Od trenutka, ko smo prišli v svoje telo, nismo utelesili le slednjega, temveč celotno resničnost, v kateri se nahajamo. Zelo dobri smo v posnemanju vsega in vseh okoli nas in skoraj nikoli se ne sprašujemo po tem, kakšna je NAŠA resničnost. Čigave misli mislimo? Čigava pričakovanja izpolnjujemo? Čigave so sodbe, ki jih projiciramo nase, na svoje telo in na druge? Koliko sodb uporabljamo, da se ločujemo od vsega in vseh, vključno s seboj? Če bi si resnično izbirali svoje življenje, kaj bi si izbrali? In zakaj si tega ne izbirate? Si upate?

Resničnost v kateri živimo, je »plastična«, ustvarjena je z našimi lastnimi pogledi. Ste se že kdaj vprašali, kakšna je resničnost onkraj te? Kaj je možno onkraj vseh neumnosti, ki si jih izbiramo? Kako bi bilo, če bi bili voljni začeti ustvarjati tisti svet, za katerega že od nekdaj veste, da bi moral obstajati in da bi lahko obstajal, a se že sama ideja o tem zdi utopična in neresnična in tako ste že zdavnaj vdali? Za začetek ste lahko sprememba v svetu s temi tremi preprostimi orodji.

 

ORODJE 1: Komu to pripada?

Najbrž ste že slišali, da 98 % misli, občutkov in čustev, ki jih zaznavamo, ne pripada nam. Imamo sposobnost, da v radiju, tudi do 12.000 km, zaznavamo vse okoli sebe, in hkrati menimo, da je vse to naše, ker obstaja v našem vesolju. Smo kot nekakšna spužva, ki vase vleče vse naokoli.

Zavedate se in mislite, da morajo biti misli, občutki in čustva – če ustrezajo vaši resničnosti –vaši. A nikoli niso vaši. Če boste to dojeli, boste prišli do mesta, kjer boste imeli v zvezi z njimi izbiro in končno boste lahko utišali svoj um in postali popolnoma svobodni.

Največja svoboda, ki si jo lahko podarite, je, da se tri dni zaporedoma sprašujete: »Komu to pripada?« Vprašanje si postavite za vsako misel, občutek in čustvo, ki ga imate. To bo predstavljalo največ dela, kar ste ga kadarkoli v svojem življenju opravili. Za vsako misel, občutek in čustvo, ki ga imate, postavite to vprašanje. Če postane lahkotnejše, to pošljite k pošiljatelju s priponko zavedanja. Ni vaše. Vse, kar je težko čutiti, ni vaše. Pripada nekomu drugemu. Zavedajte se, da ves čas zaznavamo misli, občutke, čustva, bolečine, resničnosti in življenjske poti drugih ljudi in jih posnemamo, s tem ko jih poskušamo razumeti.

 

ORODJE 2: Zanimivo stališče

»Vsak vaš pogled ustvarja vašo resničnost; resničnost NE ustvarja vaših pogledov.«  - dr. Dain Heer

Že od malega smo se učili, kako so stvari v življenju dobre ali slabe, pravilne ali napačne. Kot majhni otroci resnično nimamo vseh teh pogledov prirojenih, kot jih prav tako nimajo živali, rastline, naš planet, drevesa ali karkoli drugega v naravi. Smo simpatični in ne preveč pametni.

Kaj če bi opazili, da vse stvari v življenju zgolj obstajajo in nimajo nikakršnega predznaka, razen tistega, ki jim ga določimo mi sami? Dobro, slabo, prav in narobe so samo stališča, ki jih zavzamemo do stvari in s temi stališči začnemo risati in pisati svojo resničnost. Stališča so sodbe. In tako kot so negativna stališča sodbe, so to tudi pozitivna stališča. Ko jih zavzamemo, z njimi omejimo sebe, druge in možnosti, ki jih imamo, z njimi izločimo prejemanje vsega in vseh. Si lahko predstavljate, kako bi bilo živeti v svetu brez obsojanja? Kaj bi lahko to ustvarilo? Kako bi bilo, če drugi ljudje na nas ne bi več projicirali svojih lastnih pogledov? Bi bilo na Zemlji bivanje prijetnejše, zabavnejše, bolj ekspanzivno? Si predstavljate, da bi vsak pogled, ki ga imamo o sebi in svojem telesu, spremenili iz sodbe v zanimivo stališče in se vprašali, kako je lahko boljše in kaj je še mogoče?

Namesto pozitivnih in negativnih sodb začnite uporabljati izraz »zanimivo stališče«. Zanimivo stališče. Zanimivo stališče, da imam takšno stališče. Na ta način boste začeli opazovati, kje vse s svojimi lastnimi pogledi omejujemo svoje življenje, svoje bivanje, prejemanje … Začeli boste opažati, katera stališča vam služijo in katera ne.

 

ORODJE 3: Kako je lahko še boljše?

To vprašanje lahko uporabite vsakič, ko se vam zgodi kaj »slabega, groznega ali pa dobrega in čudovitega«. Univerzum deluje takole: »Vprašaj in prejmi.« Vse, kar imate trenutno v svojem življenju, je nekaj, po čemer sprašujete, pa četudi se ne zdi tako na prvi pogled. Ko se začnete v vsaki situaciji spraševati po tem, kako je lahko še boljše, začnete ustvarjati možnosti in izbire. Tako dopustite univerzumu, da vam to prinese. Ko sprašujete: »Kako je lahko še hujše in slabše?«, vam univerzum to pokaže in dostavi. Postavljajte torej prava vprašanja, saj na ta način odpirate prostor za možnosti, ki so vam na voljo. Namen vprašanja ni dobiti odgovor, temveč zavedati se, po čem sprašujemo. Vprašajte se torej, kako je lahko še boljše. In vzemite si nekaj časa, da se zabavate vsak dan. Če imate najhujši dan svojega življenja, pa si še enkrat počasi in temeljito preberite tri čudovita orodja Access Consciousness, ki jih lahko preprosto uporabljate v vsaki situaciji.


Če želite izvedeti kaj več, je v naši spletni knjigarni na voljo knjiga z naslovom Bodi ti, spremeni svet.


Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Ane, Hiša radosti.