Hvaležnost

Že ko ste v fazi prebujanja, pomislite na vse, za kar ste lahko hvaležni. Ni že samo to, da ste se prebudili, dovolj velik razlog za hvaležnost?

Pol litra mlačne vode

Pomena pitja vode se običajno ne zavedamo dovolj. Človeško telo je sestavljeno iz minimalno 60 odstotkov vode, pri starejših ljudeh nekaj manj, pri mlajših pa nekaj več. Svoje zdravje lahko primerjamo z vrtom. Če ga ne zalivamo, se bodo rastline posušile. Ni treba kaditi, da bi škodili svojemu zdravju – škodimo mu tudi, če ne pijemo zadosti vode. Veliko ljudi je ponosnih na to, kako malo pijejo. Človek ni kaktus, zapomnite si to in ne pozabite piti vodo.

Če povzamemo: na 25 kg telesne teže je treba popiti liter vode. Tako si lahko sami izračunate, koliko je potrebujete. In če zjutraj začnete s tremi kozarci vode, boste čez dan brez večjih težav popili zadostno količino vode.  

Izvajajte vaje Vrelec mladosti

Jutranja vadba podaljša nočno izgorevanje maščob. Zjutraj na tešče so priporočljive lahke aerobne vaje, ki spodbudijo krvni obtok, nas poživijo in v pljuča dovedejo kisik. Če boste takoj zjutraj pretiravali z vadbo, bo vaše telo začelo porabljati mišično maso za proizvodnjo energije. Posledično bo maščoba ostajala prilepljena na vaše telo.  

Pogosto naredimo spremembo šele takrat, ko nas življenje »pahne« čez rob. Takrat se v nas prebudi bojevnik, ki nas popelje do novih znanj, nove energije in predvsem do odločnosti, da je treba nekaj spremeniti. Tibetanske vaje oziroma vaje Vrelec mladosti so vaje za pomlajevanje telesa. Z njimi se sicer ne izognemo smrti, temveč povečamo kakovost svojega življenja. Prvo zadovoljstvo bo že to, da takoj zjutraj sebe postavimo na prvo mesto – najprej poskrbimo zase, potem pa za svet. Svet lahko počaka!

Pri Vrelcu mladosti je pomembno troje:

 1. dihanje – najbolje z zaprtimi očmi,
 2. pozitivne misli, ki jim lahko verjamete,
 3. stiskanje mišic medeničnega dna.

Z vadbo telo postane odpornejše, okrepijo se mišice medeničnega dna, izboljša se delovanje prostate, prekrvavitev mišic, kosti in sklepov, obenem pa se lažje soočite s stresom. Ker ste že zjutraj polni energije, ste čez dan bolj sproščeni.  

 

Prva vaja: Zavrtite se v smeri urinega kazalca.

Druga vaja: Ležite na hrbtu ter hkrati dvigujete glavo proti prsim in iztegnjene noge do pravega kota (vdihnete ob dvigu nog, izdihnete ob spustu).

Tretja vaja: Pokleknete, roke položite zadaj na stegna, nato izdihnete na prsi in ob vdihu močno upognete hrbtenico nazaj (vdihnete, ko upognete hrbtenico; izdihnete, ko jo zravnate).

Četrta vaja: Sedete na tla in roke položite ob bok. Dvignite zadnjico, glavo upognite močno nazaj in naredite nekakšen most (vdihnete, ko se dvigujete; na vrhu zadržite sapo in ob spustu izdihnete).

Peta vaja: Postavite se podobno, kot bi želeli narediti sklece. Oprite se na roke in poskusite stopala čim bolj poravnati s tlemi (ob dvigovanju vdihnete; ob spuščanju izdihnete).

 

Predstavljajte si, da z vsakim izdihom iz vas odteka vsa slaba energija in napetost; z vsakim vdihom pa sprejemate novo energijo. Vdihnete vedno skozi nos, izdihnete pa skozi usta.

Med izvajanjem vaj nadzorujte tudi svoje misli. S prsti na rokah štejte ponovitve, obenem pa razmišljajte o stvareh, ki vas veselijo in za katere ste hvaležni. Mislite:

 • Vdihavam življenje, izdihavam strah.
 • Vdihavam svetlobo, izdihavam jezo.
 • Vdihavam ljubezen, izdihavam tesnobo.
 • Vdihavam mir, izdihavam bolezen.
 • Danes poteka vse gladko in hitro.
 • Danes me čaka čudovit dan!

Ljudje, ki redno izvajajo Vrelec mladosti, se dejansko pomladijo in skrijejo kar nekaj let. Kar pa je najbolje: pomladijo se tudi »od znotraj«. Izvajate jih lahko vsak dan, so zastonj, zelo učinkovite in enostavne. Vrelec mladosti oziroma vaje pet Tibetancev vas bodo prenovile in napolnile z novo voljo in energijo.

Pojejte zdrav zajtrk

Prazen žakelj ne stoji pokonci. To je dejstvo. Če zjutraj celicam damo to, kar potrebujejo, bomo cel dan polni energije. Nekaj predlogov za zdrav zajtrk:

 • ržen kruh, sir z manj maščobe, vložene gobice,
 • melona, pršut, pest mandljev,
 • banana, 3 dl navadnega jogurta,
 • ananas, pest lešnikov, skuta,
 • skuta, avokado, pest orehov,
 • pest mandljev, navadni jogurt, kos sira z manj maščobe, svež korenček,
 • kuhano jajce, paradižnik in nekaj namočenih mandljev,
 • jogurt in navadni ovseni kosmiči,
 • skuta z avokadom, vložena paprika,
 • smuti: 2 dl jogurta, šop svežega peteršilja, ščepec soli, pol avokada, nekaj namočenih mandljev in voda.

Tako, sedaj se dan lahko začne. Najprej poskrbite zase, potem pa za svet. Če boste vsak dan naredili te tri preproste stvari, bo svet lepši. Zanje potrebujete 15 minut več kot običajno, ta naložba vase pa se bo poznala čez ves dan, saj bo že zjutraj energija stekla v pravo smer. Z jutranjo rutino se začne ljubezen do sebe – ker se imate radi in se cenite.


Več si lahko preberete v knjigi Ko imajo hormoni žur, ki je na voljo v naši spletni knjigarni.


Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Minke Gantar, avtorice knjige Ko imajo hormoni žur.