Kristali

MINERALI SO ŽIVA BITJA

Ameriški učbenik Kemija, snov in vesolje tako življenja ne definira več na biološki ravni, ampak pravi takole: »Življenje je vzorec vedenja, ki ga opazimo pri kemijskih sistemih, ko dosežejo dovolj zahtevno obliko kemijskih spojev.« Na osnovi te opredelitve lahko kot živa bitja obravnavamo tudi minerale oziroma kristale, kakor imenujemo tiste minerale, pri katerih se razporeditev strukturnih atomov, ki tvorijo specifično geometrijsko pravilno mrežo, odraža tako, da formirajo različne oblike, ki so tudi navzven geometrijsko pravilnega videza. Če jih primerjamo s subjekti, ki veljajo za žive na biološki ravni, vidimo precej podobnosti, ki kažejo na iskro življenja v mineralih ali kristalih (v nadaljnjem besedilu minerali):

- Kirlianova tehnika fotografije pokaže, da tudi minerale obdaja avra;

- kadar je na voljo talina, iz katere minerali nastajajo, imajo ti sposobnost samozdravljenja poškodb;

- energijsko se odzivajo na zunanje dražljaje, številni od njih pa imajo zelo visoko sposobnost pomnjenja informacij.

AMULETI NAS ŠČITIJO PRED ŠKODLJIVI VPLIVI

Zato je razumljivo, da so se skozi tisočletja razvili sila pestri načini uporabe mineralov ne le v smislu izboljšanja zdravja in počutja, ampak so jih uporabljali tudi za zaščito in kot pomoč pri kreiranju želenih dogodkov, in sicer v obliki amuletov in talismanov.

Ljudje preteklosti so različne minerale uporabljali kot okras že v mlajši kameni dobi (10.000 – 3.000 pr. n. št.), njihovo zaščitno funkcijo pa so »odkrili« po koncu tega obdobja tako v Mezopotamiji, zibelki civilizacije, kot tudi v današnjem Egiptu. Različne minerale, ki so jih velikokrat gravirali ali zbrusili v določene oblike, so nosili kot amulete, ki so predstavljali zaščito pred škodljivimi vplivi, ki so jih amuleti nevtralizirali.

TALISMANI POMAGAJO PRI MANIFESTACIJI

Ker so vsekakor razumeli, da so dogodki v pojavnem svetu le posledica konfiguracij energij v subtilnih svetovih, so skušali s pomočjo mineralov inicirati določene spremembe tudi v energijskih svetovih, kar se je potem odrazilo v želenih dogodkih, manifestiranih v pojavnem svetu. Tako se je rodila izdelava talismanov, pri katerih je šlo za razliko od amuletov, ki so bili nekakšna pasivna zaščita, za aktivni princip; beseda talisman namreč izvira iz arabskega izraza tilisaman, kar pomeni plačati, izvršiti ali izpolniti. Minerale, iz katerih so izdelovali talismane, so ustrezno oblikovali ali pa v njih vgravirali določene simbole, like živali ali prizore, ki so simbolizirali želeno spremembo. Nekateri simboli, recimo egipčanska izpeljanka križa, imenovana ank, so imeli tako amuletno kot tudi talismansko vlogo.

KAKO UPORABLJAMO MINERALE?

Uporaba amuletov in talismanov, izdelanih iz mineralov, je živa še danes.

-          Nekateri minerali imajo že sami po sebi amuletno ali talismansko funkcijo, npr. šorlit, ki nas ščiti pred krajo energije in destruktivnimi samogovori.

-          Amuletno in talismansko funkcijo ima tudi girasol, ki velja za talisman izvirnih poti.

-          Turkiz tistega, ki ga nosi, varuje pred napačnimi poslovnimi odločitvami, kot talisman pa ga povezuje z energijami uspeha in kreativnosti.

-          Zvezdni ahat (amuletstone) predstavlja zaščito pred aidsom in rakom ter hkrati velja za talisman sreče.

Ko govorimo o amuletih, predvsem pa talismanih, ne moremo mimo dejstva, da je moč spremembe, ki jih lahko inicira talisman, odvisna od znanja uporabnika talismana, njegove notranje moči, čustvene naravnanosti, interpretacije talismanove simbolike in odnosa do dela energijskega sveta, s katerim se skuša uporabnik talismana povezati.

ZDRAVLJENJE Z MINERALI

Okoli začetka našega štetja je bila že precej razvita tudi uporaba mineralov za zdravljenje različnih bolezni. Na osnovi odkritja nekaterih povezav med energijami mineralov in deli telesa, na katerih je bil očiten njihov zdravilni vpliv, so nekatere minerale celo poimenovali. Na primer izvorno ime kamna, ki mu danes pravimo nefrit, je bilo lapis nephriticus, kar pomeni ledvični kamen. Ugotovili so namreč, da nefritova vibracija zdravi obolenja ledvic, če ga na ledveni del položimo ali pa če pijemo vodo, v kateri je bil nekaj časa nefrit.

KRISTALI OBNAVLJAJO RAVNOVESJE

Z razvojem metafizike pa je postala uporaba zdravilnih mineralov tudi bolj kompleksna. Eden od osnovnih predpostavk metafizike namreč prvi, da izhaja vse, kar je v vesolju ustvarjeno, iz medsebojne interakcije osnovnih štirih energijskih elementov: ognja, vode, zraka in zemlje. Kar se tiče energijske anatomije človeškega telesa, pa je bilo iz vzhoda prineseno tudi znanje o čakrah, ki so ga začeli uporabljati pri poglabljanju pristopov zdravljenja s pomočjo mineralov. Glede na sestavo, barvo in vrsto kristalizacije, v katero so razporejeni atomi posameznega minerala, v vsakem prevladuje eden ali več od teh elementov. Po drugi strani pa lahko z zdravjem povezujemo tudi skladno razmerje med posameznimi energijskimi elementi v človekovem telesu, delih telesa in organih. Tako se je v krogih poznavalcev energij mineralov in energijskih zakonitosti človeškega telesa razvil pristop, pri katerem skušajo ob neki zdravstveni težavi najprej ugotoviti, za kakšno neravnovesje energijskih elementov v posameznem delu telesa gre in jo potem poskusiti nevtralizirati. Ta pristop je seveda precej naprednejši.

ZA ZDRAVJE

Minerale je seveda moč uporabljati tudi na številne druge, precej preproste načine:

- Ustrezne minerale lahko polagamo na čakre ali jih uporabljamo za poglabljanje meditacijskih stanj.

- Če so ustrezno oblikovani in gladki, jih lahko uporabljamo kot masažne kamne ali za stimulacijo posameznih akupunkturnih točk.

- Različne kreme, v katere damo ustrezne minerale, s tem vibracijsko obogatimo, kar se odraža na zdravju kože in energijskih pretokih. Podoben učinek imajo tinkture, pri pripravi katerih uporabimo minerale.

- Minerali imajo na nas energijski vpliv tudi prek nakita, vedno pogosteje pa jih uporabljajo tudi izdelovalci orgonitov.


V naši spletni trgovini je na voljo kar nekaj knjig in različnih verižic s kristali. Pobrskajte!


Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorja Tadeja Pretnerja, bioterapevta in avtorja slovenskih knjižnih uspešnic.