Starševstvo

IZ CONE UDOBJA

Ogromno je parov, ki se jim življenje po rojstvu otroka obrne na glavo. Ta čudovita drobcena bitja nas mnogokrat potiskajo iz naše cone udobja in na mejo naših zmožnosti, zato vsak starš ve, da starševstvo ni vedno prijetno in lahko. A ker v življenju ni nič črno-belo, se za vsakim izzivom, ki ga kot starša doživita, skriva ogromen blagoslov za vajin osebni razvoj. Otrokove potrebe so največkrat odsev vajinih globokih čustvenih ran, stisk ali strahov iz vajinega otroštva. Vajin malček je tukaj zaradi dvojega:

  1. Da vama pomaga sprostiti stvari iz preteklosti.
  2. Da vaju izoblikuje in vama pokaže pot, kako resnično vzljubiti sebe in postaviti osebne meje.

Ko začneta otroke gledati iz zornega kota, da vajina naloga ni zgolj biti njihov učitelj, ampak da je vloga mnogokrat ravno obrnjena (otroci so vajini učitelji), stopita na čudovito pot do srečnega in zavestnega starševstva.

OBČUTEK KRIVDE

Se vama zdi, da ne glede na to, koliko se trudita, še vedno nista dobra starša? Imata občutek, da je preveč obveznosti in se nikoli ne ustavita? Ne razumeta svojega otroka?

Prva pomembna stvar, ki jo morata vedeti, je, da nista nič slabša od večine staršev, saj so to občutki, ki jih doživi vsak starš. Pomembno je spregovoriti o tem, saj nam okolje prikazuje zgolj čudovite odtenke življenja. Ker vajino življenje mogoče v tem obdobju ni takšno, se lahko v vaju vzbudi občutek krivde in manjvrednosti, da vama ne uspeva. Stremita k temu, da se občutka krivde čim prej znebita, saj na vaju deluje uničevalno.

»Smisel življenja je iskanje ravnovesja. Na vseh področjih imamo obdobja, ko nam gre odlično, in obdobja, ko gremo po zalet in rešitve, da se naučimo nekaj novega ter se spet dvignemo.«

REŠITVE

SPREJMITA – Po tem, ko se zavedata in sprejmeta, da je ali bo prišlo v vajino življenje obdobje, ko bo kaj težko ali zunaj cone vajinega udobja, je pomembno, da začneta iskati rešitve. Poskusita biti bolj zavedna in se vprašati, kaj vama določen izziv z otroki želi pokazati. Zakaj vaju je nekaj tako vrglo iz tira? Kaj bi lahko storila drugače? Povežita se s strokovnjaki in z znanjem, ki ga potrebujeta.

VKLJUČITA V SVOJE OBVEZNOSTI TUDI OTROKE

Starši mnogokrat želijo vse postoriti sami, ker stremijo k popolnosti. Otroci se največ naučijo prek lastnih izkušenj in napak. Ne preprečujta otrokom, da delajo napake. Napake so glavna sestavina na poti do uspeha. Določita opravila, razdelita vloge otrokom in jim dopustita, da jih opravijo na svoj način. Razbremenita se!

POKLONITA SI JUTRO

Pomembno je, da si vzameta čas za sebe in drug za drugega. Tukaj se ponovno vrnemo na začetek. Ko resnično ljubiš sam sebe in si daš, kar potrebuješ, lahko resnično ljubiš svojega otroka. Določita čas, ki bo samo vajin, ko bosta v paru in vsak zase. Ko bosta zadihala, bosta videla vse rešitve, blagoslove in lepote, ki jih prinaša starševstvo.

Maja Mesič Štrubelj