bioritem štetja prilagajamo tako, da med ciklusom štejemo ravno prav počasi, da je prijeten, naraven in da ne utruja. Že minuta takšne vadbe tu in tam naredi razliko in sporoča telesu, da je čas za preklop na parasimpatikus. Obnavlja ravnovesje živčevje–hormoni– zavest in deluje na telo sproščujoče ter zdravilno.

KNAJPANJE ALI HLADNI TUŠ

Dokazano je, da izmenično namakanje nog v topli in hladni vodi aktivira parasimpatikus. Hladna voda je za telo na začetku vedno malo neprijetna. Noge potopimo v hladno vodo z umirjenim in zveznim dihanjem. Čez deset sekund jih potopimo v drugo vedro s toplo vodo. Menjavamo potopitve nog v toplo in hladno vodo, vse dokler ne začutimo v njih prijetnega ščemenja in sproščene osvežitve. Ves čas dihamo zvezno, enakomerno in umirjeno. Na koncu nekaj minut sproščeno počivamo z nogami v topli vodi. Čeprav hladna voda telo poživlja, ga notranje globinsko umirja. Enako velja za hladen tuš. Uporabimo ga lahko kar v akutnem stanju adrenalinske eksplozije, s pozornostjo na zvezno dihanje. Hladen tuš deluje v trenutku. Po začetni neprijetnosti začne telo z mehanizmi termoregulacije takoj resetirati svoje organsko stanje. Po hladnem tušu nismo več isti. Parasimpatikus je sprejel prvo spodbudo, spremembi v živčevju sledi regulacija hormonskega ravnovesja. Za adrenalinsko ohladitev lahko vedno opljuskamo obraz in vrat s hladno vodo ter nastavimo žile ob zapestjih pod hladen curek. Vsakih nekaj minut postopek ponovimo. Nato na čelo in vrat namažemo hladilno kremo ali gel (konjsko mast). Če imamo možnost, ležemo z geo pripomočkom na grodnici. Geo impulzi Schumannove resonance spodbujajo naravne alfa valove in nagovarjajo parasimpatikus, da lažje preklopi telo na regeneracijske procese.

MEHANSKA OBDELAVA TREBUHA

V trebuhu je zelo veliko vlaken parasimpatičnega živčevja. Z masažo trebuha spodbudimo in prebudimo parasimpatikus, da se lažje postavi ob bok simpatikusu in z njim vzpostavlja zdravo ravnovesje. Pristopimo z nežnimi potegi od zgoraj navzdol. Najprej razširimo rebra, da dobijo notranji organi več prostora in pljuča več zraka. Roki položimo eno čez drugo in začnemo na sredini, kjer se stikata obe prvi rebri ter potujemo navzdol prek popka. Morda se nam pri tem začne spahovati zrak, kar je odlično, ker telo zapušča dušik oziroma amonijak, ki zastaja v tkivih. Nato potujemo z rokama pod levo rebro in zaključimo ob levem boku. Enake potege ponovimo pod desnim rebrom do desnega boka. Prostor okoli popka obdelamo s krožnimi gibi, ki gredo po naši levi strani navzdol in se vračajo po desni navzgor. Nato roki ločimo in obdelamo trebuh še z nežnim ploskim trepljanjem levo in desno od popka, podobno kot da bi igrali bobne. Z mehansko obdelavo trebuha lahko vstopimo v občutno osveženo alfa stanje, vendar moramo za to spoznavati svoje telo in se potruditi. Na začetku sta zaželeni nežnost in tankočutnost, ker nam je pri grobi obdelavi trebuha, ko tega še nismo vajeni, lahko celo slabo. Najprej mora steči energija, nato pa smo z vsakim dnem lahko pogumnejši v gibih in postanemo celo inovativni.

SCHUMANNOVI GEO IMPULZI

Parasimpatikus se zelo odziva na geo impulze Zemljine atmosfere, ki blagodejno napajajo naš živčni sistem. Schumannova resonanca je nežna in krepčilna energija, ki skrbi za optimalno ravnovesje živčevja in hormonov tako, da spodbuja naravne alfa valove možganov in s tem parasimpatikus. Moč Schumannove resonance se zelo spreminja glede na naravne cikluse Lune, Sonca in vremenske vplive. Kakšen dan lahko upade skoraj na ničlo. Takrat so dnevi energijsko bolj prazni in težki. Več možnosti je za glavobol, težave v medsebojnih odnosih, povišan krvni tlak, nevarnost kapi, ločitev, nezgod in kriminala. Skrb za uravnoteženo delovanje parasimpatikusa je zelo pomembna, ker v telesu obnavlja za življenje nujno potrebno energijo. Prebavila in imunski sistem potrebujejo tri četrt razpoložljive celične energije. Če ta odteče v adrenalinske reakcije zaradi prevlade simpatikusa, se metabolizem na celični in prebavni ravni zakisa in postane tarča bakterij in parazitov.

Nerina Darman