Narava je polna zdravilnih zelišč iz katerih lahko naredimo marsikateri pripravek. Že sam sprehod po prostranih poljih, travnikih in poteh človeka fascinira, zdravljenje z zdravilnimi zelišči pa vodi do izkušenj, ki človeka preoblikujejo in naredijo močnejšega.

Nekaj tega znanja je z nami delila tudi Terezije Nikolčič, prva uradna zeliščarica v Sloveniji, v svoji knjigi Čaji dobre misli Terezije Nikolčič.

Tinkture

Tinkture so zelo občutljivi in zelo koncentrirani preparati, zaradi vsebovanega alkohola pa tudi dolgo obstojni. V praksi navadno vzamemo na primer 10 gramov drobno zmletih ali zrezanih zelišč in 100 gramov alkohola, ker pa zelišča vase vpijajo tudi alkohol, moramo doliti toliko alkohola na zelišče, da dobimo v končni fazi 1 dl tinkture. Tinkturo uživamo po kapljicah, ki jih kanemo na kocko sladkorja ali jo razredčimo z vodo. Nekatere masiramo na obolelo mesto, na primer arniko, ki jo je treba razredčiti: en del arnike in deset delov alkohola ali vode (opomba: arnika ni za notranjo uporabo!).

Tinkturo namakamo najmanj 15 dni v temnem kraju, dobro zaprto v steklenem kozarcu, in vmes večkrat pretresemo. Po končanem namakanju jo dobro stisnemo, lahko na prešo, in prefiltriramo. Trikrat dnevno pijemo od 15 do 20 kapljic.

Postopek priprave

V lekarni kupimo 95-odstotni etanol alkohol.

- Da dobimo 20-odstotni alkohol, v litrsko steklenico nalijemo 210 ml 95-odstotnega etanol alkohola in dolijemo prekuhano vodo.

- Da dobimo 40-odstotni alkohol, v litrsko steklenico nalijemo 410 ml v lekarni kupljenega 95-odstotnega etanol alkohola in dolijemo prekuhano vodo.

- Da dobimo 70-odstotni alkohol, v litrsko steklenico nalijemo 720 ml v lekarni kupljenega 95-odstotni etanol alkohola in dolijemo prekuhano vodo.

- Po istem postopku lahko pripravljamo v domačem žganju ali cvetu (prvi pritok pri žgajekuhi), vendar tukaj velja opozorila, da cvet ni primeren za notranjo uporabo. Pri zeliščih, ki vsebujejo eterična olja, ki so bolj topna v alkoholu, uporabljamo 70-odstotni alkohol. Pri zeliščih, ki so topna v vodi (vsebujejo sluzi in glikozide), zadostuje 30-odstotni alkohol.

- Za te recepte uporabimo suha zelišča – pri svežih količino podvojimo in jih namakamo v absolutnem 95-odstotnem alkoholu. Zato ne bo odveč, če povemo, kje se posamezna zelišča najbolje izlužijo. Če želimo še bolj koncentriran preparat, zelišča ponovno namočimo.

Nekaj primerov, kje se izlužijo učinkovine

- Eterična olja (arnika, poprova meta, melisa, sivka ...) se topijo v 70-odstotnem alkoholu.

- Grenčine (encijan, artičoka, tavžentroža ...) se topijo v 30-odstotnem alkoholu in v vodi.

- Alkaloide (tujon, žajbelj, vratič ...) v 90-odstotnem alkoholu in zelo malo v vodi.

- Sluzi (slez, lišaji, laneno seme ...) so topne v vodi, prav malo v alkoholu.

- Glikozidi (glog, srčnica ...) so topni v vodi in v 30-odstotnem alkoholu.

Krepčilna vina

Narezane liste, korenine, plodove in cvetje 14 dni namakamo v dobrem rdečem vinu (teranu) ali belem vinu. Navadno uporabimo 50 gramov zelišč na liter vina. Pripravek naj stoji v temnem prostoru. Večkrat pretresemo in na koncu precedimo. Pijemo po šilce dnevno. Najboljši je pripravek s konjakom in vinjakom. Zeliščno vino in konjak namreč pomagata pri hitrejši ozdravitvi, operirance po hudi in težki bolezni hitro postavita na noge.

Likerji

Priprava:

Vzamemo kozarec za vlaganje. Uporabimo eno samo ali več zelišč skupaj, ki so lahko sveža ali suha in aromatična ter ne preveč grenka. Namakamo jih v domačem žganju ali v 50-odstotnem etanol alkoholu. Namakamo dva meseca, da se sestavine izlužijo. Obvezno dodamo rumeno lupino pomaranče (bela greni) – ta naj bo suha, da se ne razkroji prehitro. Med namakanjem obvezno vsak dan pretresemo. Po končanem namakanju precedimo in po okusu dodamo sladkorno raztopino. Pustimo še 14 dni, da se sestavine dobro premešajo.

Grenčine

Pripravljamo po istem postopku kot likerje, samo naj bo več zelišč, ki vsebujejo grenčine, in manj sladkorja. Grenčine uporabljamo kot aperitiv pred jedjo. Spodbujajo tek, nas razveseljuje in obenem krepijo organizem.

Zeliščna olja

Nekatera zelišča so topna v olju; na primer vitamin, ki ga vsebuje korenje, se topi v maščobi.

Recept za šentjanževo olje

Potrebujemo:

200 gramov svežega cvetja šentjanževke

1 liter olivnega olja

Oboje damo v kozarec za vlaganje, tako da olje popolnoma prekrije zelišče. Pokrijemo z gazo in za 4 dni damo na sonce, da povre. Nato zapremo s pokrovom. Tako pustimo 6 tednov in vmes večkrat pretresemo. Dvakrat precedimo in nalijemo v stekleničke. Olje mora biti vinsko rdeče barve.

 

Dandanes nam je na voljo skoraj neomejena količina podatkov o ljudski medicini in zeliščarstvu, ki je dnevno na dosegu konic prstov. Nekaj teh podatkov lahko najdete v knjigi Čaji dobre misli Terezije Nikolčič, ki je slovenska uspešnica, prodana že v več kot 5000 izvodih in na voljo tudi v naši spletni knjigarni.