Z neodpuščanjem se naše življenje vrti v negativnem vrtincu preteklosti. Ko odpustimo, končno zaživimo tukaj in zdaj. To pomeni, da gremo lahko naprej, in ko gremo naprej, nenadoma vse v našem življenju teče bolj gladko: izboljša se nam zdravje, odnosi, do sebe in drugih čutimo več spoštovanja in hvaležnosti, začnemo privabljati obilje vseh vrst ter srečo.

 

ČE NE ODPUSTIMO, TRPIMO LE MI

Ko nas bližnja oseba prizadene, lahko negujemo jezo, zamero in misli maščevanja ali pa to osebo v mislih objamemo z odpuščanjem, se pomaknemo naprej in začutimo mir, veselje ter najpomembnejšo silo, ki vodi in usmerja vse: ljubezen do sebe. Odpustimo zato, da osvobodimo sebe! Veliko vprašanje pa je seveda: kako?

Ko pridemo do točke, da se nenehno pritožujemo in za vse krivimo sebe ali druge, ne moremo naprej in obstanemo na mestu, iz katerega ni videti izhoda. Res je, nekateri storijo neodpustljiva dejanja in ni nam jih treba opravičevati. Naša moč je v tem, da sebi damo ponovno svobodo. S tem ko odpustimo, osvobodimo sebe in si dovolimo stopiti naprej, kajti dejstvo je, da če kuhamo zamero, trpimo le mi.

 

PREBUDIMO LASTNO MOČ

Naša moč je v tem, da se lahko odločimo, da bomo na zadeve gledali drugače. Storiti je treba prvi korak in pokukati izza zgodbe in drame, ki smo je bili navajeni. Proces je lahko tudi boleč, a vreden rezultata.

Vaja: Vzemite list papirja in nanj napišite vse, kar vas je kdaj koli prizadelo. Začnite z lažjimi stvarmi in se pomikajte h težjim. Ko je seznam končan, se vrnite k prvi izjavi in glasno preberite vse, kar ste napisali, na malo drugačen način, in sicer dodajte:

[Ime osebe], odpuščam ti za ....

Ko boste prišli do konca seznama, boste začutili olajšanje. List simbolno raztrgajte in uničite, da omejujoča preteklost nad vami ne bo imela več moči.

Nato naredite še seznam vsega, kar želite odpustiti sebi in ponovite vajo na način enak način. List prav tako simbolno uničite in zaključite s tem, kar vas je oviralo in vam ni pustilo naprej.

 

ŽIVIMO TUKAJ IN ZDAJ

Pomembno je sprejeti odločitev, da želimo razviti nov nivo razumevanja in tako spoznati, da lahko odpustimo. Vztrajno si ponavljajte ali nekam zapišite, da boste vsak dan znova prebrali: »Vsak dela z razumevanjem, vedenjem in zmožnostjo, ki jih ima v tem trenutku, tudi jaz.«

Odpuščanje nas zapelje po poti fizičnega, čustvenega in duhovnega dobrega počutja. Z odpuščanjem se odmaknemo iz vloge žrtve in spustimo nadzor in moč, ki jo ima oseba, ki nas je prizadela, nad nami. Kajti noben človek in noben dogodek nas nima pravice nadzirati ali z nami manipulirati. Rodili smo se z božansko pravico, da se imamo dobro in lepo, ter z močjo svobodne volje, da če nam nekaj ne ustreza, to popravimo in gremo naprej.

 

KO NEKAJ SPUSTIMO, NAREDIMO PROSTOR ZA NOVO

V delih Louise Hay, ki so na voljo tudi v naši spletni knjigarni, lahko povsod najdemo dokaze za to, koliko čustvenih bolečin in bolezni povzročajo dolgotrajna pestovanja negativnih čustev. Od teh je neodpuščanje, ki s seboj nosi jezo, prizadetost, nemir, žalost, nemoč in nenehno vznemirjenost eden glavnih vzrokov. Odpuščanje pa nas osvobodi bremen, saj nas zdravi in ozdravi.

 

HO'OPONOPONO – HAVAJSKI OBRED ODPUŠČANJA

Havajci redno delajo obrede odpuščanja: po obredu je zadeva za njih zaključena in nikoli več je ne omenijo.

Havajski obred Ho'oponopono sestavljajo štirje magični stavki. Z veliko željo in resnim namenom odpustiti sebi in/ali drugim si med vizualizacijo mirno ponavljajte sledeče besede, dokler ne začutite miru v sebi (lahko tudi več dni zapored):

Žal mi je. Prosim, odpusti mi. Rad/a te imam. Hvala ti.


Za vas pripravljamo tudi nadaljevanje Ho'oponopono: Havajski obred odpuščanja z naslovom Ho'oponopono in družinske vezi, ki jo lahko v naši spletni knjigarni prednaročite po akcijski ceni. 

 

Odpuščanje je veliko in pogumno dejanje. Če to delamo sproti in spuščamo slabe odločitve, občutke krivde in prizadetost s strani drugih, živimo mirno in bolj srečno. Imejte pogum in odpuščajte vsak dan sproti, kajti jutri je nov dan: nepopisan in poln novih priložnosti. Zato si podarite svobodo in življenje živite s srečnim in mirnim srcem.


Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Suzane Štembergar, svetovalke pri Semplus.