Ljudje, ki so bili deležni premalo ljubezni ali so prejeli sporočilo, da te ljubezni niso vredni, celo življenje iščejo potrditev in ljubezen, ki je v otroštvu niso čutili. Kateri so torej konkretni koraki na poti do samoljubezni?


ODLOČITEV

Prvi korak, ki ga je treba narediti na poti ljubezni do sebe, je zavestna odločitev, da boste spremenili odnos do sebe in da se boste vzljubili. Odločitev pomeni, da se morate od nečesa ločiti. Od svoje cone udobja, starih vzorcev, čustev … In seveda, vzeti si je treba čas zase. To je ena najtežjih nalog, s katero se srečuje večina ljudi. Vedno pride na vrsto nekaj drugega, največkrat potrebe drugih ljudi. Reči »ne« nekomu, da boste imeli čas zase, je povezano z občutkom lastne vrednosti.

SAMOKRITIKA

Pogosto se ogromno energije usmerja v obtoževanje, namesto da bi jo usmerili v popravljanje napak. Hkrati s tem usmerjate pozornost na svoje pomanjkljivosti in zanemarjate svoje dobre lastnosti, zaradi katerih bi lahko blesteli. Spremljajte, kolikokrat se obtožujete, krivite in obremenjujete, da niste dovolj dobri. Kolikokrat prevzemate krivdo ali pa se ženete preko svojih zmožnosti, da bi sebi in drugim nekaj dokazali? Čas je, da se osredotočite na to, v čemer ste dobri, in začnete razmišljati, kako to lahko še izboljšate. Tako boste sami opazili svoje uspehe, dosežke in prispevek.

ISKRENOST

Iskrenost do sebe je najpomembnejša lastnost, ki jo razvijate na poti samoljubezni. Poznavanje sebe, svojih čustev in potreb, ki jih izražate navzven, je proces, ki zmanjšuje zamere in frustracijo, ker nekdo drug ni prepoznal nečesa, za kar še sami niste vedeli, da potrebujete.  Samoopazovanje je disciplina, ki vam omogoča, da se spoznate. Ko se zavedate, kaj se dogaja znotraj vas, lažje sprejmete svoje in s tem tudi napake drugih.

ODPUŠČANJE

Napake preteklosti vas obremenjujejo in vam dajejo občutek manjvrednosti. Odpustite si! Takrat niste imeli na voljo znanja, informacij in veščin, ki bi vam omogočile, da bi tisto naredili drugače. V tistem trenutku ste se odzvali tako, kot ste najbolje znali. Vsi delamo napake, ker je to način, da se učimo, zato bodite prizanesljivi do sebe.

VESELJE IN SREČA STA V VAS

Kakšna je vaša osebna definicija sreče? Kaj vas veseli in v čem neizmerno uživate? Vsekakor tega počnite več! Dandanes se ljudje premalo smejejo, premalokrat si privoščijo drobne trenutke sreče samo zase. Zato se smejte in najdite v življenju svetle trenutke radosti ter veselja. Spomnite se jih in jih ponovno začutite. Preveč je resnosti v življenju. Sprostite se. Uživajte. Sami.

BESEDE O SEBI

Kar je v vas, prihaja ven v obliki besed. Opazujte se, kaj govorite in kakšne besede uporabljate, saj so te ogledalo vaše notranjosti. Kakšne besede uporabljate pri opisovanju sebe? Besede vsebujejo vibracijo in vodijo v manifestacijo izrečenega. Zato bodite pozorni, kako govorite o sebi. Začnite uporabljati nove besede, afirmacije in ljubeča sporočila, namenjena samo vam.

SOOČENJE S SENCO

Ena najtežjih nalog je brezpogojno sprejeti sebe. Z vsem, kar ste. Začnite opazovati tudi svoja čustva, občutke in misli. Skrivnost leži v zavedanju. Bodite zavestni svoje jeze, poželenja, pohlepa, ljubosumja, posesivnosti, zavisti... Zavedajte se vsega, kar ste. Ne izogibajte se ničemur, ne skrivajte ničesar pred seboj. Bodite povsem goli sami pred seboj, kajti v tej goloti se prične transformacija. Vsi nosimo v sebi dele, ki niso prijetni. Toda zdravljenje se ne more zgoditi, če te dele zanikate in jih ignorirate.

INTUICIJA IN ZAUPANJE

Dokler sami sebi ne zaupate, boste težko zaupali ljudem in Vesolju. Zaupanje, da skozi vas deluje vaša duša, ki je polna modrosti in ljubezni, razbremeni osebnost in v vas vzbudi občutke varnosti in ljubeče prisotnosti, predvsem pa zavedanje, da niste sami. Skozi vas deluje Vesolje. Vaše telo je kanal, prevodnik in tempelj za energije z višjimi vibracijami. To spoznanje povzroči, da začnete sebe dojemati drugače, da spoznate, da ste del nečesa večjega, zato vaša lastna vrednost samodejno zraste. Ko prisluhnete sebi, se vaša intuicija okrepi in vas vodi k novim priložnostim, ki odsevajo vašo novo energijo.

ŽIVITE STRASTNO

Kdaj ste nazadnje doživeli energijo strasti, ki vas je ponesla v višave? Vse je teklo kot namazano in več energije, kot je bilo vložene, več se jo je ustvarjalo. To je strast. Težave nastopijo, ko toku te energije preprečite, da bi tekel. Naučili so vas, da ne morete dobiti vedno tistega, kar želite, da se ne morete obnašati tako, kot bi želeli, da se je treba ozirati tudi na druge ... Tako vam največkrat ni bilo dovoljeno, da bi sledili lastnim impulzom. Počasi ste se naučili zatirati svojo energijo, s tem pa tudi strast. Čas je, da jo ponovno odkrijete ter ji sledite!

UTELEŠENA LJUBEZEN

Ko se počutite varno v sebi, postanejo vaši odnosi bolj varni. Ko zaupate sebi, vaši odnosi postanejo bolj zaupanja vredni. Bolj ko ste zvesti sami sebi, bolj vaš svet odseva zvestobo. Ko spoštujete sebe, vaš svet postane spoštljiv in Vesolje postane prostor spoštovanja, v katerem bivate ter mu pripadate. Nihče vam ljubezni ne bo prinesel, zato vam je tudi ne bo odnesel. Ljubezen je že v vas. Vaša duša je polna ljubezni, in ko se povežete z njo, se ljubezen duše stopi z vašo osebnostjo. Postanete utelešena ljubezen, kanal za ljubezen, ki se zliva skozi vas, vas napolnjuje in se razliva na druge.

Ljubezen je vedno v vas. Nikoli vas ne zapusti in vedno imate na izbiro, ali boste delovali, razmišljali in čutili skozi filter Ljubezni ali filter Odsotnosti Ljubezni. Strah je odsotnost ljubezni. Življenje se vam bo spremenilo, če se boste večkrat vprašali: »Ali delujem iz ljubezni ali iz strahu?« Vedno izberite Ljubezen, ker je to vaše pravo bistvo, izvor, iz katerega ste bili ustvarjeni in v katerega se vedno znova vračate. Ničesar drugega ni. Ste Ljubezen.


V naši knjigarni je na voljo tudi knjiga avtorice članka z naslovom Angelski svetilniki in mnogo drugih knjig, ki govorijo o ljubezni.


Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Mance Razboršek.