BACH

Dr. Edward Bach (1886-1936), iznajditelj sistema cvetnih esenc, zdravnik, zdravilec, homeopat in bakteriolog, se je pri svojem delu srečeval z neizmernimi stiskami in težavami ljudi. Z izrednim čutom in posluhom do sočloveka je celo svoje življenje iskal načine in sredstva, kako bi ljudem pomagal na preprost, učinkovit in vsem dostopen način.

Vseskozi je trdil, da neustrezna čustvena stanja kreirajo in vodijo naša življenja, saj so izvor vseh človeških težav in bolezni. Pravi vzroki bolezni so  dolgotrajna negativna čustvena stanja, kot so jeza, sovraštvo, strah, ljubosumje in še mnoga druga. Želel in prizadeval si je poiskati rastline, ki bi takšna čustvena stanja ponovno uravnotežila. Kot človek z izredno intuicijo je odkril 37 samoniklih nestrupenih divjih rastlin in postavil sistem zdravilnih esenc. Celoten sistem sestavlja 37 cvetov, 38-ta esenca je studenčnica, 39-ta pa rešilno zdravilo, edina Bachova receptura. 

BACHOVE CVETNE ESENCE IN NAŠA ČUSTVA

Dr. Bach je definiral 38 čustvenih stanj s pozitivnim in negativnim načinom delovanja. Bachova cvetna terapija se v izbranem trenutku osredotoči na karakterno in trenutno negativno čustveno stanje človeka in poišče ravnovesje, tj. nasproten pol tega čustva, ki je za nas ustreznejši. Karakterno čustveno stanje je stanje čustev, ki nas osebnostno definira, mnoga izmed teh pa nas usmerjajo, bolj ali manj uspešno, skozi naša življenja. 

KAKO DELUJEJO BACHOVE CVETNE ESENCE?

Cvetne esence delujejo preko vibracije in informacije, zapisane v cvetovih rastlin. Imajo izredno prefinjen, subtilen in neškodljiv način delovanja, ki je brez stranskih učinkov, njihovo pridobivanje pa je popolnoma neškodljivo in prijazno do narave. Pri neustreznem čustvenem stanju nam Bachove cvetne esence pomagajo nevtralizirati obstoječe čustveno stanje in ga nadomestiti z za nas ustreznejšim.

ZDRAVLJENJE V JESENSKEM ČASU

Jesen je prelomen čas, čas novih začetkov in hkrati nadaljevanja starih obveznosti. Spočiti, polni novih idej in optimizma se strastno spopademo z življenjem, a lahko se nam kaj hitro zgodi, da naletimo na prve ovire. 

Ne zmoremo sprejeti odločitve

Morda se v množici novih idej ne moremo odločiti in izbrati za nas najustreznejšo; lotevamo mnogih stvari, a nas navkljub uspehu puščajo prazne in nezadovoljne. Takrat nam priskoči na pomoč cvetna esenca stoklase, s pomočjo katere prepoznamo, kaj resnično potrebujemo in kako lahko dejansko zadovoljimo svoje potrebe. 

Ne zmoremo storiti odločilnega koraka

Če smo že tik pred ciljem odločilne in zaključne poteze, a je ne moremo izvesti, nam je v veliko pomoč cvetna esenca oreha, ki nas podpre, da ne omagamo ali odstopimo in vztrajamo pri svojih odločitvah, čeprav jih okolica ne podpira. Omogoča nam prodor in napredek, da končno pustimo staro za seboj in začnemo graditi novo, prepričani vase in v svoj uspeh. 

Smo polni idej in zagona, a nas okolica ne podpira

Ali se vam zdi, da se spočiti, polni idej in zamisli lotevate novih izzivov v svojem ritmu, a vsi okrog vas zaostajajo in vam ne sledijo, vas pa neizmerno vznemirjajo nenehni zastoji in čakanja? Cvet nedotike prinese olajšanje, da vsaj za trenutek postanemo, se umirimo in zavemo, da vsak človek deluje v svojem ritmu. Soljudem z njegovo pomočjo dopustimo njihov lastni tempo in smo sposobni kdaj tudi kaj odložiti in počakati, ne pa vedno vsega narediti sami, ker nimamo potrpljenja, da bi čakali na druge.  

Želimo si sprememb in novega, a ne gre in ne gre

Če ne moremo sprejeti dejstva, da se vse spreminja in razvija in da vsak trenutek prinaša nove izzive, mi pa smo z mislimi še vedno v preteklosti; če prvič prestopimo šolski prag, zamenjamo kraj šolanja, službovanja ali se preselimo; če nam je težko v novem okolju, med neznanimi ljudmi; če nenehno razmišljamo in se oklepamo preteklosti, pogrešamo staro okolje in stare prijatelje – v takšnih trenutkih nam je v podporo cvetna esenca kovačnika, ki nam prinese zavedanje o nenehnem spreminjanju sveta in pomembnosti življenja v sedanjosti, tukaj in zdaj. Daje nam moč, da lahko tudi v novem poiščemo in prepoznamo dobre plati in izzive za nadaljevanje življenja. 

Ponavljamo vedno iste napake in podoživljamo iste zgodbe

Tokrat smo odločeni, da bo drugače. Zavedamo se, da smo ujeti v neke vzorce, mehanizme ali v krog istega dogajanja. Cvetni popek divjega kostanja nam pomaga prepoznavati te ponavljajoče se programe z namenom, da jih ozavestimo in nadomestimo z ustreznejšimi. Z njim se začnemo učiti iz lastnih napak in se bogatejši z novimi izkušnjami podamo na pravo pot. Divji kostanj uči, kako v sebi razvijemo sposobnost prepoznavanja lastnih napak in učenja na njih. 

Neprestano tehtamo in razmišljamo, a se ne moremo odločiti

Ena sama razdvojenost, dvom, preučevanje in nenehna notranja mediacija, na koncu pa sploh ne vemo, kaj bi. Če se že odločimo, si hitro premislimo. Smo razdvojeni, labilni in nezanesljivi; naše razpoloženje je kot gugalnica, ki se ziba iz ene skrajnosti v drugo, mi pa še vedno ne vemo, česa si resnično želimo. Cvet mešiča nam pomaga poiskati in poslušati notranji glas, ki nas vodi na pravo pot, da postanemo trdni, odločni in v pravem trenutku sprejmemo najboljšo odločitev.

Dvomimo o sebi in o svojih dejanjih in se neprestano dokazujemo

S pomočjo cvetne esence macesna ugotovimo, da dokazovanje ni potrebno, čeprav nas bližnji morda ne podpirajo in sprejemajo. Prinese nam zavedanje, da smo takšni, kot smo, edinstveni in nenadomestljivi. Pomaga nam, da se sprejmemo, cenimo in predvsem opustimo nenehno dokazovanje.

V naši spletni knjigarni lahko najdete knjigi Bachovo cvetno zdravljenje in Pomoč bachovih kapljic, kjer vas čaka še mnogo drugih koristnih nasvetov.

Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Mojce Gregorčič, svetovalke Bachove cvetne terapije.