David in Eli, vidva sta par že kar nekaj časa, kajne?

Deset let v tem življenju. Vse ure v dnevu preživiva skupaj, vse dni v tednu in tudi vse, česar se lotiva, je skupni projekt. V realnosti je to 30 let. (Smeh) A številke niso pomembne. Glavno vprašanje je, kako kakovostno preživljamo skupni čas. Saj je čas vse, kar imamo. Oba močno čutiva, da se pred desetimi leti nisva srečala prvič. Kljub prostranosti vesolja se redno srečujeva in vedno znova kaj ušpičiva skupaj.

Se ljudje kdaj obregnejo ob vajino starostno razliko?

Večinoma si ne upajo nič reči. Razlika v letih v resnici pomeni, da se združijo modrost in izkušnje zrelih let z energijo in zanosom mladosti. To ustvari izjemno dinamičen odnos, tako na osebnem področju kot v terapevtskem smislu: pogosto namreč rečejo, da sva agenta za spremembe oziroma njihova sprožilca.

David, vi prihajate iz Avstralije. Kaj menite o posplošenih opisih narodov? Se res da človeka oceniti zgolj, sodeč po tem, kje živi in odrašča?

Na splošno nas okolje, v katerem živimo in odraščamo, zelo oblikuje. Okolje pomeni družino, dom, kulturo pa tudi genetiko. Ti dejavniki definirajo značaj, ki pa ni omejen s tem. Ves čas se namreč razvijamo in rastemo, jaz sem krasen primer za to. Moje okolje se je precej razlikovalo od okolja Slovencev. A sem se od samega začetka prihoda v Slovenijo tu počutil bolj doma kot kjerkoli drugje. Poznate tisti občutek, da nekam spadate? Ne glede na jezik in kulturo sem uglašen s slovensko psiho in duhom.

Imata ogromno izkušenj z ljudmi, ki jim pomagata. V kakšnih situacijah se največkrat obrnejo na vaju?

Ljudje se na naju obračajo, ko začutijo neskladje oziroma konflikt med tem, kdo so, in tem, kdo bi radi bili. Torej konflikt med strastmi, pričakovanji ter realnostjo. Sprva ga večinoma ignorirajo. In največkrat počakajo, da se jim zgodi osebna drama, dobijo diagnozo, izgubijo službo ali ljubljeno osebo ipd. Šele takrat so pripravljeni priznati razsežnosti konflikta v sebi, zato poiščejo pomoč.

Kako pa jim pomagata?

Pomagava na različnih ravneh: fizično, čust veno, družinsko ali duhovno. Na pomoč priskočiva tako, da ljudem najprej razširiva zavedanje o tem, kdo so in kako delujejo. Postaviva jim ogledalo, da se zagledajo. Sčistiva njihova očala in poskrbiva za jasno sliko, da spregledajo, kaj je prav ter kaj je resnično. Potrebna sta še nekaj motivacije in osebna preobrazba. Na naslednjo stopnjo svojega obstoja človek preide korak za korakom.

Imamo v naših glavah veliko omejitev? Lahko naštejeta nekaj zelo pogostih in uničujočih?

Seveda jih imamo, a vse je odvisno od trenutne stopnje zavedanja. Prva omejitev je pasivnost ali pomanjkanje akcije: ljudje čakajo, da se bo nekaj spremenilo, kar bo izboljšalo njihovo stanje. Ne zavedajo se, da se življenje zgolj odziva na nas. Če živimo točno tako kot do zdaj, bomo imeli in ostali točno to, kar imamo in smo danes. Treba je zavihati rokave in se lotiti sprememb. A kaj, ko nas pri tem pogosto ovira lenoba. Lažje je prevzeti mentaliteto žrtve in se smiliti samemu sebi.

Naslednja omejitev so prevelika pričakovanja. Pomembnih premikov ne dosežemo z nenadnimi spremembami – uspe nam lahko le korak za korakom. Ko izberemo eno stvar, ki nas moti, in delamo na tem področju vsak dan po malem. Skrivnost uspeha je v dnevni rutini. Mnogi ljudje pa imajo svoja krila zvezana zaradi iskanja perfekcije. Te nikoli ne bomo dosegli. Mislimo, da smo lahko srečni šele, ko bo življenje točno tako, kot smo si ga zamislili. Ne čakajte, da bo vse perfektno, preden začnete uživati.

Kdaj vemo, da moramo nekaj v svojem življenju spremeniti?

Zdaj. To je univerzalni odgovor, vedno smo lahko še boljši. V mladih letih se vključimo na samodejni program. Prepoznavanje in spreminjanje vtisnjenih vzorcev sta torej nujna, da nehamo živeti kot roboti in se približamo lastni resnici ter delujemo iz sebe. Če se želite izboljšati, se najprej nehaj te pri toževati. Čeprav živimo v času obilja, se še vedno obnašamo po programih pomanjkanja.


Povzeto po članku iz revije Karma+, avtorice Lare Jelen.