Uspeh je zbran trud, potovanje na vrh na katerem koli področju je običajno dolgo in zahteva skrbno načrtovanje. Če se želite povzpeti na prvo prečko lestvice uspeha, morate vedno prevzeti pobudo, da opravite delo, tudi če se vam ne zdi kot izziv ali se vam zdi celo neprijetno. Spodaj preberite nekaj koristnih nasvetov Napoleona Hilla, avtorja svetovne uspešnice Z idejo do bogastva.

DELUJTE PO SVOJI LASTNI POBUDI, VENDAR BODITE PRIPRAVLJENI PREVZETI POPOLNO ODGOVORNOST ZA SVOJA DEJANJA.

Ena od glavnih razlik med tistimi, ki dosežejo velike stvari v svojem življenju, in tistimi, ki jim uspe le "shajati", je, da so se uspešni ljudje zgodaj v življenju naučili, da so odgovorni za svoja dejanja. Nobena druga oseba vas ne bo naredila uspešne ali vam onemogočila uresničevanje vaših ciljev.

Prevzemanje pobude pomeni prevzem vodilne vloge, položaja, ki vas izpostavlja za pohvale — in kritike. Dober vodja je tisti, ki si deli zasluge za uspeh z drugimi in prevzema polno odgovornost za neuspehe ali začasna nazadovanja. Ko prevzamete odgovornost za svoja dejanja, pridobite spoštovanje drugih in ste na dobri poti ustvarjanja svoje prihodnosti.

VISOKE PLAČE IN SPOSOBNOST PREVZEMANJA ODGOVORNOSTI SODITA SKUPAJ.

Naloga vodje je, da navdihuje druge do visokih ravni dosežkov, medtem ko je naloga poslovodje, zaščititi premoženje vlagateljev. Najuspešnejši ljudje so tisti, ki prepoznavajo podobnosti in razlike med vodstvenimi in upravljavskimi odgovornostmi in oboje izpolnjujejo z enakimi spretnostmi in samozavestjo. Ko to storijo, spoznajo nagrade, ki so primerne njihovim prizadevanjem.

Ko veselo prevzemate odgovornost za svoja dejanja in opravljate svoje delo tako, da zaščitite interese svojega delodajalca, vam bo kmalu zaupanih vse več odgovornosti. In tisti, ki imajo sposobnost prevzeti odgovornost za uspeh projekta ali organizacije, bodo vedno prejemali najvišje plače.

NE HREPENITE PO DELU NEKOGA DRUGEGA, ČE NISTE PRIPRAVLJENI SPREJETI TUDI NJEGOVE ODGOVORNOSTI.

Kako pogosto pogledate ljudi okoli sebe in si rečete: "Če bi samo imel priložnost, bi njihova dela opravljal bolje kot oni," ne da se zavedate, da ceno, ki so jo plačali, in znanje, ki so si ga pridobili, da so si zaslužili pravico do tega položaja? Lahko je biti pametnjakovič in kritizirati dejanja drugih. Vendar je mnogo bolj produktivno prepoznati prispevke drugih in jih pohvaliti za dobro delo, ki so ga opravili. Če si prizadevate za večje zahvale, pokažite drugim, svojim vrstnikom in nadrejenim, da se lahko na vas zanesejo. Največje nagrade na svetu pripadajo tistim, ki zmeraj izpolnijo svoje obljube.

SLEP FANT SI JI MAGISTRSKI ŠTUDIJ PLAČEVAL TAKO, DA JE DELAL ZAPISKE PREDAVANJ V BRAILLOVI PISAVI, JIH PRETIPKAL IN PRODAJAL KOPIJE SOŠOLCEM, KI SO IMELI MOČNEJŠE OČI, A ŠIBKEJŠO AMBICIJO.

Ena od velikih skrivnosti življenja je, zakaj nekateri ljudje, za katere se zdi, da imajo vse prednosti - prava poznanstva, izobrazbo in izkušnje - nikoli ne dosežejo veliko, medtem ko so drugi, ki so se mogli boriti za vse, kar imajo, dosegli neverjetno velik uspeh. To je odvisno od odločnosti. Če imate voljo do uspeha, boste nekako našli pot, ne glede na ovire, ki so na poti.

Ali uporabljate vse svoje prednosti za doseganje svojih ciljev ali vas ovira pomanjkanje ambicij? Nobena druga oseba v vas ne more ustvariti želje po uspehu. Z dovolj motivacije boste videli stvari okoli sebe, ki vam bodo pomagale doseči cilje, stvari, ki ste jih mnogokrat poprej morda že prezrli.

NIHČE VAS NE MORE ZADRŽATI, RAZEN VI SAMI.

Se vam je kdaj zdelo, da ste samemu sebi najhujši sovražnik? Vsi imamo trenutke, ko se stvari, ne glede na to, kako močno se trudimo, preprosto ne obnesejo, ko gre vse narobe, in ne moremo kriviti nikogar, razen sebe. A kot smo si včasih najhujši sovražnik, smo si lahko tudi najboljši prijatelj. Prehod se običajno zgodi, ko se zavemo, da ste edina oseba na svetu, ki odloča o vašem neuspehu ali uspehu, vi sami.

Svojega najboljšega prijatelja boste morda našli, ko boste razvili zrelost in tako močan značaj, da se sprejmete kot oseba, katera ste, in ukrepate, da postanete oseba, ki si želite postati. Ko se objektivno analizirate, lahko začnete graditi na svojih vrlinah in nadomestite svoje slabosti. Ko boste to storili, boste spoznali, da je edina oseba, ki ovira vaš uspeh, vi sami.

TO STORITE ZDAJ!

Ta fraza je odlična za samostojni začetek, opomnik, ki ga potrebujete, kadar koli se vam zazdi, da odlašate. (In če se odlašanje giblje dovolj hitro, da vas ujame, ste že v mrtvi točki.)

Vedno obstajajo stvari, za katere so potrebna dejanja. Če ste v krempljih lenobe, se posvetite prvi stvari, ki jo zagledate, in pričnite z delom. Ni pomembno, za kaj gre. Pomembno je, da prekinete navado, da ne naredite ničesar.  Po drugi strani pa, če se izogibate določenemu opravilu, potem je to tisto, pri čemer morate takoj začeti delovati. V nasprotnem primeru bo to delo v vaših mislih še naprej raslo v nekaj, kar je preveč neprijetno početi. Če vam pride "Naredi to zdaj!" v navado, boste obvladali bistvo osebne pobude. 

Povzeto po knjigi Motivacijski načrt Napoleona Hilla, ki je na voljo tudi v naši spletni knjigarni. V njej je zbranih njegovih 365 citatov, epigramov in motivacijskih rekov, eden za vsak dan v letu. Razporejeni so v kategorije, katere vam bodo najbolj koristile. Vsak citat je nato pojasnjen in analiziran v skladu s filozofijo Napoleona Hilla, ponujene pa so tudi predloge in priporočila za uresničevanje idej teh sporočil.