Um

Knjiga Bogastvo in notranji mir

Imate velike možnosti za uspeh, vendar morate najprej spoznati svoj um in zaživeti tako, kot hočete – takrat boste njih mogočnost našli in zaživeli v skladu z njimi. Spoznajte svoj notranji jaz in boste lahko dosegli, kar hočete, v časovnem okviru, ki si ga boste izbrali sami. Določene posebne tehnike vam lahko pomagajo uresničiti cilje vaših najdražjih sanj, do katerih se zlahka dokopljete s svojo močjo. NEKJE na svoji življenjski poti vsak uspešen človek ugotovi, kako naj zaživi tako, kot hoče. Mlajši ko odkrijete to neverjetno moč, večja je verjetnost, da vas čakata uspeh in sreča v življenju. A vendar številni izpeljejo veliko spremembo tudi kasneje v življenju – ne pustijo več drugim, da jih oblikujejo po želenem kalupu, ampak zaživijo tako, kot si želijo sami. 

Moč nad umom

Stvarnik je človeku naklonil posebno moč nad umom. Gotovo nas je želel spodbuditi, da zaživimo tako, kot si želimo, mislimo s svojo glavo, najdemo svoje cilje in jih uresničujemo. Že če samo uporabljate ta izjemni privilegij, lahko v življenje prikličete obilje, obenem pa tudi največje bogastvo, kar ga je – notranji mir, brez katerega ne moremo biti srečni v pravem pomenu besede. Živite v svetu, v katerem se vijejo številni zunanji vplivi, ki vas omejujejo. Na vas vplivajo želje in dejanja drugih ljudi, zakoni in običaji, vaše dolžnosti in odgovornosti. Z vsem, kar počnete, tako ali drugače vplivate na druge in obratno. In vendar morate spoznati, kako zaživeti tako, kot hočete, uporabljati svojo glavo, slediti svojim sanjam, ki morajo postati resnične in trdne. 

Razumite se

»Spoznaj sebe,« so rekli že antični grški filozofi, kar tudi še danes ostaja ključen nasvet za nekoga, ki je bogat v vseh pogledih. Če ne poznate sebe in če niste zvesti sebi, ne morete zares uporabljati vélike skrivnosti, ob pomoči katere lahko izoblikujete svojo prihodnost in se z življenjem popeljete v želeno smer. Torej se zdaj odpravimo na pot v Srečno dolino! Ne imejte me za voznika avtomobila z zadnjega sedeža vozila, ampak ste za volanom vi, jaz pa vas opozarjam samo na zaupanja vreden zemljevid, na katerem je glavna avtocesta jasno označena. Cesta na poti do bogastva in notranjega miru je vse položnejša in mirna. Nikoli ne verjemite, da niste sposobni. Verjetno berete tele vrstice pod električno lučjo, veste pa tudi, da je za prvo poskrbel Thomas A. Edison. Ne veste pa, da so ga že v prvih razredih osnovne šole vrgli iz šole, ker je njegov učitelj sklenil, da ima fantič »zamegljen razum« in da ga ni mogoče izšolati. To je bil torej vpliv mnenja nekoga drugega o Thomasu Edisonu – želel mu je z glasom avtoritete povedati, da ni sposoben zaključiti niti osnovne šole! Le kje bi Edison končal, če bi premišljeval v isti smeri? Na njegovo srečo in srečo sveta se je odločil, da bo zaživel tako, kot je hotel sam. Ravno zaradi težav zgodaj v življenju je odkril nekaj, česar v vzgojno-izobraževalnem sistemu ne bi. Najprej je ugotovil, da ima um, ki ga lahko obvladuje in usmerja do katerega koli želenega cilja. Nato je spoznal, da lahko uporablja strokovno usposobljenost drugih ljudi in uspešno vodi znanstvene raziskave, čeprav se ni nikoli izšolal iz katere koli znanstvene vede. Ko je prevzel popoln nadzor nad svojim »zamegljenim umom«, se ni iz tega uma rodila samo žareča svetilka, ampak številna velika odkritja, ki so si sledila drugo za drugim. Fantič spozna prijatelja in najde sebe. Tudi mene bi skoraj pokopala napačna oznaka – češ da sem nevreden. Štel sem samo devet let. Leto pred tem mi je umrla mama, zato sem živel pri sorodnikih, v očeh katerih (vključno z očetom) sem veljal za problematičnega otroka, ki ne bo v življenju nikoli nič dosegel, razen morda tistega, kar je mogoče doseči z zločini. Dajal sem vse od sebe, da bi upravičil sloves zločinca Jesseja Jamesa, imel sem tudi revolver, ki sem se ga naučil strokovno uporabljati. Nato pa se je na prizorišču znašla ženska, ki mi je spremenila življenje. Moja mačeha. 

Spremenjeno življenje

Sorodniki so mi že dolgo, preden je prispela, prigovarjali, da jo moram sovražiti, kar mi je šlo zlahka od rok. Ko je prispela, jo je oče pripeljal k nam domov, kjer so se zbrali sorodniki, ki so jo želeli spoznati. Oče jo je vsem predstavil. Nazadnje je prispela do mene – stal sem v kotu in se trudil zdeti prava surovina. »In tale tu,« je dejal oče, »je tvoj pastorek Napoleon, ki je zagotovo najbolj poreden fant v celotnem okrožju Wise. Od njega ne pričakujemo kaj prida. Ne bi me presenetilo, če bi že jutri zjutraj začel vate metati kamne.« Moje življenje se je takrat po mojem mnenju znašlo na nitki. Vendar je modra in čudovita ženska na mojo trmasto brado položila dlan in mi dvignila glavo, da me je lahko pogledala naravnost v oči. Iz njenih ust je prišlo samo nekaj besed, ki pa so me povzdignile na popolnoma novo raven. Mačeha se je obrnila k očetu in mu rekla: »O fantu se motiš. Ni najbolj poreden fant v okrožju Wise, kaj šele kjer koli drugje. Zelo je čuječ in pameten mladenič, ki potrebuje samo plemenit cilj, kamor bo usmeril svoj dobri um.« Tedaj je prvič v življenju kdor koli rekel kar koli lepega o meni. Zravnal sem hrbtenico, potisnil prsi naprej in se zarežal. V tistem trenutku sem spoznal, da bo ‚tista ženska‘, ki je prevzela mesto moje pokojne matere (tako so pravili moji sorodniki), ena tistih redkih, ki pomagajo drugim poiskati najboljše v sebi. Takrat sem nehal uporabljati revolver. Sčasoma sem vse bolj prihajal sebi do dna in spoznal, da imam dar za pisanje. Mačeha mi je pomagala naučiti se tipkati na pisalni stroj, na katerega sem začel pisati za časopise. Prav ta izkušnja mi je pomagala, da sem smel intervjuvati uspešne ljudi, in tako sem se nekoč znašel iz oči v oči z Andrewom Carnegiejem. Prav na podlagi tistega intervjuja – ki je trajal skoraj tri dni in noči – sem se odločil, da bom začel iskati skrivnost uspeha, ne samo skozi besede, ampak prek vzorca jasno določenega delovanja ljudi, ki imajo veliko pod palcem. Iz tega je zrasla znanost osebnega uspeha, ki se je razširila po vsem svetu in prinesla blagostanje ter notranji mir več milijonom moških in žensk.

Napoleon Hill se ni kot mladenič prav nič razlikoval od današnje mladine, saj je na začetku poklicne poti uspeh povezoval z debelo denarnico. Želel si je biti pomemben in razkazovati svoje obilje. Ljudje radi povezujejo njegovo uspešnico Z idejo do bogastva (Think and Grow Rich) z denarjem, vendar se je Hillov pogled na uspeh s starostjo spremenil. V enem od svojih člankov je opozoril, da je na začetku poslovne poti, ko je služil cele kupe denarja, verjel, da preprosto mora voziti avto znamke Rolls-Royce. Kupil si je veliko posestvo v New Yorku, najel služabnike in najrazličnejše druge uslužbence, ki so ga stregli od spredaj in zadaj. Zaradi pretiranega zapravljanja pred veliko gospodarsko krizo leta 1929 je bil ob ves denar, kasneje pa se je moral posloviti tudi od svojega posestva. Z idejo do bogastva je v izvirni angleški različici ugledala luč sveta 1967, ko je štel 64 let. Njegovo sporočilo se je medtem spremenilo. V tem času se je postaral, postal bistveno modrejši in želel ljudem predočiti, kako pomemben je notranji mir. V knjigi Bogastvo in notranji mir poskuša bralcu pomagati, da se izogne napakam, ki jih je zagrešil sam. Med branjem boste morda na podlagi njegovega življenja ugotovili, da za notranji mir potrebujemo bistveno več kot denar in gmotno imetje. Prebrali boste, kako se je treba učiti iz svoje preteklosti, izoblikovati pozitivno miselno naravnanost, v življenju pomahati strahovom v slovo in deliti svoje bogastvo z drugimi.

Matija Demšar

Knjigo Bogastvo in notranji mir lahko prelistate in kupite tukaj: https://www.cangura.com/bogastvo-in-notranji-mir