Za veliko podjetij je božič orodje komercializacije. Če smo pozorni na reklame in filme v času božiča, lahko opazimo, kako spretno povezujejo idejo božične radosti in družinske povezanosti z darili oziroma materialnimi dobrinami. Posredujejo nam idejo, da je podarjanje daril izredno pomembno in da nam bodo določeni izdelki pričarali pravo božično vzdušje. Skušajo nas prepričati tudi, da je podarjeno darilo merilo odnosa, ki ga imamo z določeno osebo. Izbira darila po vsem tem preneha biti užitek in postane breme. Kaj torej lahko naredimo, da si božično nakupovanje olajšamo?

 

Darila načrtujemo vnaprej

Naše odločitve so večinoma boljše, ko jih sprejmemo vnaprej, kot takrat, ko jih sprejmemo na licu mesta. To lahko enostavno opazimo pri svoji prehrani. Če danes načrtujemo jutrišnje kosilo, bo naša odločitev bolj premišljena. Najverjetneje bomo izbrali jed, ki je bolj zdrava, raznolika in finančno ugodnejša kot v primeru, da se odločamo šele takrat, ko smo že lačni. Naše odločitve so torej boljše, kadar jih sprejmemo vnaprej. To velja tudi za nakupovanje daril. Koristno si je vnaprej pripraviti seznam idej daril za posamezno bližnjo osebo. Razmislimo tudi, koliko smo pripravljeni za posamezno darilo odšteti. Na ta način bistveno zmanjšamo verjetnost impulzivnih nakupov.

 

Pozorni smo na svoja čustva ob nakupovanju

Raziskave kažejo, da naša čustva močno vplivajo na odločitve, ki jih sprejemamo med nakupovanjem. Kadar smo ob nakupovanju nejevoljni, smo pogosto tudi s samim nakupom oziroma izbranim darilom manj zadovoljni. Impulzivni nakup je koristno preložiti. Če se da, ga preložimo za nekaj dni, v nasprotnem primeru pa vsaj za pol ure. V tem času je dobro z nakupovanjem za nekaj časa prekiniti. Privoščimo si lahko kratek sprehod na svežem zraku ali pa se spočijemo ob skodelici kave. To nam omogoča, da v miru presodimo smiselnost nakupa.

 

Plačujemo z gotovino in si beležimo svoje izdatke

Raziskave so pokazale, da potrošimo manj, če plačujemo z gotovino, kot če plačujemo s kartico. Zelo priporočljivo si je svoje izdatke za darila tudi beležiti, saj bomo imeli tako boljši pregled in nadzor nad denarjem, ki ga namenimo za darila.

 

Podarjamo izkušnje, ne predmete

Ena izmed študij je razkrila, da nas bolj kot nove stvari osrečujejo izkušnje. Na nove stvari se hitro navadimo, medtem ko nas izkušnje bogatijo in povezujejo z drugimi. Kasneje se jih tudi radi spominjamo. Namesto daril tako raje podarimo izkušnje. Bližnjim lahko recimo podarimo lastnoročno izdelano vabilo na zabaven izlet, ki ga organiziramo sami, ali pa vstopnice za koncert ali gledališče.

 

Ustvarjamo si svoj božič

Božični filmi in reklame nam običajno pravijo, da za vesel božič potrebujemo dve ključni božični sestavini: darila in obilo hrane. Temu seveda lahko sledimo, če nam to ustreza. Lahko pa si ustvarimo tudi povsem svojo božično tradicijo, ki poleg morebitnega verskega udejstvovanja temelji tudi na druženju, ustvarjalnosti in igrivosti.

Lahko se recimo dogovorimo za igro, imenovano skrivni Božiček, kjer med domačimi izžrebamo, kdo komu kupi darilo. Na ta način vsak prejme in kupi le eno darilo. Poleg tega, da nas igra spodbudi k manjši potrošnji, je lahko tudi zelo zabavna, ko ugibamo, kdo je naš skrivni Božiček.

Svoj fokus lahko z daril in božične pojedine preusmerimo tudi na druženje. Marsikatera družina si za božič ustvari zanimive in ustvarjalne igre. Ena izmed takih iger je igra »Čez pet let«. Vsak član družine že pred božičem razmisli, kaj si želi čez pet let. Razmisli, kakšno življenje želi imeti in nato ustvari pripomočke, s katerimi bo drugim domačim pokazal, kako bo takrat živel. Če želimo biti čez pet let poročeni, si lahko recimo iz papirja ustvarimo poročni prstan. Če želimo veliko potovati, na fotografije krajev, kamor bi radi šli, prilepimo svojo izrezano fotografijo. Za božič se nato del večera pretvarjamo, da se piše leto 2022 in družinskim članom z navdušenjem predstavimo, kakšno je naše življenje. Govorimo v sedanjiku. Poleg tega, da je igra zabavna, nas spodbudi tudi k razmišljanju, kaj si želimo in k postavljanju ciljev. Igro lahko tudi prilagodimo ali pa si izmislimo povsem svojo igro.

Ustvarimo si lahko recimo tudi igro izražanja hvaležnosti za dogodke in ljudi ali pa igro, kjer vsak družinski član drugemu članu na list papirja anonimno napiše, kaj mu je pri njem všeč.

Če smo radi ustvarjali, lahko za božič priredimo tudi krajšo dramsko igro ali pa sestavimo pesem, ki na humoren način povzema dogodke preteklega leta.

Četudi božič morda preživljamo sami, lahko raziščemo, kako ga narediti čim bolj prijetnega. Do sebe smo prijazni tako v svojih mislih kot v dejanjih. Pripravimo si lahko svojo najljubšo jed, si pričaramo vzdušje, v katerem se dobro počutimo, in počnemo stvari, v katerih uživamo.

Pogost razlog, zakaj nam je božič všeč, se skriva v dejstvu, da za božič marsikdo podoživi občutke čarobnega navdušenja, ko je kot otrok čakal Božička in nato z igrivo radovednostjo odpiral darila. To ni čas, ki bi ga morali preživeti v stresu zaradi nakupovanja dragih daril ali večurnega garanja za štedilnikom. To je čas, ko si ne glede na vsakdanje skrbi lahko dovolimo biti tudi igrivi, spontani in navdušeni. Je čas, ko v svoje življenje zopet vnesemo malce čarobnosti.

Če še ne veste, kaj bi podarili svojim najdražjim, je knjiga vsekakor eno izmed najlepših daril. Pobrskajte po našem izboru najboljših knjig za boginje tukaj, bogove tukaj, modrece tukaj in malčke tukaj. :)

Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Katje Z. Istenič, psihologinje in terapevtke.