Menstruacija

Naš ciklus ima štiri glavne faze, ki jih je mogoče razložiti tako, da jih ponazorimo s štirimi glavnimi ženskimi arhetipi (ali vzorci energije) in fazami življenja. 

Devica

Deviški del nas se pojavi po prenehanju menstrualne krvavitve, ko se stena maternice obnovi. Devica je polna nedolžnosti, energije in potenciala. Počuti se dobro v svojem telesu – po temnih dneh v času krvavenja se počuti spogledljivo, seksi in lažjo. Njene zmožnosti za spočetje in gestacijo se šele vzpostavljajo in jih še ni. Na tej točki svojega ciklusa se počuti prosta menstruacije – je devica v tradicionalnem pomenu besede – ženska sama po sebi.

Mati

Čas ovulacije in morebitne zanositve predstavlja Mati, ki ima sposobnost vzgojiti novo življenje. Njena plodna maternica je topla in mehka. V tem času se ženska običajno počuti ljubeče in uživa v dajanju sebe v celoti, bodisi tako, da postane mati otroku, bodisi v svoji karieri, ustvarjalnosti ali ustvarjanju doma. Ovulacija simbolizira sposobnost dati in ohranjati življenje ter poln razmah življenja ženske.

Čarovnica/Divja ženska

Predmenstrualna faza prinese prehod od svetlobe, zunanjega dela našega ciklusa, v temno notranjo fazo. Progesteron in estrogen plešeta skupaj in ustvarita dinamična nihanja. Divja ženska pleše čaroben ples med mogočnimi navali ustvarjalnosti in čustvenimi nevihtami. Sčasoma se naučite, kako se ta mogočna energija izkoristi in kdaj jo je treba uničiti, kako lahko svojo upravičeno jezo izrazite in kdaj se morate zazreti vase in razmisliti.

Modra ženska

Modrost se pojavi v pozni predmenstrualni fazi in času krvavitve. Ta arhetip je lahko modra ženska ali destruktivna čarovnica, odvisno od tega kako se spopade s tem obdobjem. Njeno razpoloženje se poslabša in zapre se vase, postane bolj tiha, razmišljujoča in bolj v stiku s sanjami. Manj je aktivna in potrebuje več počitka. Nobene potrebe nima ugajati drugim in živi v skladu z lastno notranjo modrostjo ter smernicami. Kadar se ženska nauči umakniti se in dovoliti svojim vizijam, da privrejo na dan iz globin, ter zaupati svoji modrosti, je to obdobje zelo darežljivo tako zanjo kot za njeno skupnost. 

Vsaka faza je pomembna

Živimo v kulturi, ki časti Devico, njeno privlačno telo in brstečo seksualnost. V kulturi, ki na stranski tir postavlja Mater ter ne praznuje ali časti nosečnosti , rojstva in vzgoje otrok. Kulturi, ki se boji moči Čarovnice, ki se obrača stran od modrosti starejših in ne pozna vrednosti refleksije in sanj.

Moramo si vzeti čas, da počastimo del sebe, ki je materinski in neguje; tisti del nas, ki hrepeni po dekliškosti, svobodi in osredotočenosti nase; modro žensko, ki leti na krilih, polnih modrosti, in erotično čarovnico, ki lahko začara in ustvari čarovnijo. Naši ciklusi nam omogočijo, da se preizkusimo v vsaki od teh vlog ter izživimo skrite dele svoje psihe.

Več lahko izveste v knjigi Modrost ženskega telesa, ki je na voljo tukaj.