Masaža

Masaža obraza

Videz vašega obraza je osnova za prvi vtis, ki si ga opazovalec izoblikuje. Dober pretok energije či daje obrazu privlačno osebno energijo. Če ga boste masirali s či, bo koža sijoče žarela in bila bolj mladostnega videza: to je občutno učinkovitejši lepotni postopek kot večina dragih krem ali drugih kozmetičnih izdelkov. Ko masirate obraz, je dobro, da se zavedate številnih mišic, ki so v njem.

Mnogo meridianov poteka čez obraz ali se v njem zaključi, povezujejo pa številne organe in telesne dele s predeli obraza. Ko se na meridianih ustvarijo zamaški, to zavre pretok energije či in povzroči slabo prekrvavitev, kar oslabi pravilno delovanje povezanih delov. Či samomasaža obraza odpravlja zapore ter izboljšuje zdravje organov in drugih predelov.

Postopek či masaže obraza

Masaža obraza se prične s splošnimi pripravami in dviganjem či do dlani in obraza, kot je opisano v prvem poglavju. Predel zadnjika, ki ga morate pokrčiti, je sredina in prednji del. Nato sledite naslednjim korakom:

1. Šest- do devetkrat si obrišite čelo z ene strani do druge, pri tem pa izmenjujte roki.

2. Obrišite osrednji del obraza od obrvi do konice nosu. Gibe izvajajte izmenično z levico in desnico, obrišite z ene strani na drugo ter nato navzgor in navzdol.

3. Obrišite spodnji del obraza od nosu do brade. Izmenično uporabite obe roki, obrišite z ene strani na drugo ter nato navzgor in navzdol.

4. Ponovite postopek, s katerim energijo pošljete v dlani. Vdihnite, pokrijte ves obraz z dlanmi in ga masirajte. Pogladite navzgor, da boste zmanjšali gube. Izdihnite in sprostite obraz. Oddahnite si in se nasmehnite obrazu, dokler ne začutite, kako vas prične ščemeti od toplote.

5. Z drugim členkom kazalca masirajte sredino čela od središča do senc.

6. S členkoma obeh kazalcev masirajte sence in čelo. S krožnimi gibi sence najprej masirajte v smeri urinega kazalca, nato še v nasprotni. Nato drgnite z enakimi krožnimi gibi od sredine čela vse do senc deset- do dvajsetkrat. Te vaje bodo ublažile glavobole v prednjem delu glave in sencah. Poiščite vsa razbolela mesta in jih masirajte, dokler bolečina ne izgine.

Masaža oči

Oči so okna duše. Povezane so s celotnim živčevjem, zaradi česar so še posebej pomembne. Po taoističnem prepričanju so oči organ energije jang, ki usmerja ves pretok či v telesu. Različni predeli oči so povezani z različnimi organi v telesu, zato razkrijejo zdravje celotnega organizma: že samo s pozornim pogledom vanje lahko razberete, kateri organi so slabotni ali polni strupenih snovi. V današnjih časih ljudje organ vida uporabljajo mnogo bolj kot v preteklosti, saj z njimi berejo, gledajo televizijo in delajo z računalniki, drugimi elektronskimi napravami in mikroskopi. Zato se hudo naprezajo, kar omogoči večji količini energije z njimi povezanih organov, da odteka. Z masiranjem oči boste vitalne organe ponovno napolnili z energijo.

Postopek masaže oči

Začnite s splošnimi pripravami ter dvignite či do dlani in obraza, pri tem pa krčite sredino ter levo in desno stran zadnjika. Ko se dlani in obraz segrejejo, usmerite či v obe očesi, dokler ne začutite, da sta se napolnili z energijo.

1. Zaprite oči. S konicami prstov nežno masirajte očesni zrkli preko zaprtih vek, zaokrožite šest- do devetkrat v smeri urinega kazalca, nato še šest- do devetkrat v nasprotni smeri. Nato nežno masirajte predel okrog vek prav tolikokrat. Zavedajte se bolečih mest in jih masirajte, dokler bolečina ne izzveni. Še posebej se posvetite notranjima in zunanjima kotičkoma. Težave z očmi boste olajšali z masiranjem točk na meridianu žolčnika. Vendar pa očesnih kotičkov nikar ne masirajte pregrobo, saj se sicer lahko povesijo. Masažo zaključite z gibom navzgor.

2. Povlecite veki, da boste povečali pretok. S palcem in kazalcem nežno uščipnite in povlecite veki stran od zrkel, nato ju spustite. To naredite šest- do devetkrat.

3. Masirajte očesni jamici, tako da pokrčite kazalec in s spodnjim delom drgnete zgornje in spodnje kosti jamic šest- do devetkrat.

4. Nato potočite solzo, kar bo oči okrepilo. Izprožite kazalec in ga držite dvajset centimetrov pred očmi (ali na steno meter in pol do dva stran postavite piko). Zastrmite se vanj, ne da bi pomežiknili, dokler se vam ne zdi, kot bi v očeh gorel ogenj. Taoisti verjamejo, da ta tehnika preko oči izžge strupe v telesu.

5. Pošljite či v oči, tako da drgnete dlani eno ob drugo, dokler jih ne segrejete, nato oči zaprite in jamici pokrijte z njimi. Občutite, kako oči srkajo či iz dlani. Šest- do devetkrat zaokrožite z zrkli, najprej v smeri urinega kazalca in nato v nasprotni.


Povzeto po knjigi Mantaka Chie, Či samomasaža. Njegove knjige lahko delno prelistate in kupite tukaj.