V tisočletjih raziskovanja in opazovanja so zdravniki TKM ustvarili številne tehnike samozdravljenja, kot je kopel za noge pa tudi razne energijske prakse, kot je Qigong. Te tehnike temeljijo na njihovem globokem razumevanju vitalne energije Qi in kako Qi teče skozi nevidno energijsko mrežo telesa, imenovano meridijani. Spoznali so, da je dobro zdravje odvisno od treh dejavnikov:

1. Oseba mora imeti zadostno količino energije Qi;
2. njen Qi mora prosto in neovirano teči skozi meridiane;
3. pet glavnih organskih parov (jetra, srce, vranica, pljuča, ledvice) pa mora delovati v medsebojni harmoniji.

Več kot 60 akupunkturnih točk na podplatu!

Nekaterim predelom telesa kot so podplati, se zahodna medicina vsekakor ne posveča dovolj. V kitajski medicini pa so podplati enako pomembni kot drugi deli telesa, saj je na podplatih okoli 60 akupunkturnih točk, ki so povezane s celotnim telesom. TKM želi ohranjati zdravje ali povrniti zdravje posamezniku z nežnimi, neinvazivnimi terapijami, med katere spada tudi kopel za noge, ki si jo lahko privošči vsak. Ko kopeli dodamo tudi primerna zelišča, s tem spodbudimo cirkulacijo krvi in okrepimo življenjsko energijo Qi organov v celotnem organizmu. Izbira zelišč je pomembna, saj se zelišča delijo glede na lastnosti - Yang so topla in vroča zelišča, ki razpršijo hlad in vlago iz telesa ter segrevajo, medtem ko so Yin zelišča namenjena, da umirijo notranjo vročino. Zato je bistveno, da nam zelišča, primerna za kopel, svetuje izkušeni zdravnik TKM.

Preko stopal krepimo ledvično energijo, ki vpliva na zdravje kosti, zob, možganov!

Na dnu stopal in na notranji strani gležnjev se nahaja več ključnih ledvičnih točk. S kopeljo te točke ogrejemo, aktiviramo in s tem stimuliramo naš ledvični sistem. Tako ledvice lažje opravljajo svoje naloge, saj je sistem ledvic odgovoren tudi za shranjevanje in zagotavljanje vitalne energije Qi za celo telo. Obenem skrbi tudi za zdravje naših kosti, zob in ušes ter reproduktivne organe. Prav tako neguje lase in skrbi za možganske funkcije.

Priprava kopeli

V 5 litrov vrele vode dodamo 5 do 10 gramov kitajskega divjega pelina (Aiye) ter pustimo, da se voda ohladi med 38 do 42 stopinj. Takrat položimo obe nogi v vodo in jih namakamo 30 minut. Ves čas skrbimo, da voda ohranja željeno temperaturo. Po pol urah si nogi obrišemo, dodatno spiranje ni potrebno ter si obujemo nogavice, da toploto čim dlje ohranimo. Kitajski pelin je po lastnostih Yang, vroče narave, ki pospeši cirkulacijo krvi, telesnih tekočin in vitalne energije Qi po meridijanih. Izjemno neguje ledvice, ki za svoje optimalno delovanje potrebujejo toploto. S tem se spodbudi tudi mehur, ki v TKM predstavlja organski par ledvicam. Telo se sočasno krepi ter nežno razstruplja. Najbolj priporočljivo je, da si kopel naredimo pred spanjem, saj bomo s tem telesu zagotovili bolj kvaliteten spanec. Še posebej so primerne kopeli za noge za ljudi, ki jih muči nespečnost, zbujanje preko noči, nočno potenje, nemiren in rahel spanec.

Kopel za noge naj postane del rutine. Vključite jo v svoj življenjski ritem vsaj 3 krat na teden. Po enem mesecu boste začutili spremembe in spoznali, da se je močno okrepil tudi vaš imunski sistem.

Ekipa DAO TKM