VPLIV INTERNETA NA MEDOSEBNE ODNOSE

Spletna socialna omrežja so vsekakor temeljno spremenila posameznikovo komuniciranje in obliko odnosov. Med pogovorom v živo sogovorniku težko skrijemo svoje osebne in karakterne last­nosti, ki nas, če ne drugače, izdajo z neverbalnimi znaki. Zato tudi lažje in hitreje zgradimo most zaupanja. Pri uporabi informacijske tehnologije pa se vsak sam odloča, kako se bo predstavil in kakšne podatke o sebi bo razkril. Zato je čas za vzpostavitev zaupanja daljši. Zaradi pomanjkanja telesne govorice, barve glasu in zaznavanja čustev pa lahko prehitro pride do napačne predstave in s tem razumevanja.

 

ODNOSI V PRIHODNOSTI

Z razvojem tehnologij se posamezniku poveča možnost premagovanja časovnih in geografskih ovir, kar je super. Kot že omenjeno, pa nam pri takšni komunikaciji manjka stik, pogled v oči, tip, okus, vonj, čutenje s celotnim telesom. Človek je čuteče bitje, potrebuje dotik, objem in poljub. Tega moderna tehnologija ne ponuja. Je sicer odličen pripomoček, a če jo uporabljamo preveč, nas prej ali slej osiromaši za kakovostne osebne odnose.

 

AGENCIJA ALI SPLETNI PORTALI?

Prva in bistvena razlika je v tem, da pri nas vse poteka zelo individualno, popolnoma po meri stranke. Vsako srečanje, tudi prvi zmenek, je natančno prilagojeno željam in potrebam vsakega posameznika. Storitev je diskretna, vse osebe skrbno preverimo, sama jih tudi osebno spoznam in premišljeno izberem. Ni vpisovanja v baze na omrežju, gre za izključno off-line storitev. Obe stranki podpišeta splošne pogoje in klavzulo o varovanju osebnih podatkov. Ne gre za zmenke na slepo, saj pred tem obe strani potrdita željo po poznanstvu. Srečanje skrbno organizira agencija, a je kljub temu naravno in spontano. Oseba ne more kar izginiti po prvem zmenku, saj že vnaprej izključujemo t. i. ghosting, s tem pa tudi prihranimo razočaranja po prvih zmenkih. Vsi klienti v naši bazi so večinoma visoko profesionalne osebe, resne v svojih namenih, inteligentne, neposredne, izobražene, odgovorne in premišljene, zanimive in prijetne, tudi pustolovske se najdejo. Njihova skupna lastnost je povečini ta, da so prezaposlene in tako nimajo časa za neštete zmenke na slepo oziroma za iskanje. V naše delo za­upamo 100-odstotno, zato ob morebitnem popolnem neuspehu v celoti vrnemo članarino.

  

3 NASVETI ZA DOBER ODNOS

Vsak odnos je živa "stvar" za katero se je treba dnevno truditi in delati. Nič ni samo po sebi umevno. Če na odnosu ne delamo, nazaduje, če pa se trudimo in delamo na sebi, naš odnos postaja boljši in napreduje. Pri vsem tem pa včasih pozabljamo na osnove v odnosu, ki nas spremljajo na vsakem koraku. Naj vam izdamo katere lastnosti so res uničujoče za odnose:

Pritoževanje

Pritoževanje je strup za partnerstvo in odnos. Namesto pritoževanja, lahko izberemo rešitve.  Lahko se pogovarjamo in izpostavimo kaj deluje oz. izrečemo, da smo veseli ali hvaležni kadar oseba naredi nekaj kar je ravno v nasprotju s tistim, kar nas moti.  Saj ni važno kaj nas moti, če najdemo temu nasprotje, ki nam je všeč. Na primer: Res me razveseli, ko odneseš smeti. 

Tekmovalnost

Dejstvo je, da so moški vzgojeni tekmovalno. Ženske pa po drugi strani želimo sodelovati in pomagati. Nič ni narobe s tekmovalnostjo, vendar je za razmerje zelo nezdravo in ga uničuje.

Kompromis

Rečeno nam je, da moramo sklepati kompromise. To ne drži. Veste kaj je kompromis? To je dogovor dveh oseb, pri katerem se oba zadovoljita z manj, kot si želita. Kaj pa lahko naredimo? Lahko se pogajamo. Prevladati mora ljubezen in razumevanje in ko se razumeta, se lahko dogovorita tako, da bo obema prav.

    

ZAČETKI MATCHMAKINGA

S povezovanjem samskih sem čisto spontano začela že, ko sem bila še v prejšnji službi v odvetniški pisarni. Tam sem se dnevno srečevala z ljudmi, ki so bili v postopku ločitve in sem jih tu in tam predstavila drug drugemu, saj sem jim tako skušala pokazati, da imajo tudi drugi ljud­je na tem svetu enake težave. Sčasoma sem ugotovila, da veliko bolj uživam, ko jim pomagam pri spoznavanju nove sreče, kot pri ločevanju. Daleč najbolj sem srečna, ko povežem in spoznam dve osebi, ki se brez moje pomoči verjetno ne bi nikoli srečali.

 

KAJ STE SE NAUČILI?

Pogosto slišim, da je prepozno za ljubezen. S tem se ne strinjam in menim, da nikoli ni prepozno. Vsak dan je priložnost. Življenje je prekratko za omejitve in ovire, ki si jih postavljamo. Bodite prijazni, spoštujte se, zaupajte vase. Bodite potrpežljivi in naučite se poslušati. Spremenite sebe in spre­menili boste svet. Ljubezen je v nas.


V naši spletni prodajalni vam je na voljo veliko knjig na temo ljubezni in odnosov. Pobrskajte in zagotovo boste našli kaj za vas.

 

Avtorica: Milena Pleško, agencija Aglaia (www.aglaia.si), prva certificirana agencija za povezovanje samskih oziroma match­making v Sloveniji.