Anand Kalaskar

V Indiji imate že kar nekaj let ministrstvo Ayush. S čim se ukvarja?

Anand Kalaskar: Ayush je okrajšava ministrstva za ajurvedo, jogo, naturopatijo, unani, siddho in homeopatijo. Njegov glavni namen so razvoj, poučevanje in preučevanje omenjenih ved ter drugih avtohtonih medicinskih sistemov.

Ste predstavnik Ayusha v Sloveniji. Kaj je vaše poslanstvo?

Anand Kalaskar: Obstaja kar nekaj konkretnih nalog in ciljev. Med drugimi želimo v tujini spodbujati akademske in skupne raziskovalne dejavnosti s področja ajurvede, razviti kakovostne standarde za njeno poučevanje v tujih izobraževalnih institucijah in ustvariti zavedanje, kakšno moč ima ajurveda pri soočanju z različnimi boleznimi. V ta namen na univerzah v tujini izvajamo akademske in raziskovalne dejavnosti s področja indijske medicine. Na željo univerze pripravimo tudi kratke ali srednje dolge tečaje za tamkajšnje zaposlene. Za državo gostiteljico in sosednje države želimo biti kredibilen vir informacij, povezanih z ajurvedo, in v ta namen organiziramo tudi kar nekaj delavnic in tečajev.

Na dnevu ajurvede ste predavali o pomenu dnevne rutine za dolgo življenje. Je zelo pomembno, kako preživljamo svoj vsakdan?

Anand Kalaskar: Vsakič ko kupimo nov stroj, napravo ali inštrument, zraven dobimo navodila in informacije za uporabo. Če uporabljamo pripomoček v skladu z določenimi smernicami, si s tem zagotovimo, da nam bo dobro in predvsem brez zapletov ali okvar služil optimalno obdobje. Enako velja za najdragocenejši stroj, to je naše telo. Če živimo v skladu z navodili ajurvede v dinačarji (dnevnem režimu), lahko živimo zdravo življenje brez kakršnihkoli bolezni. Na ta način nam postaneta dosegljivi tako kvantiteta kot kvaliteta življenja. Živeti življenje po dinačarji pomeni spoštovati naravo in ji slediti. Kadar pa ji nasprotujemo, bo ona nasprotovala nam.

Kaj bi morala biti prva stvar, ki jo napravimo zjutraj?

Anand Kalaskar: Kot prvo je dobro vedeti, da bi se morali zbujati 90 minut pred sončnim vzhodom. Takrat moramo najprej svojo pozornost nameniti temu, ali je našemu telesu uspelo prebaviti hrano, ki smo jo zaužili prejšnji dan. Če občutimo znake, da hrana ni bila uspešno prebavljena, na primer težo telesa, letargijo, lenobo, šibkost ali občutek, da še ne bi vstali, je priporočljivo, da nazaj zaspimo do takrat, ko se bomo počutili lahkotne, energične in pripravljene vstati. Ko človek občuti energičnost po dobrem nočnem spancu, pa bi moral vstati, sesti in najprej po požirkih spiti kozarec ali dva mlačne vode. To je treba storiti, še preden si umijemo zobe.

Kakšno dnevno rutino torej svetujete za dolgo življenje?

Anand Kalaskar: Takšno, ki jo narekuje dinačarja, torej zgodnje zbujanje, sledenje klicu narave, skrbno nego zob in ustne votline, grgranje olja (vsaj dvajset minut grgramo kakovostno olje in ga nato obvezno izpljunemo, saj se bodo v tem času v njem zbrali strupi iz vsega telesa!), nego nosu in oči, zmerno telesno aktivnost in še bi lahko našteval. Morda velja posebej izpostaviti naslednje štiri nasvete:

1. Ko se zjutraj zbudimo, najprej v sedečem položaju po požirkih spijmo kozarec mlačne vode. To storimo, še preden si umijemo zobe.

2. Čas prehranjevanja je treba natančno določiti. Najtežji obrok, ki sestoji iz 50 odstotkov potrebnega dnevnega vnosa, bi morali zaužiti v roku dveh ur in pol po sončnem vzhodu. Zmerni obrok (30 odstotkov dnevnega vnosa) naj bo rezerviran za sredino poldneva, lažji obrok (20 odstotkov dnevnega vnosa) pa je priporočljivo zaužiti uro pred sončnim zahodom. Za vsak obrok si je treba vzeti čas in ga pojesti v miru ter v sedečem položaju. Preden hrano pogoltnemo, jo prežvečimo 32-krat.

3. Vodo pijmo eno uro pred obrokom in eno uro in pol po vsakem obroku. Med obroki sicer lahko pijemo vodo, a le po požirkih. Tudi sicer je priporočljivo piti vodo po požirkih in v sedečem položaju. Idealno je, če je mlačna.

4. Nikoli ne pijte hladne vode ali napitkov iz hladilnika. Tudi uživanje hladne hrane iz hladilnika ni dobro za zdravje. Še posebej pa si je dobro zapomniti, da po zaužitem obroku ne smemo piti hladne vode. Ta namreč šibi agni, naš prebavni ogenj.


Povzeto po članku iz revije Karma+, avtorice Lare Jelen.