Joe Dispenza

Dr. Joe Dispenza je prvič opozoril nase kot eden od znanstvenikov v nagrajenem filmu What the Bleep Do We Know!? Svoje delo širi v več smeri – vse odsevajo njegovo navdušenje nad ugotavljanjem, kako lahko ljudje uporabijo najnovejše izsledke s področij nevroznanosti in kvantne fizike – ne le za zdravljenje bolezni, ampak tudi za srečnejše in bolj izpolnjeno življenje.

Joe na začetku knjige opisuje nesrečo, v kateri si je zdrobil šest hrbteničnih vretenc. Na robu smrti je moral to, kar je verjel v teoriji, preizkusiti v praksi: naša telesa imajo prirojeno inteligenco, ki obsega čudežno moč zdravljenja oziroma celjenja. Discipliniranost, s katero se je lotil vizualizacije celjenja svoje hrbtenice, je srž navdihujoče zgodbe o odločnosti. Vse nas navdihujejo takšne zgodbe o spontani remisiji in »čudežnem« zdravljenju, Joe pa nam v tej knjigi razkriva, da lahko vsakdo doživi čudežno ozdravljenje. Obnova je vtkana v vsako vlakno našega telesa, degeneracija in bolezen pa sta izjemi, ne pravili.

Ko dojamemo, kako se naša telesa sama obnavljajo, lahko začnemo namenoma izkoriščati vpliv teh fizioloških procesov, ki vplivajo na hormone, ki jih sintetizirajo naše celice, na beljakovine, ki jih ustvarjajo, na živčne prenašalce, ki jih tvorijo, ter na nevronske poti, po katerih pošiljajo signale. Anatomija naših teles ni statična, ampak v njih kar vrvi od sprememb, in to v vsakem trenutku. Naši možgani delujejo s polno paro ter vsako sekundo ustvarjajo in uničujejo nevronske povezave. Joe nas uči, kako zavestno upravljati ta proces. Uči nas, kako prevzeti krmilo vozila, imenovanega telo, namesto da bi bili v pasivni vlogi sopotnika.

Spremna beseda Marjana Ogorevca

Dr. Joeja Dispenzo spremljam že vrsto let, njegovo knjigo v hrvaškem prevodu sem nekajkrat prebral in sem vesel, da bo odslej na voljo tudi slovenskim bralcem. Placebo ste vi imam na polici s knjigami na delu, ki ga imenujem »zelo pomembne knjige«.

Njegovo dragoceno znanje in spoznanja, ki jih podaja znanstveno, a hkrati razumljivo laikom, v prvi vrsti priporočam vsem tistim, ki želijo narediti pri sebi premik naprej in razumeti, zakaj se nam dogajajo stvari, na katere navidezno nimamo vpliva. Njegove ugotovitve pogosto izzovejo »aha-učinek«, zdi se, da nam pripoveduje nekaj, kar smo že vedeli.

Za mene je to zelo dragoceno znanje, saj mi znanstveno potrjuje in razlaga učinek, ki ga imajo na nas sprememba razmišljanja, razreševanje vzrokov za težave in napačnih prepričanj, ki jih sam prakticiram v okviru karmične diagnostike.

V svoji dolgoletni terapevtski praksi sem dela Dispenze skrbno preučil in praktično preizkusil. Knjigo prebiram vedno znova in v njej še vedno najdem kaj novega, česar morda ob prvem branju nisem razumel ali pa sem preprosto spregledal. Upam trditi, da so njegova dela, še posebej knjiga Placebo ste vi, skoraj obvezna za vsakega terapevta, ki se ukvarja bodisi z bioterapijskim delom ali pa s katero od psihoterapevtskih tehnik.

V knjigi me je najbolj navdušila njegova praktična in preprosta razlaga znanja, ki sicer ni novo, večina tega znanja obstaja že tisočletja in je del starih ezoteričnih tradicij. Času primerno pa je to znanje nadgradil z izsledki nevroznanosti, epigenetike in jih prilagodil za čas, v katerem živimo. V knjigi je razložil in podkrepil svojo trditev, da s svojimi mislimi, čustvi in čutenjem, s svojimi prepričanji oblikujemo svoje možgane in telo. Na podlagi novejših odkritij na področju epigenetike, nevroplastike možganov in psihonevroimunologije nam razloži, kako vse to deluje in kaj lahko naredimo, da spremenimo stanje duha in telesa, v katerem smo.

V času, v katerem živimo, se zdi, da je duh ušel iz steklenice, vse je dostopno na spletu, predvsem ekonomski razlogi spodbujajo različne strokovnjake, da ponujajo čudežne metode, delavnice. Ker je zmeda postala popolna, tako laiki kot strokovnjaki težko iz vseh ponujenih informacij izločijo tiste prave, zato je prišel čas, da se prej skrito znanje razkrije, sistematizira in razloži, da torej ezoterično postane eksoterično, dostopno širšim množicam. Velik del tega dobimo v tej knjigi. 

MNENJA 

»Učinek placeba – naš odziv na prepričanje, da smo prejeli sprožilec za zdravljenje – medicina že dolgo preučuje kot nenavaden pojav. Dr. Joe Dispenza nas v svoji knjigi Placebo ste vi, ki spreminja paradigmo, dobesedno izstreli onkraj prepričanja, da je učinek placeba nekakšno odstopanje oziroma napaka. V dvanajstih jedrnatih poglavjih, ki se berejo kot znanstvena srhljivka, Dispenza razkriva trdne razloge, zakaj naj bi sprejeli dejstvo, ki lahko spremeni naše življenje: učinek placebo smo namreč mi sami, ko si dokažemo najmogočnejše zmožnosti zdravljenja, ustvarjanja čudežev in dolgoživosti! To knjigo obožujem in veselim se sveta, v katerem bo skrivnost placeba temelj vsakdanjega življenja.«

Gregg Braden, avtor knjižne uspešnice Božanska matrika s seznama časopisa New York Times 

»Dr. Joe Dispenza je vrhunski učitelj, ki je sposoben pojasniti znanost izjemno preprosto, da bi jo lahko razumel vsakdo.«

Don Miguel Ruiz, dr. med., avtor knjižnih uspešnic Štirje dogovori, Mojstrstvo ljubezni in Tolteška umetnost življenja in smrti

Knjigo Placebo ste vi lahko delno prelistate in kupite tukaj.