Čeprav na naše čustveno stanje in raven energije v tem letnem času lahko vpliva zmanjšana raven sončne svetlobe in večje spremembe v vremenu (zlasti vlažnost), nam to zavedanje in uskladitev z naravo jeseni lahko pomaga pri upravljanju omenjenega naravnega vpliva. Imamo namreč možnost, da preoblikujemo svoje fizično in čustveno zdravje. Ko se noči vlečejo in temperatura pade, moramo odpreti svoje Srce in Um ter objemati sezono. Različne meditativne in sprostitvene tehnike nam bodo v obdobju Yin prinesle večjo moč duhovnega in osebnega razvoja, po katerem naša duša nenehno hlepi.


V ZNAMENJU ELEMENTA KOVINE

Jeseni vlada element Kovina, ki mu pripadata dva organa – Pljuča in Debelo črevo.

Kovina je karakterizirana z lastnostmi preoblikovanja in pripravljenosti. V zvezi s to telesno, čustveno in duhovno energijo lahko jesensko obdobje pogosto spodbuja močnejšo željo, da bi odražali in odkrili, kdo smo, in poiskali večjo vrednost in pomen v tem, kar počnemo. Da bi bili pripravljeni izpolniti in obogatiti ta čas preoblikovanja, pa moramo biti sposobni razmišljati o tem, da resnično (o)pustimo stare navade, razmišljanja ter dela.

V času vladavine elementa Kovine in Vode, ki sledi, je izredno pomembno, da ostanemo fizično aktivni. Telesne vaje aktivirajo pretok vitalne energije Qi in še posebej krepijo Pljučni Qi, kar spodbuja sproščanje hormonov sreče in s tem uravnava naš celotni čustveni svet. S prehajanjem Yang energije v Yin se tudi v telesu upočasnijo pretoki telesnih tekočin, zato moramo, ne glede na vreme, ostati disciplinirani in redno, na dnevni bazi, izvajati telesne vaje. Ko začne energija v telesu zastajati, se začne kopičenje stresa, nejevolje in melanholije.


DUŠA PLJUČ – PO

Duhovni aspekt energije Pljuč, ki ji pravimo Duša Pljuč, se imenuje Po. Po ali živalska duša preneha obstajati, ko naše fizično telo umre. To je tisti del našega duha, ki je najbolj primarni in fizični, popolnoma odvisen od telesnega obstoja. Krepost Po-ja se vidi v dragocenosti, kot je zmožnost ceniti trenutek in njegovo prehodno naravo.

ŠIBAK PO

Kadar je Po šibak ali zatiran, ima lahko oseba težave pri izražanju čustev in odnosih, zato nad njo visi oblak žalosti. Prav tako se lahko pojavijo tudi fizične težave na področju pljuč, kot so bolezni pljuč, predvsem bronhitis ali pljučnica.

KREPAK PO

Nasprotno pa močan Po pomeni, da smo v svojem pristopu do življenja navdušeni in pozitivni; privlačimo živahno in sproščeno energijo, zato tudi takšni ljudje pristopajo in obkrožajo naše življenje. Kar namreč oddajamo, to tudi privlačimo.

 

ENERGIJSKO ČIŠČENJE PLJUČ


DAOISTIČNI ZDRAVLNI ZVOK PLJUČ

Obstaja daoistična Qigong vadba, kjer se nagnemo na levo z rokami in dlanmi navzgor, vdihnemo globoko, nato izdihajoče nežno izgovarjamo zvok SSSSSS (podrobneje o zdravilnih zvokih najdete v knjigah od priznanega mojstra Mantak Chia). Izvedba vaje z zvokom pretvori staro energijo, ki se kopiči v organih in meridijanih, v zdravo vitalno življenjsko silo.

Pri izvajanju vaje za Pljuča si predstavljajmo osebo ali situacijo, ki nas je užalostila. Nato osebo ali situacijo ločimo od tega občutka žalosti. Predstavljamo si, da se vsako oko pomakne navzdol, eno v vsako pljučno krilo. Medtem ko se osredotočamo na žalost, premikamo oči naprej in nazaj ter si predstavljamo oči v Pljučih, ki se prav tako gibljejo naprej in nazaj ter odpravljajo žalost. To vajo lahko izvajamo za vsak organ posebej, s svojim zdravilnim zvokom in gibom. Dodatno si lahko med temi kratkimi meditacijami z zdravilnimi zvoki za Pljuča predstavljamo živahno belo ali srebrno svetlobo, ki prodira v Pljuča in Debelo črevo.  


ZELIŠČARSTVO

Zeliščna medicina je ena od petih podružnic v tradicionalni kitajski medicini. Jesen je najboljši čas za čiščenje Pljuč in Debelega črevesa. Zelišča se lahko uživajo v obliki že narejenih formul, kot so pilule, tablete, čaji ali v obliki tinktur.

  •  XUAN FU HUA ali Inula Flower (Flos inuale): znano zelišče tako v TKM sistemu in ajurvedski medicini. Zelišče ima lastnost, da umiri in zdravi kašelj. Ključ te rože se skriva v inulinu, ki je naravna prehranska vlaknina, topna v živilih. Ta pomaga pri zastojih v pljučnem sistemu, še posebej pri napadih z astmo.
  • OLJE ORIGANA lahko pomaga pri zmanjševanju alergijskih reakcij, kot so nosni zastoji, pri otečeni sluznici in kihanju. Znano je, da deluje protivirusno, antibakterijsko, protiglivično in antioksidativno na parazitsko okolje. Tako zmanjša tudi bolečino in vnetne procese.
  • NAVADNI PLJUČNIK ali Pumonaria je že stoletja poznan kot pljučni tonik, ki pomaga pri prehladu, kašlju in kratki sapi. Glavna učinkovina je sluz, ki pomaga pri zdravljenju vnetega grla in kroničnega kašlja ter pri hripavosti.
  • OLJE EVKALIPTUSA IN OLJE POPROVE METE se lahko vtreta na predel pljuč, dvakrat na dan. Pomagata pri težavah z dihanjem, zamašenih sinusih ter pri astmatičnih napadih. Pred nanosom na kožo jo nujno razredčimo oziroma primešamo osnovnemu olju (npr. mandljevem, oljčnem ali jojobinem).

Vse, kar potrebujemo, imamo torej na voljo. Zemlja in univerzum nam dajeta podporo in moč, da presežemo svoje šibkosti, ki so pravzaprav naši učitelji za notranjo moč in srečo. V jesensko obdobje zajadrajmo aktivno z globokimi vdihi in izdihi. Aktivirajmo Pljučno energijo z zdravilnim zvokom ter izvajajmo akupresuro na meridijanu Pljuč in Debelega črevesa. Skrbimo za redno prebavo ter pustimo telesu, da se uskladi z obdobjem večje spokojnosti in miru.


Ne spreglejte tudi članka o tem, kako se znebimo prehlada


Avtorica: Petra Kolar, vodja DaoTKM

Naročite se na pregled v centru tradicionalne kitajske medicine: http://www.daotkm.si/