BOGATEJŠI OD 75 ODSTOTKOV LJUDI NA SVETU

Skoraj vsakdo izmed nas ima udoben in varen bivalni prostor. Skoraj vsakdo ima svoj avtomobil, računalnik, prenosni telefon. Večina izmed nas si kupuje nove in ne rabljenih oblek, kar je za mnoge narode v svetu prestiž. Skoraj vsakdo izmed nas gre vsaj enkrat v letu na morje, v gore ali v toplice. Skoraj vsakdo si vsaj dvakrat letno privošči kosilo ali večerjo v restavraciji in gre vsaj enkrat mesečno v gostilno na kavo. Vse to so za večino narodov po svetu nedosegljive dobrine. Kamor koli sem potovala, so bili ljudje presenečeni, kako premožni smo Slovenci, da imamo vse to. Z njihovega zornega kota smo tu materialno bogataši.


NEPRECENLJIVE LEPOTE SLOVENIJE

A dostopnost materialnih dobrin ni tisto, kar me kljub mnogim potovanjem še vedno močno in vedno bolj drži v Sloveniji. Kar je res neprecenljivega pomena, je naša narava, ki nas obdaja, varnost mest, čistoča okolja, svežina zraka…

 • Imamo izrazite letne čase. Kako lepo je spremljati to magičnost nenehnega spreminjanja narave.

 • Poglejte vse zelenje, gore in doline, morje in jame, jezera in slapove, ki jih imamo na dosegu roke …

 • Imamo čist zrak. To sem zares opazila šele ob prvem koraku na slovenska tla po kratkem bivanju v Šanghaju, kjer sem zaradi nevajenosti smoga težko dihala sredi sicer izjemnega mesta.

 • Sredi noči se lahko brez strahu sprehajamo po ulicah glavnega mesta. Le redko kje v svetu si to lahko privoščijo. Naše okolje je zelo varno – stvar, ki jo ceniš šele takrat, ko nekaj časa bivaš v okolju, kjer je strah na ulicah vsakdanjost.

 • Slovenci imamo kar nekako v krvi čistočo in urejenost. Zato ni smradu mest, ne smeti na poteh, ni bolezni umazanij, ni od smeti iznakaženih lepih območij.

 • Imamo slastno in zdravo hrano! Vsakdo ima dostop do sveže solate z vrta. Tega sem se najbolj zavedala, ko sem v Kaliforniji bolestno pogrešala navadno solato, ki ne bi imela okusa po plastiki. Pogrešala sem kakršno koli hrano, ki ne bi bila kot plastika, vsa zakrita z umetnimi prelivi.

 • Še vedno imamo ljudje v krvi socialnost, pomoč en drugemu. Morda manj kot nekoč, a še vedno znamo pomagati sosedu pri gradnji, na vrtu zakuriti ogenj in zapeči čevapčiče ter se poveseliti. Znamo pomagati pomoči potrebnim, porodniške so dolge, socialna pomoč dosegljiva, zdravstvo urejeno, zaposleni so zelo zavarovani (tu res trdno zagovarjam, da imajo v Sloveniji zaposleni še vedno mnogo pravic, katerim se v tujini čudijo).

 • Šolanje je dostopno vsem. Reven ali bogat, vsakdo ima možnost postati, kar si želi, in se konec koncev tudi poročiti, s komer želi.
 • Slovenci v povprečju govorimo 2,9 jezika, kar nam omogoča povezovanje in sporazumevanje s celim svetom.

 • Imamo čudovit strateški položaj (kdor ima globalno podjetje, se zelo dobro zaveda prednosti tega) in odprte meje.

 • Imamo mnogo kreativnih, inovativnih ljudi, odličnih športnikov … Ljudi, na katere smo lahko ponosni, a jih mnogokrat spregledamo.

 • Morda najpomembnejše in prevečkrat spregledano – imamo pitno vodo na vsakem koraku, z omembo česar sem v svetu že mnogokrat požela val začudenja med domačini.

In ne nazadnje, Slovenija je naš dom. Verjamem, da smo se z razlogom rodili in odraščali tukaj. Da bo tu vedno del našega srca, ne glede na to, kje v svetu iščemo srečo.

 Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Petre Škarja.