Prostor, v katerem bivamo, imenujemo dom, stanovanje, hiša ali bivališče. V njem preživimo približno dve tretjini življenja, v njem počivamo in spimo. Je del našega življenja, zato je zelo pomembno, kako se v njem počutimo in kakšen odnos imamo do njega. V njem se lahko odvijajo grde in lepe situacije: govorim o odnosih med ljudmi, naših lastnih travmah, težavah, psihozah in boleznih. V njem pa je lahko tudi veliko zadovoljstva, sreče, veselja, radosti, ljubezni in zdravja. Dobro in slabo se spremeni v energijski zapis, ki ga prostor »shrani«, temu primerno pa je nato počutje v njem. 

 

Slaba energija se odraža na našem počutju

Vse zasnove na zemlji, z nami vred, prihajajo od enega in istega vira, zato ima vse svojo dušo, za vsakega prilagojeno. Počutje je naš največji pokazatelj, kakšen energetski zapis nosi prostor, v katerem živimo. Na energijo, ki jo oddaja, vpliva prav vse, tudi to, kako ga opremimo in koliko pozitivnih misli mu namenimo. Lahko se zgodi, da je prostor «v vakuumu« ali brez življenjske energije. V tem primeru je nadvse priporočljivo in dobrodošlo znanje, kako prostor očistimo navlake.

 

Zidovi slišijo in govorijo

Ni vseeno, kaj se dogaja v našem prostoru, od komunikacije do fizičnega dela. Neki pregovor pravi, da zidovi slišijo in govorijo, in to še kako drži. Bolj kot so zidovi stari, več zgodb nam govorijo o prostoru, saj hranijo zapise več generacij, ki so tam živele. Tudi če teh oseb že dolgo ni med nami, prostor še vedno pomni vse njihove težave (ločitve, dediščino, finančne konfliktne situacije, težke smrti lastnikov…). Ravno zaradi tega bi morali pred vsako selitvijo v prostor tega energetsko in fizično očistiti. Najbolje je, da čiščenje prostorov opravi oseba, ki je poklicana za tako delo s strani kreatorja (svečenik, duhovnik, duhovni terapevt) in vam da blagoslov za vaše kvalitetno življenje v teh prostorih v sedanjosti in prihodnosti. Naprej pa je od vas odvisno, kako boste to negovali.

Čiščenje je koristno tudi v novo zgrajenih hišah, stanovanjih in drugih zgradbah. V njih namreč obstajajo energetski zapisi prodaje, denarja, izvajalcev, delavcev, kupcev in vse možne manipulacije v zvezi z nepremičnino (na primer nevoščljivost). Dovolj velik razlog torej, da očistimo tudi te prostore.

 

Naj zavladajo lepe misli

Nadvse dobrodošlo je, da v svoje prostore vlagamo dosti lepih misli. S tem damo prostoru možnost, da zadiha ter zaživi, in mi z njim. Poskušajmo sami v praksi občutiti prostor. Naše fizično telo nam bo z različnimi znaki povedalo, ali je ta prostor prijeten ali ne. Tudi energija prostorov, kjer delamo in kjer se sicer veliko zadržujemo, je pomembna. S svojo pozitivno naravnanostjo lahko v vsak prostor vnesemo dobro pozitivno energijo. Naj nam preide v navado, da z vstopom v prostor tega v mislih pozdravimo. S tem nas bo prostor sprejel takšne, kot smo, in mi njega. Poskušajte to vzpostaviti v vsakodnevni praksi. Ko na primer zjutraj vstanemo, najprej pozdravimo sebe. Nato pozdravimo prostor in s tem poskrbimo za uskladitev sebe s časom in prostorom. Z izhodom iz prostorov se zahvalimo, da smo bili gost v njih. Zna se zgoditi, da boste presenečeni nad učinkom takšnega pristopa. Ni treba veliko, da v prostor povabimo popolnoma drugačne energije.

 

Tehnike za čiščenje prostora

KADILO

Uporabimo lahko kadilo mirta, ki se najpogosteje uporablja pri obredih v cerkvah.

BELI ŽAJBELJ

Čiščenje z njim je že zelo star obred. Uporabljajo ga indijanski šamani, in sicer za čiščenje in zaščito prostorov pred negativnimi energijami.

Kako ga izvedemo? Pred začetkom čiščenja odpremo vsa okna. V posodo, ki je namenjena za kajenje prostorov, damo žajbelj in spodaj prižgemo ogenj (svečka). Lahko ga tudi zvijemo na palčko, ga tesno povijemo in prižgemo. Žajbelj se zadimi in s tem že pokaže svoje delovanje. Sprehodimo se skozi vse prostore in dovolimo, da dim potuje v vsak vogal prostora. Med hojo po prostorih v mislih ali na glas izgovorimo molitev oziroma prošnjo za namen čiščenja prostora. Naj ta prošnja pride iz srca s pozitivno naravnanostjo. Primer molitve ali prošnje: »Prostor, osvobajam te vseh negativnih energij, nečistoč in vsega kar, mi ne omogoča lepega in kakovostnega življenja. Energije z ljubeznijo pošiljam k viru v očiščenje. Zamenjujem jih z ljubeznijo, mirom, zdravjem, srečo, veseljem, zadovoljstvom, harmonijo in radostjo v tem prostoru. Hvala.«

Vsak lahko molitev ali prošnjo oblikuje sebi primerno, pomembna je le vaša naravnanost in namen. Žajbelj očisti negativnosti iz ozračja, vzpostavlja harmonijo in dobro počutje, osveži duha prostora, našega duha in um.

SOL

Sol prosimo, naj povleče vse negativne energije iz prostora, odnosov in situacij vase in prečisti prostor. S tem se izvede transformacija energij na vseh nivojih. Ščepec soli postavimo v vogale prostora. V veliki hiši lahko izbiramo prostore, v katerih se največ zadržujemo, ali pa vse prostore, odvisno, kaj občutite. Po treh do sedmih dneh sol poberemo in jo odnesemo v naravo. Podoben šamanski obred lahko izvedete tudi s koruznim zrnjem.

PRIŽIGANJE SVEČE

V naravi je ogenj poznan kot močno očiščevalno sredstvo. V prostorih lahko prižgete svečo z namenom, da vam očisti prostor in prežene slabe energije (odnose, čustva, prepričanja, vzorce, strahove). Z molitvijo ali prošnjo prižgite svečo in nekaj časa opazujte, kako gori. Bodite prisotni s svojo dušo in telesom. Prižgana sveča z namenom je lahko zaščita pred negativnimi energijami, ki pridejo v prostor na različne načine.

ZRAČENJE PROSTORA

Zračenje prostora je zelo priporočljiv vsakodnevni obred. Vsako jutro prezračimo prostor, poleti za 30 minut, pozimi za 10. Zračenje lahko ponovimo tudi opoldne in pred večerom. S tem zamenjamo kakovost zraka v prostoru, in ga napolnimo s kisikom, ki je pomemben za prostor in za nas. Sveži zrak nam omogoča življenje in živahnost, brezzračnost pa nas pelje v depresije in slabo počutje. Zato vam polagam na srce, da se ne zapirate v prostore, kajti s tem se zapirate pred seboj in življenjem, ki ste ga dolžni živeti.


Za čiščenje telesa pa so vam v naši spletni knjigarni na voljo knjiga Ozdravimo čakre in komplet Reiki verižic za čiščenje čaker.


Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorja Edija Berginca.