Družinske in osebne vrednote

Katere so vaše vrednote glede na vašo družino in druge pomembne ljudi v vašem življenju? Katera so vaša poenotena načela? Za čem stojite v svojih odnosih? Kaj verjamete, da je pravilno vedenje v vašem odnosu do drugih? Kaj čutite, da je najpomembnejše pri značaju in vedenju vas in drugih, kadar se ukvarjate z drugimi ljudmi?

Ko ravnate z drugimi ljudmi na način, ki odraža vaše najvišje vrednote, lahko to v sebi čutite. Ste srečnejši in samozavestnejši. Doživljate višjo stopnjo samospoštovanja. V sebi čutite večji mir in zadovoljstvo. Kot rezultat živite in delate v večji harmoniji z ljudmi okrog sebe. Ko živite v skladu s svojimi vrednotami, vsak del vašega osebnega življenja teče bolj gladko.

Ena od vaj pri učenju zena je, da si v duhu predstavljate, da boste živeli še sto let, medtem ko razmišljate o tem, da boste v naslednjih 24 urah umrli. Najboljši način, kako živeti svoje življenje doma z družino, je, da uravnovesite ti dve misli. S tem, da v umu istočasno obdržite ti dve misli, boste z ljudmi ravnali drugače in boljše. To duhovno uravnoteženje bo nemudoma izboljšalo kakovost vaših odnosov z ljudmi, ki so vam najbližji. 

Razjasnite si svojo družino in osebno vizijo

Zamislite si pet let v prihodnost. Če imate jasne vrednote, določite svojo idealno vizijo za osebno in družinsko življenje. Predstavljajte si, da je vaše osebno življenje v vseh pogledih popolno. Kako bi bilo videti? Kako bi se počutili vi in vaši najdražji? Kaj bi vsak dan počeli? Kako bi vi in ljudje, ki so vam najbližji, živeli? 

Tukaj je nekaj vprašanj za vaše razmišljanje nazaj iz prihodnosti:

 • Kakšen bi bil vaš idealen družinski življenjski slog? Če bi lahko načrtovali življenjski slog, ki bi bil v vseh pogledih popoln, kakšen bi bil?
 • Kakšno okolje za življenje in dom bi želeli priskrbeti ali ustvariti za svojo družino?
 • Kakšne vrste izkušenj želite uživati v svojem družinskem življenju? Predstavljajte si, da nimate omejitev. Predstavljate si, da bi lahko naredili vse za ljudi, ki jih ljubite. Kaj bi storili drugače kot danes?
 • Katere predmete bi radi dobili za svojo družino? Kakšne materialne dobrine bi jim radi priskrbeli?
 • Koliko časa, koliko dni in tednov bi radi s svojo družino in prijatelji preživeli vsako leto na podaljšanih koncih tedna in daljših počitnicah?
 • Kakšne vrste odnosov bi radi imeli z vsakim članom svoje družine in s tistimi, ki so vam blizu?
 • Kakšno vrsto vzgoje ali priložnosti želite preskrbeti svojim otrokom
 • Če bi bili danes finančno neodvisni, katere spremembe bi naredili v svojem družinskem in osebnem življenju?
 • O kateri veliki stvari bi si drznili sanjati za svojo družino, če bi vam bil uspeh popolnoma zagotovljen? 

Ustvarite trditev o življenjskem cilju, ki bo vodila in usmerjala vas in vašo družino v odnosih. Ni potrebno, da je zapletena. Preprosta družinska trditev o življenjskem cilju je lahko nekaj takega: »Naš družinski življenjski cilj je, da ustvarimo ljubeče okolje, v katerem se vsaka oseba počuti varno, spoštovano in svobodno, da razvija svoj osebni potencial tako, da postane vse, kar je sposobna postati.«

Vaša trditev o življenjskem cilju je lahko kratka ali dolga, preprosta ali zapletena. Glavna stvar je, da se o njej pogovarjate, se z njo strinjate in jo delite z vsakim članom svoje družine. Potem postanete odgovorni za redno ponavljanje in potrjevanje tega življenjskega cilja. Sami morate biti vzor in živeti po življenjskem cilju v vsem, kar rečete ali storite.

Izberite si točko zbranosti, posamezno ponavljajoče se dejanje ali vedenje, ki ga lahko vadite, da pokažete svojo naklonjenost temu življenjskemu cilju. To je lahko vaja potrpežljivosti, poslušanja, spodbude ali brezpogojne ljubezni. S poudarjanjem tega vedenja zagotovite, da svoje vrednote živite in sledite svojemu cilju. 

Ustvarite urnik za dnevne družinske in osebne dejavnosti

Izberite specifične stvari, ki jih lahko delate vsak dan za izboljšanje svojih osebnih odnosov. Včasih majhne stvari naredijo veliko razliko.

Nekatere najpomembnejše in cenjene stvari, ki jih lahko naredite za člane svoje družine, so stvari, ki bi jih lahko sami naredili zase. S tem, da pomagate svojim ljubljenim z majhnimi nalogami, ustvarite čudovit način, da jim poveste, kako pomembni so za vas.

S tem, da ravnate z vsakim članom svoje družine, kot da bi on ali ona bila najpomembnejša oseba na svetu, jim omogočite, da na čudovit način gradijo svoje samospoštovanje in občutke osebne vrednosti. Če jim vsak dan govorite, kako jih imate radi, lahko to čudovito vpliva na njihovo samopodobo in samozaupanje.

Izberite posamezno dnevno dejavnost, ki jo boste vadili za izboljšanje svojih osebnih odnosov. Potem se disciplinirajte, da to dejavnost izvajate neprenehoma, dokler ne postane navada. 

Štiri ključna vprašanja

Tukaj je vaja za vas. Sedite skupaj s svojimi ljubljenimi in jim zastavite ta štiri vprašanja. Bodite pripravljeni na zanimive odgovore.

 1. Ali obstaja kaj, kar danes delam, in bi radi videli, da bi delal še več?
 1. Ali obstaja kaj, kar delam, in bi radi videli, da bi tega delal manj?
 1. Ali obstaja kaj, česar ne delam, in bi radi videli, da bi začel to početi?
 1. Ali obstaja kaj, kar počnem, in bi radi videli, da bi s tem prenehal?

Lahko boste presenečeni nad odgovori, ki jih boste dobili na ta vprašanja. Kar koli bodo rekli, se ne vdajte skušnjavi, da bi se kregali ali se branili. Poslušajte mirno in pazljivo. Prosite jih za primere, ki vam bodo pomagali razumeti. Zahvalite se jim za njihove prispevke in ideje. Vzemite njihove odgovore s seboj in jih počasi spravite v svoje misli, da jih boste ocenili.


Še več zanimivih nasvetov najdete v knjigi Točka zbranosti, ki je na voljo tudi v naši spletni knjigarn.