Astrologija

Astrološka karta nam skozi postavitev planetov v njej, razkriva našo osebnost. Vsak planet simbolizira del našega psihološkega profila in s tem eno naših psiholoških potreb. Venera izraža kakšna je naša želja po sodelovanju z drugimi, po vpetosti v odnose v našem življenju.

Če je ta del naše osebnosti »dozorel«, potem se zavedamo, da je potrebno ljubiti sebe in šele potem, skozi to, ljubiti druge. Pomembna je ljubezen do sebe, občutek lastne vrednosti; že zato ker smo. Ko imamo radi sebe, tisto kar smo, kar imamo, kar počnemo, potem želimo to deliti z drugimi. Ko gremo v odnos s takšno naravnanostjo, bomo pritegnili partnerja, ki ne potrebuje svoje boljše polovice, da bi obstajal; temveč si želi nekoga, s komer bi kvalitetno preživljal skupni čas. In to so trdni temelji za izpolnjujoč odnos, sestavljen iz dveh celovitih osebnosti.

Če »Venere v nas« ne razumemo dobro, bomo ljubezen in naklonjenost na nepravi način izkazovali drugim, da bi na ta način dobili ljubezen zase. Hkrati bomo imeli določena pričakovanja, ki naj bi jih drugi izpolnil, da bomo mi srečni. Odgovornost za svoje dobro počutje tako prelagamo na drugo osebo, kar privede do ljubosumja, posesivnosti, odvisnosti. Gre za navezanost na sam odnos, kot pogoj za osebno srečo.

Primer Venere v znamenju zemeljskega Bika. Kako se to lahko odrazi v praksi?

Znamenje Bika simbolizira materialno varnost, naš konkretni svet. Venera predstavlja vse, kar je lepega, kar nam je v užitek, v čemer lahko uživamo. V čem uživa Venera v Biku? V lepih rečeh, seveda. Vendar, tudi pretirano občudovanje, oboževanje, vsega kar je »lepo«, lahko predstavlja kompenzacijo za pomanjkanje ljubezni, nadomestilo za neizpolnjujoče odnose, izkušnjo ljubezni. Venera v nas se bo skozi znamenje Bika zanašala na ohranjanje dobrih odnosov skozi konkretni, materialni vidik. Pomembno se nam lahko zdi zagotavljanje lepega okolja, ki zadovolji naše čute, v katerem se ljudje dobro počutijo in zato ostajajo. In pod to »okolje« spada tudi naše telo in fizični izgled.

Kot družba se v naši kulturi še vedno preveč obremenjujemo z vsem zunaj nas. Velja za oba spola, vendar ker Venera v astrologiji simbolizira ženski princip, naj se osredotočim na ženski spol. Menim, da je pomembno, da ženske svojo ženskost in s tem žensko vlogo začnemo izražati skozi zavedanje lastne vrednosti, naše čutnosti, čarobnosti znotraj nas, naše energije. Ni potrebno, da stavimo zgolj na svoj videz, uspeh in dokazovanje moči v tem t.i. »moškem svetu«. Prava ženska moč prihaja iz našega bistva, našega notranjega sveta. Ženska, ki se zaveda svoje moči ve, da se ji ni potrebno primerjati z drugimi. Ve, da je varna, če sledi sebi, svojim željam in občutkom, svoji resnici. Zato bo namesto tekmovanja in primerjanja lahko izbrala sodelovanje in povezovanje. Skozi sodelovanje bo hkrati dajala in dobivala zase. Vedno velja, da tisto kar hočeš dobiti, daj. Vendar – najprej daj to sebi! In s tem zavedanjem, svoje notranje lepote, negovanjem svoje ženske narave, bomo največ naredile tudi za naše odnose, saj v njih ne bomo iskale potrditve in pozornosti.

Da so odnosi naše ogledalo, že vemo. In to velja za vse odnose, partnerske, odnose z našo celotno družino, z otroki, nadrejenimi, podrejenimi, znanci in tudi z neznanci. Dobri odnosi v življenju niso stvar »sreče«; in prav tako »slabi« odnosi niso stvar naključja, ampak so odraz nas samih, naših nezavednih misli, neizraženih čustev, nepredelanih ran. In še to; v vsakem trenutku smo v pravem odnosu. Ali nam odnos kaže kdo in kaj smo ali pa nam kaže, kdo in kaj nismo več. Vprašanje je le, ali bomo skozi vsak naš odnos pripravljeni videti tudi sebe.

In tukaj ne pozabimo na najpomembnejši odnos v našem življenju, ki je podlaga za vse ostale – to je tisti, ki ga imamo sami s seboj. Ta določa ali v odnosih z drugimi zmoremo dajati - v brezpogojnem smislu - sprejemanje, podporo, sočutje, ljubezen; brez obsojanja. In logično je, da dokler tega ne zmoremo dati sebi, tega ne moremo dati nikomur. Cilj je imeti rad samega sebe, z vsemi napakami vred, z vsemi ranami, v vsej svoji nepopolnosti, brez obsojanja. To je ljubezen do sebe in tega nas naša Venera uči.

Kaj nam lahko pomaga, da smo v odnosih strpni, sočutni in da dejanj drugega ne jemljemo osebno? Zavedanje, da:

  • vsak v danem trenutku naredi najbolje kot ve in zna,
  • vsak deluje zgolj iz sebe, na osnovi lastnih izkušenj in prepričanj; zato so vsa naša dejanja odraz le nas samih.

 

Opomba: Djotiš pri analizi uporablja sideralni zodiak, to je dejansko stanje neba.

 

Vizitka:

Katja Zupančič, djotiš svetovalka

Kontakt: katja.djotis@gmail.com

Tel.: 041 895 095

Facebook: Katja - vedska astrologija