Planeti

Planeti kot organi naše duše

Astrologija ni napovedovanje usode, ampak orodje za razumevanje sebe. Astrološka rojstna karta se namreč opira na simbolni jezik vesolja in upošteva položaje planetov ob človekovem rojstvu. Planeti so kozmični simboli, ki se na ravni človeka kažejo skozi naravne danosti. Za planetarne simbole lahko celo rečemo, da so skrivnostni smerokazi življenja. Kot nebeški ples Bogov, ki se na Zemlji kaže skozi naše delovanje. Poznavanje simbolike in delo s simboli pa lahko omogoči osebnostno rast. Simboli so torej kode za določeno energijsko stanje, saj predstavljajo jezik, način, kako komuniciramo z nezavednim. Interpretacija simbolike, s katero operira astrologija, je poznavanje planetarne arhetipske simbolike.

Moč simbolov je jezik za komuniciranje z nezavednim

Simbol je informacija oziroma energijska vibracija, ki se v zavest vtisne v zvočno-slikovnih oblikah. Eden izmed največjih psihologov prejšnjega tisočletja in specialist za simbole, Karl Gustav Jung, je izjavil: »Simboli so psihološke naprave, ki transformirajo energijo.« Učinkovitost in moč simbolov izhajata iz njihove lastnosti, da so transformatorji psihične energije, kar pomeni, da je simbol sposoben spremeniti energijsko raven v človeku in s tem njegovo zavest.

Razumevanje simbolike je razumevanje jezika, ki ga govori naša duša. Naša duša operira s simboli.

Če kot posameznik poznate vsaj osnove simbolike astrologije, si pogosto lahko olajšate življenje, saj boste razumeli, kaj se dogaja znotraj vas, v vaši globoki notranjosti, vašem nezavednem.

Da boste dobili boljšo predstavo, planetarna simbolika kot vpogled v vašo dušo

Osebni planeti so simbolično neposredna »snov«, iz katere smo sestavljeni. Sonce, Luna, Merkur, Venera, Mars so gradniki naše osebnosti.

SONCE predstavlja naše glavne osebnostne lastnosti, ego, zavest in to, v kaj se v življenju razvijamo ter kako moramo zasijati. Je oče in pomembni moški, mož v našem življenju.

LUNA kaže na našo podzavest, od kod prihajamo, predstavlja načine čustvovanja in odzivanja, naše nezavedno, kaže telo in naš jezik ljubezni. Je mama in pomembna ženska, žena v našem življenju.

MERKUR je povezan z umom, načinom razmišljanja in s komunikacijo ter tem, kako se v življenju povezujemo.

MARS je akcija, ki kaže vse vrste fizične aktivnosti, tip postave, seksualnost, šport in kako se lotevamo vseh začetkov v življenju. Je ljubimec.

VENERA je ljubezen, partnerstvo, vse, kar je »lepo« in všečno, stil, poželenje in užitek v spolnosti, naš okus in način zapeljevanja, odnos do denarja. Je ljubimka. 

Socialna planeta Jupiter in Saturn kažeta, kako se povezujemo v družbi in kako delujemo v odnosih.

JUPITER je širjenje izven meja, predstavlja našo predstavo za obilje, materialno blagostanje, optimizem, višji študij, daljša potovanja, vero in srečo.

SATURN je vaša karma, krčenje, predstavlja meje, strukturo, vaše lekcije, temelje in učenje. 

Transpersonalni planeti Uran, Neptun in Pluton kažejo na dimenzije naših življenj, ki so čezosebne, transcendentne in jih izkušamo ter doživljamo občasno, in to vsak posameznik na svoj lasten, izviren način.

URAN je naša uporniška, inovatorska moč, moč spreminjanja obstoječih stanj, spremembe, na katere nimamo vpliva.

NEPTUN je naša moč idealiziranja, razumevanja nevidnega in čutenje neotipljivega, intuicija, sanje, zmote in zablode.

PLUTON je naša moč preobrazbe, »smrti« in ponovnega rojevanja. Feniks.

Shana Flogie